Het laatste weekend van het marathonduivenseizoen was het weekend van Bergerac (NPO) en Narbonne (Internationaal en ZLU). Een weekend waar metname op Internationaal Narbonne gestoeid werd met de omstandigheden. De week van het vervoer was een snikhete en het weekend van lossing één met veel buien in Frankrijk. De oplossing was woensdagavond inmanden en zaterdagochtend los. Dat is prima uitgepakt. Het werd een vlucht met een goed verloop en op zondagavond waren de prijzen verdiend. Voor de liefhebbers die deelnemen aan het concours van de Fondunie 2000 was het wachten tot zondagochtend toen de duiven begonnen thuis te komen. De snelste duif van dit samenspel is eigendom van Jan Hommes en zijn zonen Nick en Rens. Met hun ‘Yara’ hadden ze weer een nieuwe 1e prijswinnaar in groot verband op het hok. Het aantal toppers op de hokken in Akersloot groeit de laatste seizoenen gestaag. Een teken van een goed plan met goede duiven in een goede gezondheid.
De liefhebbers
De Comb. J. Hommes en Zonen bestaat zoals bekend uit vader Jan (62) en zijn zonen Nick (28) en Rens (20) uit Akersloot. Jan is uitvoerder in de bouw, Nick is veiligheidsdeskundige en Rens is timmerman. Bij de duiven zijn de rollen mooi verdeeld: Rens is overal bij betrokken, een soort van vliegende keeper. Rens gaat inkorven, vooral als het verder is. Hij verzorgt de jonge duiven en de jaarlingen.
Jan heeft de ochtenddienst. Hij verzorgt Jan de vliegduiven. De jongen en de kwekers hebben in de ochtend geen aandacht nodig. In deze afdelingen staan voersilo’s en ze krijgen eens in de 2 tot 3 dagen nieuw water (als het leeg is). Vliegduiven hebben dubbelle bakken, maar krijgen iedere dag schoon water. Nick verzorgt een deel van de vliegduiven. Verder verzorgt hij de administratie. Met zijn drieën zijn ze wel een team wat elkaar prima aanvult. Tijdens de vluchten is er een soort van onderlinge competitie tussen het boven- en benedenhok. Dit geeft een extra stimulans, die ze zichzelf opleggen.
De winnende duif
De winnende duif is een duivin. Ze heeft na deze topprestatie de naam ’Yara’ gekregen. Ze is een laat jong van 2017. Als jaarling heeft ze alleen de dagfond gehad, waarna ze als 2 jaarse de lange baan op is gegaan. Spelen jullie de duiven op weduwschap of op welke stand is deze duif ingemand? Nick: ‘Al onze duiven worden op nest gespeeld. Voor Perpignan moest ‘Yara’ leggen en haar 1e ei kwam op zondag. Toen hebben we haar doffer wel gepakt voor Perpignan die onze 1e was. Hierna hebben we haar jong verkleind en ging ze alleen op de eieren zitten totdat haar doffer terugkwam. Daarna is ze zelf ingemand voor Narbonne.’
Deze duivin is een laatjong van 2017 en gekweekt uit de vliegers. Haar moeder is de nestligger van onze ‘Dirkie’, 5e nationale As-duif ZLU 2019. Haar vader komt ook uit 2 vliegers en speelde als jaarling prijs op Agen en als 2 jaarse op St Vincent ZLU. De vader van de moeder is de bekende Timmerman (van Rob Timmermans) en de moeder van de moeder ‘Tiny’ van de Comb. van der Plas. Helaas zijn beiden ouders van ‘Yara’ verspeeld op Agen ZLU 2019.
‘Yara’ is tot op heden 4 keer de mand in geweest waarvan 3x prijs nu. Als 2 jaarse miste ze op Agen ZLU waarna ze een middenmoot prijsje pakte op Bergerac en dit jaar was ze onze 9e duif op Pau.
Het seizoen
Het jaar werd gestart met ongeveer 105 koppels vliegduiven. Daarnaast zitten er 32 koppels kwekers met daarnaast nog een hokje late jongen om het kweekhok aan te vullen.
De mannen vertellen: ‘Normaal koppelen we de vliegers half april. Nu hebben we dat een week later gedaan, omdat ze gewoon niet meer te houden waren. Duivinnen begonnen aan te lopen overal lagen eieren. Vanwege de corona hadden we het liever wat later gedaan. De vliegers hebben zoals gebruikelijk 1 jong grootgebracht.
We hebben dus een week later gekoppeld en zijn ook het bijlichten later gestart om ze toch in de veren te houden. We hebben niet verduisterd. Het bijlichten doen we tot 23:00 ‘s avonds.
De voorbereiding was als volgt: Op moment dat de duiven gespeeld mochten worden gingen ze wekelijks de mand in … soms wel 2 keer. 2 tot 3 weken voor de eerste marathon vlucht gaan de oude niet meer mee met de vrachtwagen en worden ze wekelijks gespeeld op 100 km.
‘Wij voeren zeven verschillende mengelingen door elkaar. Dit doen we om een mengeling te creëren die heel divers is en heel vetrijk. De merken die wij voeren zijn: Beyers Koopman All-in-One en Vandenabeele ook van Beyers, Van Robaeys Vlucht Exclusief en Rui Exclusief, Championsmix en NPO mix van Embrechts Theunis, Variamax van Mariman, Wielink Premium Fond en daarnaast komt er extra hennep, rode en gele mais, snoepzaad in het voer.
Naar de vlucht toe krijgen de duiven vanaf 4 dagen voor inkorven een potje naast de broedschotel. Dit wordt gevuld met een hele vette mengeling met TOVO, snoepzaad en hennep. Voor de rest krijgen de duiven om de dag vers grit van verschillende merken.’
De duiven zijn dit jaar alleen voor aanvang van de vluchten en 3 weken voor de 1e marathon gecontroleerd door de dierenarts.
De Beleving
De duivensport is bij de familie Hommes een familiebeleving. De mannen zorgen voor de duiven en moeder Hommes voor de mannen … zeker ook tijdens het opwachten van de duiven.
Jan, Nick en Rens hebben leuke contacten en in het vliegseizoen hebben ze veel aan de Pyreneeënclub, die de lapvluchten van 100 km verzorgen.
Heb je nog een leuke anekdote omtrent deze overwinning? Nick: ‘Om de mannen van Verweij de Haan te kloppen hadden we gerekend binnen een half uur te moeten pakken en toen kwam ze als een streep aan. We dachten meteen dit kon wel eens de 3e provinciale overwinning worden van dit seizoen van de 9 vluchten. En hadden toen geen rekening gehouden met een overwinning in de Fondunie.
Tot Slot
Mannen bedankt weer voor de medewerking aan dit stuk. Gefeliciteerd met deze overwinning en als je 1 op 3 loopt qua Provinciale Overwinningen … dan heb je een top seizoen achter de rug. De derde in successie !!! Super en Geweldig !!!
Recente reacties