Vrijdagmiddag 14 juli werden om half 2 de duiven in Bordeaux gelost. Met een variabele wind onderweg was het toch goed mogelijk een duifje vroeg in de ochtend te pakken. Dit lukte de comb. Gielen-Cop het best. Zij klokte om 4.44 uur hun 673. Een paar weken terug werd hij ook in de nacht geklokt van Bergerac middaglossing. Deze topper deed het nu weer en dit keer was het goed voor de eerste in Brabant 2000 en geheel sector 1. Dat is een wereldprestatie! De 673 was 6.480 duiven te snel af. Sector 1 bestaat in dit geval uit 3 afdelingen: Brabant 2000, Oost-Brabant en Limburg. Het mooie dat de gezamenlijke uitslag op het internet staat. Dit mis ik helaas bij de andere sectoren, die ook gezamenlijk hebben gelost.

 De winnende liefhebbers
De winnende combinatie bestaat deels uit de 55-jarige Wim Gielen uit Breda. Hij speelt samen met zijn 67-jarige compagnon Eddy Cop, die in Gambia woont. Eddy heeft daar een aantal jaren gewerkt (2005 tot 2013) en is daar na zijn pensioen blijven hangen. Wim is van beroep zelfstandige ondernemer. Sinds 2008 niet meer actief. Wim was al weer een tijdje bij huis. Hij was inmiddels een trouwe supporter bij Frank Zwiers sinds zijn start aan het begin van dit decennium. Wim had vroeger ook al duiven en hij kwam in contact met Frank, doordat Frank op een dag zijn jongen los had gelaten en er 25 jongen duiven van hem bij Wim binnen liepen. Wim belde Frank met de vraag of hij geen voer meer had. Wim was dus inmiddels gestopt, maar het bleef toch kriebelen. Wim: ‘Ik was in mijn hoofd al een plannetje aan het maken om weer rustig aan te beginnen. Toen belde Frank mij op een dag op, dat er iemand in Gambia interesse had om een combinatie te beginnen. Zo ben ik in contact gekomen met Eddy Cop …van het een kwam het ander. Ik maakte een hok en Eddy ging op zoek naar duiven.’ Duiven werden bij Benno Kastelein gehaald. Benno heeft overwegend duiven van het soort Jellema. Daarbij kwamen nog 7 duiven van een liefhebber waar Wim de naam niet meer van weet. ‘Sorry heer’, zegt Wim. Daar zaten duiven bij van het soort van Ad Pegels. Verder een aantal duiven van de Gebr Limburg, waaronder de zoon van de Spirit, een kleinzoon van de Spirit en een doffer (een zoon) van de Super van Geel. Het hok bestaat uit een hoekhok van vier bij vier meter met wat bijgebouwen voor de kwekers en de duivinnen. Het hok heeft 16 broed bakken dus 16 vliegkoppels en de andere hoek is voor de jongen duiven … een kleine 50 stuks. De start is met jonge duiven gemaakt in 2015. En dan nu al zo’n mooie overwinning. Een droom voor iedere starter. Het kan dus !!!!

De winnende duif
De topper van Bordeaux kwam op Bergerac eveneens midden in de nacht thuis. Deze vlucht werd gevlogen op 24 juni. Hij werd toen om 3.23 uur geklokt. Dit was goed voor de 2e prijs in de afdeling Brabant 2000 tegen 2.394 duiven. Drie weken later was het spektakel nog groter. Toen won hij op Bordeaux de eerste NPO sector 1 tegen 6.480 duiven. Wederom kwam deze topdoffer midden in de nacht thuis. Hij landde om half drie op het dak en om 4.44 uur zat hij eindelijk in de klok. Deze prestatie werd neergezet door de NEW SPIRIT. Eerder dat jaar pakte hij naast de 2e prijs in de afdeling, de  4 nat. Bergerac tegen 8.389 duiven en nu dus de eerste in sector 1 van Bordeaux. De winnende duif van Bordeaux is dus omgedoopt in ‘de New Spirit’, 2015–1810673. Hij is ingemand op een stand van een jong van 18 dagen. Zijn vader is een kleinzoon van de Spirit. De moeder van deze nachtvlieger komt van een vriend van Wim, Max Benton. Het is een Bosua-duivin. Als jonge duif heeft hij het programma afgewerkt en wat staartprijzen gehaald en als jaarling won hij ook af en toe een staartprijs.

