Vorige week las u het eerste deel van het verhaal over de successen van Comb. De Gunst uit ’t Harde. Sinds 2017 gaan hun prestaties naar een hoog niveau, waarbij 2018 nog beter was dan 2017.  Ze nestelden zich tussen de gevestigde nemen van de diverse samenspelen, zoals die van de hele afdeling 8. Als je bedenkt dat deze combinatie pas sinds 2009 zich helemaal richt op deze vluchten, mag je deze entree tussen de kampioenen heel knap noemen. Achter dit succes zit een duivenfamilie die met zijn vieren sterk is en … nog veel belangrijker … de beschikking hebben over goede duiven. Vorige keer kon u lezen over de liefhebbers, het seizoen, de prestaties en heeft u kennis kunnen maken met enkele goede duiven. In dit deel leest u meer over onder andere de verzorging, nog enkele goede duiven en de beleving. Ik hoop dat u het met net zo veel plezier leest, als dat ik het geschreven heb …

De verzorging
De duiven krijgen voer van Beyers en wel de Koopman All in One-mengeling. Vanaf mei tot en met juli wordt het voer aangevuld (of zoals de familie zelf zegt: verrijkt) met pinda’s, snoepzaad en omega 3 olie van Nanne Wolff. De duiven worden in het vliegseizoen eens in de drie weken door deze dierenarts gecontroleerd. De duiven krijgen zo min mogelijk medicijnen, maar ook geen natuurproducten. De duivenmelkersfamilie: ‘We doen wel eens keer per week allicine (knoflookconcentraat) door het water. Verder krijgen de duiven elke dag vers een mineraalmengeling.’

De 544

Nog een paar van de beste duiven
‘De 525’ van 2016 is een kruising van de soorten van Arjan Beens en Comb. Vierhout. Deze duif won de 44e Limoges tegen 1.678 duiven.
‘De 544’ van 2016 won dit jaar de 56e Limoges tegen 1.678 duiven en de 1e Dax tegen 958 duiven in afdeling 8. In de sector 3 was het goed voor de 2e prijs tegen 2.320 duiven. De vader van deze kras-doffer komt van Arjan Beens. Uit een volle broer van Olympic Zara van Mark van den Berg met Blue Dream. De moeder van ‘de 544’ komt van Hein van Gurp uit Heino en is een kleindochter van Salvatore.
Een volle zus van ‘de 544’ is ‘de 575’ van 2016. Zij won de 30e Bergerac tegen 2.200 duiven. Dit was goed voor de 61e in sector 3 tegen 5.085 duiven.
De laatste goede duif was in 2018 de absolute topper. Dit is ‘de 804’ van 2015. De blauwe duivin won de 9e St. Vincent tegen 1.122 duiven en de 5e Perigueux tegen 839 duiven. In de sector 3 won hij de 26e St. Vincent tegen 2.726 duiven en de 19e Perigueux tegen 2.888 duiven.

Terug- en vooruitblik
Hoe kijken jullie in het algemeen terug naar het afgelopen seizoen? De Combinatie: ‘We hebben een super seizoen gehad, het gaat elk jaar beter!’ Wat zijn de mooiste zaken die jullie het afgelopen seizoen hebben bereikt? De Combinatie: ‘De 1e NPO van Dax in afdeling 8. Welke doelen hebben jullie afgelopen seizoen niet bereikt die je wel graag had willen bereiken? De Combinatie: ‘Een echte goede reeks op een vlucht (zoals vorig jaar Dax … 9 prijzen van de 10).’ Hebben jullie een kweekkoppel die afgelopen seizoen als goed koppel boven is komen drijven? De Combinatie: ‘Nee, maar wel een kweekdoffer (de NL14-1489556) die met verschillende duivinnen goede jongen geeft.’ Wat zijn jullie doelstellingen voor het komende seizoen? De Combinatie: ‘Als we dit vast kunnen houden, zijn we dik tevreden.’ Welke duiven zijn jullie favorieten voor het komende seizoen? De Combinatie: ‘Chepetto 14-1617832 en de Geer 16-1214544 en natuurlijk onze beste van het hok, 15-1376804. Gaan jullie dingen anders aanpakken het komende seizoen ivm het vorige seizoen? De Combinatie: ‘Nee, daar is geen reden voor.’

De Klapper en Chepetto

De Beleving
De familie De Gunst beleeft de duivensport met veel plezier en gezelligheid. De Combinatie: ‘We zitten hier meestal met een man of 4 a 5 de duiven op te wachten.’ De duivensport is bij de Combinatie De Gunst deels een familiesport, maar de volgende (derde) generatie willen er nog niet veel van weten. Ze missen het geduld van het wachten op de duiven. Het mooiste van de duivensport is de aankomst van vroege duiven, volgens de duivenfamilie. Dat vinden ze geweldig en dat is het ook natuurlijk. Verder is het motiveren één van de mooiere onderdelen van de verzorging richting een marathonvlucht. Zeker als het dan ook nog eens goed uitpakt.

Tot Slot
In de jaren 2017 en 2018 kwam de Comb. De Gunst uit ’t Harde opzetten. Ze nestelden zich in die jaren tussen de grote kampioenen in groot verband. Vorig jaar wonnen ze het Criterium der Azen van de Marathon Noord en dit jaar waren ze onder andere 2e Kampioen Middaglossing van Afdeling 8 GOU. Een goed resultaat tussen de vele specialisten in deze afdeling op deze discipline. Als er geen gekke dingen gebeuren, zullen we in 2019 wederom van deze combinatie gaan horen … daar ben ik van overtuigd. Nu is het eerst ruitijd voor de duiven en tijd voor de verschillende huldigingen. Vader, moeder en zonen De Gunst ik wil jullie danken voor de medewerking aan dit verslag en waarschijnlijk tot een volgende keer. Als de duiven en liefhebbers gezond blijven, zullen de prestaties zeker weer komen. Succes met het maken van het plan voor 2019!