Bergerac is één van de drie klassiekers van de middaglossing. Vluchten waar je naar uitkijkt. Vorig jaar was de lossing een soap, maar gelukkig kan het ook anders. Deze editie werd een lastige. De omstandigheden tijdens het vervoer waren extreem. Het moment van lossen werd een klus voor de verantwoordelijken. Uiteindelijk hebben zij het goed opgepakt, geholpen door de temperatuursdip op zaterdag. Op zaterdagmiddag om 2 uur konden de duiven worden gelost. De wind was wat gedraaid, zodat ze hem schuin achter hebben. Niets stond een fatsoenlijke vlucht in de weg. En dat werd het ook. Tegen half 12 waren de prijzen verdiend op de afstand van het midden van het land. Prima verlopen dus. De winnende liefhebbers van sector 3 komen uit Flevoland. Willem van Dam uit Almere en Henk Bisschop uit Lelystad. Naast de winnende duif van sector verdiende deze duif de 4e nationaal van heel Nederland tegen ruim 16.000 duiven. Een geweldige prestatie!

De winnende liefhebbers
In sector 3 waren ruim 5.000 duiven mee en de snelste van deze groep was van Willem van Dam (63 jaar) en Henk Bisschop (68 jaar). Willem verkoopt duivensportartikelen via internet en Henk is een gepensioneerde postbode. Deze liefhebbers uit de provincie Flevoland zijn ervaren ‘melkers’. Henk is 40 jaar geleden met duiven begonnen in zijn toenmalige woonplaats Amsterdam. Hij werd besmet met het duivenvirus door zijn collega Arie Pastor. De start werd gemaakt met duiven met een Janssen en Delbar achtergrond. Willem is in 1990 weer gestart met postduiven na een reünie van zijn oude duivenclub ‘De Snelle Wieken’ uit Amsterdam, waar hij als 12 jarige jongen lid van is geweest. De herstart werd gemaakt met duiven van Van Gompel en Nelles van der Pol. De Pol-duiven zijn tot op heden nog steeds door de stam van de combinatie heen gekruist. Deze duiven werden gekruist met duiven van Jan Slabbers, Gebr. Saya en Willy Looymans. Hoeveel hokken hebben jullie? Willem: ‘We houden onze duiven op een landje. We hebben op het landje in Almere 20 meter vlieghok staan allemaal verdeeld in afdelingen van maximaal 2 meter. Voor de jonge duiven hebben we 3 aparte afdelingen van 2 meter, voor de oude snelheidsduiven hebben we 3 meter en de overgebleven ruimte is voor de jaarlingen en oude fondduiven.’

De winnende duif
De winnende duif is een jaarling-doffer. Deze jaarling doffer heeft geen duivin, door het overschot aan doffers. Vanaf Chateauroux zijn de jaarlingen, die steeds op weduwschap hebben gestaan, niet meer gescheiden. Het koppel, wat naast de Bergerac-winnaar zit, had eieren gelegd. Op de dag van inkorven voor Bergerac hebben de mannen uit afdeling 7 de schaal met eieren van dit koppel verplaatst naar de bak van de latere Bergerac-winnaar. Deze topper ging vol in de verdediging en heeft zich hierdoor enorm gemotiveerd. De winnende duif is ‘de 393’ van 2017. De vader van ‘de 393’ is ‘de 101’ van 2013. Hij is een zoon stamdoffer 701. Uit zowel ‘de 701’ als ‘de 101’ zijn diverse teletekst-duiven gekomen. De moeder is ‘de 874’ van 2015. Bij deze duivin is de lijn van de andere stamdoffer 702 terug te vinden, maar dan gekruist met de Rooie Cramer-lijn van Pieter Woord (Urk) en de fondlijn van de Comb Graaff- Gernaat uit Lelystad. ‘De 393’ heeft als jonge duif alle vluchten mee gevlogen. Presteren hoeven de fondjongen bij Willem en Henk niet, omdat deze niet worden verduisterd. Ze hoeven alleen maar te leren. De enige prijs die hij vloog een 19e op Roye dat is dan ook meer dan genoeg.

