Afgelopen weekend was de start van het marathonseizoen in de afdelingen 7 t/m 11. In het werkgebied van de Noordelijke Unie stond Limoges op het programma. Deze vlucht is niet alleen de eerste vlucht die telt voor het kampioenschap van de NPO-vluchten, maar wordt door veel liefhebbers ook gebruikt als voorbereiding op St. Vincent, Pau en Barcelona. In Afdeling 9 Oost Nederland won de sterke combinatie Heezen-Goossens uit Beltrum, een mooi plaatsje in de Achterhoek. Deze combinatie zorgden er in het vorige jubileumjaar van Stichting Marathon Noord voor dat het hele podium in bezit werd gewonnen door de familie Heezen, die als gastlid deze competitie won. Nu vijf jaar later winnen Frans en Rudi Limoges in hun afdeling tegen 1.418 concurrerende duiven. Een prachtige prestatie !!!

Afdeling 9 Oost Nederland
De duiven van Midden, Oost en Noord Nederland werden vrijdagmiddag om 14.30 uur in Limoges gelost. In de eerste kilometers hadden de duiven de wind tegen. Rondom Parijs draaide de wind, zodat de duiven daarna de wind op de staart hadden. Nachtelijke aankomsten lagen in de lijn der verwachtingen, maar massaal zal het niet zijn en werd het uiteindelijk ook niet.
In Afdeling 9 Oost Nederland waren 1.418 duiven mee en ging de overwinning naar Beltrum. Hier wonen de winnende liefhebbers Frans Heezen en Rudi Goossens. Zilver was voor een andere sterke combinatie Seelen uit Borne. Mister Limoges (kun je zo langzamerhand wel zeggen) Wim Weerink uit Wierden nam genoegen met het brons. Om 4.14 uur werd de eerste duif geklokt bij Frans en Rudi. Deze duif had hemelsbreed 786 km moeten afleggen. Hiermee kwam de snelheid op 1.761 mpm. Nummer twee was ruim 200 mpm minder snel. De Top 10:
1. Heezen-Goossens, Beltrum
2. Comb. Seelen, Borne
3. Wim Weerink, Wierden
4. Harold Zwiers, Den Ham
5. Jan Dekkers, Nijverdal
6. H. Sabel, Hengelo
7. Harold Zwiers, Den Ham
8. Jan Willems, Nijverdal
9. B.J. Volmer, Vreden
10. Cees Nijdeken, Rijssen
Zowel Comb. Seelen (ook prijs 14 en 41) als Harold Zwiers haalden 50% prijs met resp. 20 en 30 duiven mee. Jan Dekkers (ook 29e en 49e prijs) had 12 prijzen van de 20 Limoges-gangers.
Jelle Jellema had 18 duiven mee en 14 prijzen. Hij begon met de prijzen 12, 19, 25 en 27. Bennie Pelle uit Hengevelde had 3 duiven mee en zijn eerste twee zaten op de plaatsen 21 en 53.

De liefhebbers
De combinatie bestaat uit Frans Heezen, 64 jaar, en Rudi Goossens, 60 jaar, uit Beltrum. Frans is medewerker van de Projectservice. Hij is nu vanwege de rug thuis. Rudi is bouwkundig medewerker. Zij wonnen samen Limoges in de afdeling 9. De duivensport is bij beide families een familiesport. Vroeger hadden broer, vader en oom duiven. Heden ten dage hebben de mannen de beschikking over 20 meter hok van 2 meter diep. Op 2 afdelingen wordt op het nest gespeeld, 1 hok hebben ze voor de jongen en 1 hokje voor de kwekers.

De winnende duif
De winnende duif is een duivin, die op jongen van drie dagen is ingemand. De vader van deze winnende duivin is van het eigen soort. Hij heeft op de ZLU-vluchten zijn mooie prijzen gepakt. De moeder is een kruising van een kind van het stamkoppel en een duif van het goede soort van Vincent Vork uit Noorden. Vorig jaar won deze duivin  als jaarling van de twee overnachtvluchten 2 prijzen.

Stamopbouw en seizoen
De mannen hebben in tientallen jaren een eigen stam opgebouwd. Deze stam wordt regelmatig ververst door middel van ruilen of het kopen van een bon. De vliegploeg van Frans en Rudi bestaat uit ongeveer 75 duiven en ze hebben 9 koppels kweekduiven.
Dit jaar zijn de duiven half maart gekoppeld. De vliegduiven hebben één jong grootgebracht. De duiven zijn in het begin van het seizoen tweemaal zelf opgeleerd op 20 en 45 km. Daarna hebben ze vluchten gehad vanaf Heusden-Zolder, Geel (met Giesbeek) en Quievrain.

Het systeem
De mannen geven de duiven het goedkoopste voer van het merk Paloma. In het vliegseizoen worden de duiven naar de vluchten toe opgevoerd. Naast de verplichte enting krijgen de duiven voor het inkorven van een marathonvlucht een Magix-Tablet van Belgica De Weerd. Voor het seizoen worden de duiven gecontroleerd in de club door dr. Oranje. In de hokken wordt de methode van droge mest toegepast. De duiven moeten zo vanzelf gezond blijven … anders worden ze uitgeselecteerd.

De Beleving
De duivensport wordt heel ontspannend en rustgevend beleefd. Er wordt vooral genoten van de aankomsten van de duiven. De kleinkinderen genieten mee met de hobby van de mannen. Met duivenmelkerscollega Huurneman wordt samengewerkt. Bij hem zitten de kwekers. Aan de overwinning zit een leuk verhaal vast. Vrijdag heeft Frans de gehele dag bruiloft gehad. Met het nodige op kwam hij om 2 uur ’s nachts thuis. De kleppen en deuren werden dichtgedaan. De melder werd half 3 aangezet. Tijd om naar bed te gaan. Om half 4 ging de melder af. Frans is gaan kijken en er stond niets op de display. Toen maar met lamp buiten gaan kijken. De duif schrok door het licht en vloog op. Ze ging verder op het dak zitten en uiteindelijk ging ze om 04.14 uur over de antenne naar binnen.

Tot Slot
Frans en Rudi wensen iedereen nog veel plezier in de duivensport. Ze hebben respect voor de mensen die onze sport mogelijk maken … petje af voor alle  werkers en bestuursleden. Rudi: ‘We zijn zelf de oprichters van FIANTE (De ZLU fondclub van de afdelingen 8 t/m 11). Frans is de voorzitter en Rudi de rekenaar, secretaris en beheert website. Zo dragen zij hun steentje bij in het plezier van de duivensport van de marathonspelers.
Frans en Rudi nogmaals gefeliciteerd met deze mooie overwinning en veel succes met het verdere seizoen.