Na 2018 hebben we op Marseille dezelfde winnaar als dat jaar … Comb. de Bresser uit Berg en Terblijt, een mooi dorp tussen de Limburgse heuvels. Fanatieke toerfietsers kennen dit gebied wel. Het is knap om na drie jaar dezelfde vlucht te winnen. Dat is weinig liefhebbers gegeven. Jelle Jellema won na zes jaar weer Barcelona en nu winnen vader Hans en zoon Roy na drie jaar weer Marseille. Een vlucht waar Limburgers altijd goed op scoren, omdat de ligging van Marseille t.o.v. Limburg gunstig is ten opzichte van de rest van Nederland. Dat wordt natuurlijk met een Zuiden of Oostenwind weer anders. Daar komt bij dat je het wel moet doen, want in Limburg zijn meer dan duizend duiven mee en is iedereen gebrand om Marseille te winnen. En deze editie was het niet alleen Limburg wat de klok sloeg. In de meeste delen van Nederland werden kopduiven gepakt. Hans en Roy riemen het tweemaal in vier edities om als winnaar uit de bus te komen. Superknap !!!
Nationaal Marseille ZLU
Om kwart voor 8 in de avond werd de winnende duif in Berg en Terblijt geklokt op een afstand van 845 km. De winnende snelheid van de winnende duif van vader en zoon De Bresser komt hiermee op 1.105 mpm. De nummer twee viel in Bunnik bij Jurrian van Amerongen om kwart voor zes vrijdagochtend. De nummer drie is eigendom van Jan Polder uit Middelharnis. De top drie is dus mooi verspreid over het land. De Top 10:
1. Comb. de Bresser, Berg en Terblijt
2. Jurrian van Amerongen, Bunnik
3. Jan Polder, Middelharnis
4. Daan Besseling, Tilburg
5. Y. van Briel, Meeswijk
6. Wil Boonen, Buggenum
7. Comb. Kroon-Erren, Zelderheide
8. W. Kicken en zn, Simpelveld
9. Frank Zwiers, Terheijden
10. Gebr. van de Weerdt, Meerssen
Comb. de Bresser had 3 duiven mee en 2 prijzen. H. Zegers uit Sluiskil had 3 duiven mee en twee prijzen (22e en 61e). Rogier Nijs uit Tegelen had 7 duiven mee. 5 duiven wonnen prijs, beginnend met de 38e. Comb. van Baal uit Oud Gastel beginnen met de 41e prijs en hebben met 4 duiven mee 75% prijs. Op de 46e plaats begint Angelo van der Veeken uit Clinge. Hij heeft 2 van zijn 3 duiven in de prijzen. Nico Pronk uit Mill had 4 duiven mee naar Marseille. Het complete kwartet zat in de prijzen. De eerste drie wonnen de volgende prijzen: 48, 113 en 186. Anne van der Bijl jr. uit Woerden deed 6 duiven naar Marseille. 5 hiervan wonnen prijs. De eerste op plaats 50. Martha van Geel uit Nieuw Vossemeer had 14 Marseille-gangers. 10 wonnen er prijs: 51, 52 en 80 waren de plaatsen van de eerste 2. Raoul Bouland uit Wateringen begon met de 60e prijs. 4 van zijn 6 duiven hadden prijs. Chris Paauwe uit Kruiningen heeft 5 van de 7 duiven in de prijzen. Zijn eerste duif bezet de 76e plaats. Jaap Koese uit Sommelsdijk heeft een 100% score met 7 duiven mee. De eerste twee staan op de plaatsen 78 en 117. Albert Poulisse uit Kerkdriel begint met de 86e prijs en heeft 7 van de 8 duiven in de prijzen. Een plaats na hem staat Team Roording Fond uit Zutphen. Zij hadden 1 duif mee … 100%.
De winnende liefhebbers
De winnaar van Marseille is Comb. De Bresser uit Berg en Terblijt. De combinatie bestaat uit Hans de Bresser, 62 jaar jong, en Roy de Bresser, 32 jaar jong. Vader Hans de Bresser is 3e generatie slager. Hij heeft jaren gewerkt in slachthuizen. Zoon Roy de Bresser is service technicus in de installatie techniek.
Hans de Bresser is in het Limburgse Eys (van de Eyseren Bosweg voor de wielerkenners) op zijn 18e jaar begonnen met de duivensport. Hij zocht een andere hobby, nadat zijn vader gestopt was met het pakwerk van politiehonden. Hij speelde hoofdzakelijk de eendaagse fond tot 600 km. Op 27-jarige leeftijd is hij verhuisd. De duiven kwamen een jaar later naar Berg en Terblijt. In dat jaar groeide het gezin De Bresser uit met een dochter. Toen Hans 30 jaar was kwam er nog een zoon, Roy, bij die later meegroeide met de hobby van zijn vader. In de jaren dat de kinderen van Hans klein waren, stond de duivensport op een laag pitje. Dit kwam door het vele werk in combinatie met een jong gezin. Het gezin kreeg voorrang boven de duiven, wat een hele gezonde situatie is. De duivensport kreeg pas jaren later een nieuwe boost.
In 2009 was de motovatie bij Hans zeer laag. Roy zag in de duivensport wel een nieuwe uitdaging en zei tegen zijn vader: ‘Ik wil wel in de duivensport samen met je spelen, maar het roer moet wel om!’
In 2009 hebben ze bij verschillende personen duiven gehaald maar dit was geen succes. In 2011 zijn ze helemaal opnieuw begonnen met duiven van Lucie en Antoon van der Wegen die ze via Math Duijkers hebben gekregen.
Roy wilde alleen nog ZLU spelen en vader Hans stemde daarmee in. Met die nieuwe drijfveer werd een fanatiekere weg ingeslagen. Dat heeft nu voor de mannen De Bresser in vier seizoenen tweemaal een 1e internationaal Marseille opgeleverd.
In 2014 was het eerste succes er al met een 3e nationaal Agen bij de jaarlingen en een 11e nationaal Marseille. De motivatie voor het ZLU-spelletje groeide bij Roy. Hij is zelfs in 2017 toegetreden tot het ZLU-bestuur.
… Wordt vervolgd …
Recente reacties