Het seizoen
In 2015 is dus een start gemaakt. Inmiddels zitten er in het hok 10 kweekkoppels, naast de 16 vliegkoppels. De stam is echt nog in opbouw. De kwekers komen van Frank Zwiers, Gebr. Holleman en Dik van den Berg. Wim: ‘We vliegen nu met 16 koppels en dat wordt uitgebreid naar het volgende vliegseizoen toe naar 24 koppels. Dan ben ik klaar met het bouwen van het nieuwe hok.’  De duiven krijgen voer van Beyers … het hele jaar de Koopman-mengeling.  De duiven krijgen volle bak. Twee weken voor het begin van een vlucht krijgen ze super  Energie erbij, dat voert Wim langzaam toe tot 100% voor een belangrijke vlucht  en twee dagen voor de vlucht krijgen de duiven ook pinda’s, schapenvet en kaas. De duiven krijgen het hele jaar door producten van Rohnfried: Blizform, UsneaGano  en Avidress. Hier is Wim super tevreden over. Weinig zieke duiven … scheelt veel dierenartsbezoeken. Verder krijgen ze de dingen die verplicht zijn zoals entingen. Bij thuiskomst van een vlucht krijgen de duiven een Vitaboli-pilletje (vitaminen) en BS van De Weerd. Verder krijgen ze in het voorjaar standaard een geelkuur. Als ‘de nood’ hoog is, wordt dr. De Weerd geraadpleegd. Dit is zelden nodig geweest.

Beleving
Duivensport is een goed tijdverdrijf voor Wim. Vroeg er uit en laat naar bed … alles voor de duiven. Wim: ‘Ik houd van schone hokken … dus iedere dag twee keer krabben. Daar leer ik ook veel van: Je ziet veel aan de duiven en aan de mest. Moet je ingrijpen of niet? Verder train ik mijn duiven zo veel mogelijk. Voor het daglicht moeten ze al trainen liefst een uurtje of anderhalf. Ik laat in de late avond ook mijn duiven trainen… verplicht een kleine twee uur. Verder breng ik de duiven een aantal keren weg tot 60 kilometer. Dat bevalt mij goed. Ik doe dat samen met Frank Zwiers. Het is ook gezelliger om samen te rijden. Mijn gezin steunt mij volledig en is blij voor mij als het goed gaat met de duiven. Als ik eens weg moet, doet mijn vrouw de duiven. Het mooiste moment was de nacht van Bordeaux, omdat de New Spirit mij al verast had op Bergerac had ik het geloof dat hij dat nog weleens zou kunnen doen … Je weet maar nooit! Om 10 uur ‘s avond naar bed en de wekker gezet om twee uur. Ik eruit en gelijk naar mijn hok om te kijken op de klok. Misschien zat hij er al. Maar nee niets en ook niets gemeld. Eerst maar naar binnen want het regende best behoorlijk. Eerst het vaste ritueel … bakkie koffie en een zwaar shaggie. Afwachten onder het afdak. Wachten wat er komen zal. Toch bleef het gevoel dat dat er iets was dus ik naar buien en naar het dak van mij huis kijken of er een duif zat. Ja … een merel op de schoorsteen nog eens goed kijken maar het was pikdonker. Ik zag toen halverwege het dak een schim zitten. Is dat nu een duif of niet? Nog eens goed kijken en nog eens gaan verstaan. Ja … ja … er zit een duif … is het er één van mij of is het een vreemde of misschien het laatste jong wat nog komen moet. Maar roepen dan … het was inmiddels half drie. Geen beweging in te krijgen . Wel in de buurman … die riep: ‘Ga naar bed man, gek!’ Bij mijn hok heb ik een afdakje waar het licht brand. Op een gegeven moment nog eens voorzichtig roepen en in het licht gaan staan onder het afdak … toen zag hij mij en kwam gelijk naar beneden BAM 4.44 uur … binnen !!!

Tot Slot
Wim, bedankt voor je mooie verhaal en nogmaals gefeliciteerd. De felicitaties gelden ook voor Eddy die vanuit het verre Gambia meeleeft en meedenkt. Het laatste woord is aan jullie: ‘We willen ik nog even het volgende kwijt: Mensen, Duivensport is mooi in alle vormen en maten. Gun elkaar iets, wees er voor elkaar en wees positief … ook al valt het soms niet mee. Zet positieve dingen op Facebook en andere internetsites. Afbreken is zo gedaan, maar opbouwen is moeilijker. Geniet van je sport!’ Met vriendelijke groeten van Wim Gielen en Eddy Cop.