Vrijdagmiddag 31 mei om half drie in de middag werd in Limoges het startschot gegeven voor het marathonseizoen in de afdelingen 7 tot en met 11. De duiven kregen de eerste 325 km een beetje tegenwind te trotseren waarna de wind langzaam naar het Zuidwesten draaide. Het was mooi open weer en vroege duiven in de late nacht lagen in het verschiet. Dat gebeurde ook. Het waren er maar enkelen, wat de vlucht mooier maakte en de vroege duiven meer bijzonder. De eerste twee duiven van afdeling 7 vielen in deze late periode van de nacht. De eerste en de snelste is van de Comb. De Graaff & Gernaat uit Lelystad. Hun Mister Invisible was alle 1.320 duiven van Midden Nederland te snel af. Een prachtig resultaat voor deze man-vrouw combinatie.

Afdeling 7 Midden Nederland
De eerste twee duiven van deze afdeling vielen voor vijf uur in de vroege ochtend. Om 04.43 uur bij de winnaars De Graaf & Gernaat uit Lelystad op een afstand van 797 km en om 04.59 bij Sven van Houten in IJsselstein op een afstand van 734 km. De snelheden kwamen hiermee op 1.724 mpm en 1.555 mpm. Tussen 06.05 en 06.15 uur vielen er twee duiven bij de comb. Dam-Bisschop in Almere. Deze duiven wonnen de 3e en 4e prijs. De Top 10:
1. Comb. De Graaff-Gernaat, Lelystad
2. Sven van Houten, IJsselstein
3. Comb. Dam-Bisschop, Almere
4. Comb. Dam-Bisschop, Almere
5. Jan Doppenberg jr., Voorthuizen
6. Jos Voortman, Maarssen
7. M. Vogel, Kerkdriel
8. Rob van Moorselaar, Wadenoijen
9. C.J.J. van Wijk en zn, Benschop
10. Corné van Oeveren, Overberg
Rob van Moorselaar had 9 duiven mee en maar liefst 8 prijzen. Op plaats 25 en 32 had hij zijn 2e en 3e duif. Corné van Oeveren had 40 duiven mee en de helft hiervan kwam terug in de prijzen. Op de plaatsen 24, 37 en 40 had hij zijn volgende drie duiven. Abraham van Gelderen uit Ameide (1e duif op plaats 15) en Kees Kuijer uit Eemnes hadden 70% prijs met 10 duiven mee. Kees had zijn eerste duiven op de plaatsen 16 en 33.

De winnende liefhebbers
De winnende combinatie bestaat uit Bert de Graaff  (47) en zijn partner Anneke Gernaat uit Lelystad. Bert is vrachtwagenchauffeur bij afvalverwerkingsbedrijf HVC uit Alkmaar. Dit bedrijf heeft ook vestigingen in Dordrecht, Noord-Holland en Flevoland. Bert is binnen de duivensport secretaris van PV de Flevocourier en Anneke staat samen met Linda achter de bar om de biertap te bedienen. Bert is eveneens secretaris/penningmeester van Samenspel Fond Flevoland. Bert: ‘Mijn hele leven zit ik al in de duivensport. Het zit in de familie. Alleen de laatste jaren zijn mijn broers afgehaakt wegens te drukke werkzaamheden. Zij houden alleen nog sierduiven voor de hobby. Ik zelf ben altijd fanatiek door gegaan ondanks af en toe flinke tegenslagen. Ik houd mij alleen bezig met de overnachtvluchten. Dit zijn de enige vluchten in Lelystad waar je kans maakt om vroege duiven te draaien en dat je mee doet met de besten in de afdeling. Op alle andere onderdelen maak je totaal geen kans vanwege de ligging in de Flevopolder.’

Stamopbouw en het hok
Bert gaat verder: ‘De duiven die nu op mijn hok zitten zijn de volgende rassen: Jaap Mazee, Jan Grootoonk, Jan Morsink/Jellema. Deze probeer ik te kruisen. Hier begin ik nu de vruchten van te plukken. Afgelopen jaar zijn er ook jongen bijgekomen van Comb. Helder, uit zijn Dirk Veldhuis-lijn, en van de Comb. Beckers uit zijn Jellema kwekers. Beide liefhebbers uit Lelystad.
Ons hok is 14 meter lang en heeft vijf afdelingen: twee afdelingen voor de doffers, een afdeling voor de duivinnen, een afdeling voor de jongen en een kleine afdeling voor zes kweekkoppels. Met de doffers en duivinnen speel ik dubbelweduwschap met veertig koppels.’

