Na 2018 hebben we op Marseille dezelfde winnaar als toentertijd … Comb. de Bresser uit Berg en Terblijt, een mooi dorp tussen de Limburgse heuvels. Fanatieke toerfietsers kennen dit gebied wel. Het is knap om na drie jaar dezelfde vlucht te winnen. Dat is weinig liefhebbers gegeven. Jelle Jellema won na zes jaar weer Barcelona en nu winnen vader Hans en zoon Roy na drie jaar weer Marseille. Een vlucht waar Limburgers altijd goed op scoren, omdat de ligging van Marseille t.o.v. Limburg gunstig is ten opzichte van de rest van Nederland. Dat wordt natuurlijk met een Zuiden of Oostenwind weer anders. Daar komt bij dat je het wel moet doen, want in Limburg zijn meer dan duizend duiven mee. En deze editie was het niet alleen Limburg wat de klok sloeg. In de meeste delen van Nederland werden kopduiven gepakt. Hans en Roy riemen het tweemaal in vier edities. Superknap !!!

De winnende duif
De winnende duif wordt ‘De Petrus’ genoemd. Hij wordt, net als alle andere doffers, op weduwschap gespeeld.
Zijn vader is ‘Der Joseph’ van 2016. Deze vloog zelf een 1.214de Nat. Agen als jaarling en verder nog een 534ste Nat. Agen 2018 en 448ste Nat. Agen in 2019. Het is een zoon van hun ‘D‘Artagnan’ (lijn “Turbo” van der Wegen). Deze doffer is gekoppeld met ‘De 95’. Zij is een dochter van ‘De Deur’ van Math Duijkers met een duivin uit ‘de Barcelona’ lijn van der Wegen.
De moeder is ‘de 124’ van 2017. Zij is uit ‘de 633’ van 2015, die ook weer een zoon is van de ‘D‘Artagnan’ met ‘Het Splintje’, eveneens van Math Duijkers. ‘De 633’ zat toen gekoppeld tegen de eerder genoemde ‘95’ uit ‘de Deur’ van Duijkers-Offermans. ‘De Petrus’ is dus uit een halfbroer x halfzus koppeling. Hij is langs moederskant en langs vaderskant ingeteeld naar de ‘D‘Artagnan’.
‘Der Joseph’ (vader ‘De Petrus) en ‘Le Mazerin’ (de vader van Franciscus, 1e Internationaal Marseille 2018) zijn 2 broers.
Voor ‘De Petrus’ was Marseille 2021 zijn tweede marathonvlucht. De eerste keer is hij buiten de prijzen gevallen en nu was het wel raak. In het voorjaar heeft hij geen jong groot gebracht.

Het seizoen
De duiven hebben bij Hans en Roy de beschikking over een hok van 9 meter lang en 3 meter breed. Een hok dat na het seizoen 2018 is geplaatst. Hierin zitten 3 afdelingen met in iedere afdeling 12 weduwnaars. Verder zitten er in dit hok een afdeling voor de weduwduiven, een afdeling voor de kwekers en boven op de garage hebben ze een hok voor de jonge duiven.
Hans en Roy hebben de ruimte voor 36 weduwnaars. Dat waren er aan het een begin van het seizoen een enkele minder. Op dit moment zitten er nog 17 doffers in het vlieghok. Naast deze vliegploeg hebben de Marseille-mannen nog 16 kweekkoppels.
De duiven zijn in maart gekoppeld. De duiven zijn vanaf het begin ingemand tot aan drie weken voor Agen. De dag voor inkorving worden ze dan nog een keer gelapt.
De duiven krijgen voer van het merk Mariman. Ze krijgen in het seizoen de rui- en kweekmengeling. Daarnaast krijgen ze snoepzaad.
Medisch worden de duiven begeleid door Vincent Schröder. De controleert de duiven met een grote regelmaat. Om de duiven gezond te houden wordt er het liefst natuurproducten gebruikt. Medicatie wordt alleen gegeven als er iets werkelijk aan mankeert.

De Beleving
De duivensport wordt met veel plezier beleeft. Hans en Roy de Bresser zouden niet zonder kunnen. Al zijn er ook mindere kanten, waar je niet of nauwelijks invloed op hebt. Daar moet je mee leren omgaan.
Binnen de familie De Bresser is de duivensport een familie-sport. Ook moeder draagt haar steentje bij. Qua mede-liefhebbers hebben de mannen het meest aan Jos Quaden. Hij is een echte duivenvriend!

Tot slot
Hans en Roy hebben veel respect voor de postduif. Het is iedere keer weer een bijzondere prestatie wat zo’n klein beestje kan leveren om de grote afstanden te overbruggen!
Vanaf mijn plek achter de laptop wil ik jullie, Hans en Roy, nogmaals feliciteren met jullie mooie internationale overwinning !!! Blijf er van genieten !!!