In het midden van juli staat de middelste vlucht van het Internationale vliegprogramma gepland. Dit is de vierde vlucht, St. Vincent. Deze vlucht werd op zondagochtend om 8 uur gelost. Door de wind werd het niet de moeilijkste vlucht van het seizoen, maar wel een mooie open en vooral eerlijke vlucht zonder gebieden met regen of andere obstakels (behalve op de losplaats dan). In Nederland waren de snelste duiven toch wel 11 uur onderweg, wat een het een echte marathonvlucht maakt. De snelste duif  viel in Landgraaf bij Grolleman en Grolleman, bij vader Jan en zoon Paul … een mooie overwinning voor deze fanatieke liefhebbers. Deze overwinning krijgt extra glans doordat Paul en Jan de snelste jaarling hebben in het internationale concours.

Foto’s Falco Ebben, PigeonPixels

De winnende liefhebbers
Achter de naam Grolleman & Grolleman uit Landgraaf schuilen Paul Grolleman, 39 jaar uit Landgraaf en zijn vader Jan Grolleman, 60 jaar uit Hoensbroek.
Paul vertelt: ‘Ik probeer beroepsmatig mijn geld te verdienen in de duivensport. Daarbij ben ik afgekeurd om te werken. Ik ben opgeleid voor systeembeheerder en Process-operator bij DSM was mijn beroep ooit.
Mijn opa Jan Cobben uit Nuth is mijn leermeester geweest. Op zijn erf startte ik ooit met een klein hokje (8 broedbakken) weduwduivinnen. Dit ging redelijk aardig met een paar topnoteringen op Bergerac en Cahors in 1996. De eerste duiven kwamen dus ook van mijn opa Jan Cobben. Hij speelde alleen met weduwnaars maar speelde wel de jonge duivinnen op het jonge duivenspel. Hier kon ik dan elk jaar de best presterende jonge duivinnen overnemen op mijn naam.

Op dit moment speel ik op de oude installatie van Fons van Ophuizen die in 2012 overleed. Hier ben ik in 2013 begonnen met spelen onder de naam comb. vd Bosch/Grolleman, Landgraaf. Dit hok is 19 meter met 2 verdiepingen. Dus 38 strekkende meter hok verdeeld in 10 afdelingen op de bovenverdieping voor de speelduiven en onder 6 afdelingen voor de kweekduiven en 1 grote afdeling voor de jonge duiven.
Nog steeds zijn het de duiven vanuit de lijn van opa Jan Cobben die hier goed komen. Maar in 2018 werden alle kweekduiven van Jac. vd Bosch overgenomen. Dit was een grote groep rechtstreekse duiven van oa. Batenburg-vd Merwe, Wijnands en Zn, Ophuizen-Marell, Saarloos en Zn, Pie Schurgers en nog een paar losse aankopen van Solleveld & Paloma en Jos Pepping. Hier zijn de huidige kwekers uit geselecteerd. En deze worden na gelieve gekruist of zuiver gehouden.

De winnende duif
De winnende duif is ‘Liv’ vernoemd naar mijn dochter. Ze is een jaarling nestduivin. Ik speel 6 afdelingen weduwschap met doffers en 4 afdelingen op nest. Deze winnende duivin komt uit een rechtstreekse doffer van Batenburg-vd Merwe en is een kleinzoon van “de Jonge Witbuik” en de “Euro Diamond”. De moeder is gekweekt door Jac. v.d. Bosch uit zijn topaankoop van Wijnands namelijk de supervlieger en -vererver de ‘Marseille 325’, die asduif Marseille over 3 en 4 jaar is geworden.
‘Liv’ won eerder dit jaar een 175e NPO op de nationale ochtendlossing vanuit Bordeaux en was daarmee de 3e duif op mijn eigen hok. 
‘Liv’ ging op een jong van 5 dagen broeden naar Bordeaux en nam na de vlucht het jong meteen weer aan. Deze is 14 dagen lang verkleind geworden en op een jong van 5 dagen is ze weer op reis gegaan naar St. Vincent.

Het seizoen
Het jaar 2023 moest een opbouwjaar worden aangezien er zeer weinig oude duiven in de vliegploeg zitten. In 2022 werden dan ook 200 jonge duiven gekweekt en afgericht met de afdeling. Het jaar 2023 werd er gestart met 119 duiven in de vliegploeg.
Het aantal kweekkoppels zal altijd liggen rond de 33 kweekbakken die ervoor bestemd zijn in de kweekafdelingen. Maar zoals bij veel liefhebbers zitten er vaak nog wel ergens links of rechts een kweekkoppel te broeden. Dit jaar lag het aantal kweekkoppels rond de 40.
De kweekduiven zijn dit jaar op 1 maart gekoppeld en ze hebben 2 rondes groot gebracht voor eigen gebruik.
Alle nestduiven hebben een jong groot gebracht in het voorjaar tijdens de africhtingen. Eind mei zijn deze gefaseerd gekoppeld richting de vluchten waarvoor ze bestemd waren.
In principe gaan elke week de duiven mee. In het begin van mei zijn er 3 africhtingen in Duitsland uitgevoerd in de oostlijn van Frankrijk waarnaar ‘Liv’ nog Issoudun ( 550km ) en Chateauroux ( 580km ) (deze vlucht ging terug naar Sens 360km ) mocht afwerken.

… wordt vervolgd …