Limoges en de winnende duif
Op Limoges zijn zestien tweejarige doffers ingekorfd die op deze vlucht de vuurdoop hebben gehad op de overnacht. Als jaarling hebben ze de programmavluchten gehad en drie dagfondvluchten. Bij thuiskomst van Limoges zaten dan de duivinnen te wachten. Deze duivinnen gaan dan volgende week mee naar de dagfond en dan blijven de doffers van Limoges thuis. Op zaterdagavond waren er 14 van de 16 thuis.
De winnende duif is een doffer van 2017. De vader van deze duif is een duif van het soort van Jelle Jellema via Jan Morsink. Zijn grootmoeders zijn Romee en Het Kleine Kweekstertje. De moeder van de winnaar komt van Jos Pepping, gekweekt bij Jaap Mazee. Zij komt uit een kleinzoon van Waggeltje en een dochter van de 5e nat. St. Vincent en 6e nat. Montauban.

Het voorseizoen
De vliegduiven zijn de 3e week van februari gekoppeld en hebben allemaal twee jongen groot gebracht. De duiven zijn half april ingekorfd op de vitesse wat voor deze combinatie dan gelijk 240 km is. De totaal aantal kilometers die de duiven hebben gehad is ongeveer 1400 km. De duiven die eenmaal een overnachtvlucht hebben gehad, komen daarna niet meer in de reismand. Bert gaat met deze duiven daarna iedere zondag lappen op ongeveer 50 km. Puur om zinloze energie te verspillen en tegen besmetting in de mand.
De duiven worden gevoerd met Beyers-mengelingen te weten: All-in-One van Koopman, Long Distance en Super Energy allebei uit de Galaxy lijn van Beyers. Verder krijgen ze de laatste dagen de NPO Mix van Embregts aangevuld met Hennep. Dit wordt gehaald bij Duivensportcentrum ’t Harde, bij Berts vriend Henk van ’t Goor, waar hij 24/7 terecht kan. Bert: ‘Ik voer met het lepelsysteem iedere duif krijgt in de ochtend 15 gram en in de avond 20 gram en de laatste 3 dagen voor inkorving volle bak dan kunnen ze eten wat ze willen. Tijdens het vliegseizoen ga ik voor onderzoek iedere maand naar dierenarts Nanne Wolff. Hij heeft dit jaar nog niks kunnen vinden. Desondanks krijgen de duiven om de drie weken de kombinatiekuur met Tollyamin Forte van Schroeder. Dit om ziektes, die om de hoek loeren, te voorkomen. Op zaterdag en zondag, voor de inkorving, krijgen de duiven Orni speciaal samen met Belga Thai (De Weerd) door het water en ik gebruik ook de producten van Gert-Jan Beute.’

De Beleving
Bert gaat verder: ‘Voor mij is de duivensport vanaf april tot september 24/7 en ga daarna pas op vakantie. Ik wil graag vroege duiven draaien en daar moet je een hoop voor doen en komt je het niet vanzelf aanwaaien. Tegenslagen zijn er genoeg geweest maar het is gewoon een pracht hobby als je vroeg in de ochtend in de tuin zit met een vers bakkie koffie en als je dan plotseling een duif ziet komen aanschieten. Geweldig! Ditzelfde geldt ook voor de invliegvluchten als ze van hoge hoogte als een pijl naar beneden komen … gewoon prachtig dat is genieten. Dat is Duivensport!
Dat de duivensport moet veranderen, dat begrijpt iedereen, maar waar het NPO nu mee bezig is dat is totale waanzin en een doodsteek voor de duivensport. Er wordt alleen nog maar gedacht aan de grote commerciële mannen en de kleine man zijn ze liever kwijt dan rijk. Als alles doorgaat wat ze willen met de kloksystemen dan zie ik het somber in. De trein dendert door, zegt de NPO voorzitter, je kan nu nog instappen. Nou, ik stap graag in om aan de noodrem te trekken,’ vertelt een liefhebber met grote oprechte zorgen en hij is niet de enige … helaas.Tot Slot
Vanaf mijn plaats achter de laptop wil ik Bert en zijn vrouw en trouwe steun Anneke feliciteren met hun overwinning op Limoges. Het is jullie gegund, want er wordt hard aan gewerkt. Ik hoop voor jullie op een sterk vervolg van het seizoen en dat … als het nodig is … dat er samen met Bert mensen zijn, die aan de noodrem trekken als het nodig is om het verkeerde deel van het beleid te stoppen. Duivensport is vooral voor de hobbyist en het commerciële deel is voor een deel van de liefhebbers een leuke bijkomstigheid, maar mag nooit het hoofdbestanddeel worden.