Stamopbouw
De Nelles van de Pol duiven zijn een jaar of tien geleden gekruist met fondduiven van onder andere de soorten van Willy Looymans, Gebr. Saya en Nico Volkens. Hieruit zijn de twee stamdoffers ontstaan, ‘de 701’ en ‘de 702’. Deze doffers vlogen goed op alle afstanden en voor de langere termijn nog belangrijker … ze kweekten ook goed door. Jaarlijks komen er duiven uit tophokken de kant van Almere op om nieuwe kruisingen te maken. De laatste jaren hebben ze duiven bijgehaald bij onder meer Gertjan Rigter, Pieter Woord, Bert de Klerk en Comb Graaff-Gernaat.

Het seizoen
Het oude duiven bestand bestaat uit ongeveer 50 duiven voor de overnacht en dagfond en 20 duiven voor het snelle werk. Voor de nodige aanvulling en het jonge duivenspel hebben de mannen 3 ploegjes van 20 jonge duiven. Daarnaast zitten er 40 kweekkoppels … 20 voor de fond en 20 voor de snelheid. Deze koppels zijn grotendeels ondergebracht bij andere liefhebbers. Over het algemeen om samenkweek mee te doen.
De fondduiven zijn dit jaar de tweede week van februari gekoppeld. ‘De 393’ heeft twee jongen groot mogen brengen. Willem: ‘We geven de fondduiven in het begin van het jaar zo weinig mogelijk met de programmavluchten mee. We zorgen wel, dat ze aan hun kilometers komen door ze andere africhtingen te geven. De jonge duiven worden op woensdag vaak nog een keer gelapt en we nemen dan ook de oude duiven, die de vlucht erna gespeeld worden, nog even mee op 60 km.
De vliegduiven krijgen voor alle afstanden voer van het merk Vogro. Dit in combinatie met de Ropa producten. De Vogro Zoontjes mengeling mengen wij dan met de vliegmengeling en dit blijft eigenlijk het hele seizoen zo. Voor het opvoeren van de vluchten maken we het voer wat vetter met olie en gaat er Ropa-b Booster over het voer. Na het voeren geven we nog wat snoepzaad en wat pinda`s. Voor de luchtwegen geven we de duiven eerst een week tot 10 dagen lang een kuur met Ropa FliteBoost. Dit herhalen we wekelijks … 2 tot 3 keer per week. Ze krijgen dit  in combinatie met de oregano producten. Het is een extreem warm seizoen met veel kopwinden en we hebben opvallend weinig duiven verspeeld met de vluchten. Het lijkt dus dat deze producten goed werken. We laten de duiven regelmatig controleren en als het nodig is, zal er ingegrepen moeten worden met medicamenten. Blind kuren zijn we absoluut op tegen. Werken met medicijnen betekent vliegen met pieken en dalen. Aangezien wij het generaal spelletje nog steeds het mooiste vinden, moeten we er ook elke week bij zitten. Dus proberen we de duiven zo natuurlijk mogelijk te begeleiden.’

De Belevenis
Willem en Henk vervolgen hun verhaal: ‘We beleven de duivensport op een zo positief mogelijke manier. Ondanks dat we nog best fanatiek zijn, hebben we ook geleerd om met tegenslagen om te gaan. We proberen zoveel mogelijk kleine en beginnende liefhebbers te helpen, want dit zijn juist de mensen die we nodig hebben voor de toekomst van onze sport. Het is al moeilijk genoeg om tegen de specialisten op te boksen. Onze taken zijn goed verdeeld op het landje. Het is voor ons de uitdaging om vanaf begin april tot half september alle vluchten te spelen. Met andere woorden … de duiven gezond te houden en op alle vluchten lekker mee doen!’ Hoe proberen jullie sterker te worden? De winnaars van Bergerac in sector 3: ‘Door samenkweek met eerdere genoemde liefhebbers zijn we van mening, dat we in de breedte steeds sterker gaan worden.’

Tot Slot
Het is anno 2018 moeilijk als volledig programma-speler aan de kop te zitten op vluchten, waar je tegen specialisten speelt. Daarom is het knap van Willem en Henk dat ze deze overwinning hebben binnengehaald. Ze pakken weleens vaker vroege duiven, zoals vorig jaar op Mont de Marsan ZLU de 11e nationaal en de 4e St. Vincent van afdeling 7. De overwinning in de sector van Bergerac is voorlopig hun beste prestatie op de grote fond. Ze hebben een prachtige ploeg duiven waar ze op alle afstanden met de besten mee kunnen. Willem en Henk van harte gefeliciteerd met jullie overwinning en veel succes de rest van het seizoen !!!!