Na Mont de Marsan 2006 kan ik me niet herinneren dat een marathonvlucht op donderdag is gelost. Bij Marseille 2018 was het weer zover. Een verstandige beslissing van de verantwoordelijke organisatie uit België. Regeren is vooruitzien. We zien het niet altijd terug in de duivensport, maar als het wel gebeurt, zoals nu, dan is een compliment zeker op zijn plaats. Zoals verwacht kwamen er in de avond duiven door. Maar ook niet veel. Het werd uiteindelijk een Limburgs feestje. De snelste tien duiven kwamen uit deze provincie. Het is ze gegund! De eerste duif van deze eerste tien viel in het prachtige Zuidlimburgse dorp Berg en Terblijt, nabij Maastricht. Het plaatsje met een prachtige beklimming in de wielerwereld, waar Hennie Kuiper eens de Amstel Goldrace besliste. Uit respect voor deze topwielrenner heet de straat van die beklimming in de volksmond de Hennie Kuiper-Allee. In deze plaats vol wielernostalgie viel de winnende duif van de jubilerende wedvlucht Marseille, een vlucht eveneens vol nostalgie. Passender kan bijna niet! De eigenaren van de winnende duif zijn vader en zoon De Bresser. Over hen en de prestatie van hun Marseille-duif leest u hieronder meer … …

De winnende liefhebbers
De winnaars van de jubilerende wedvlucht Marseille, die net als de ZLU zelf 60 jaar oud is, is de Comb. de Bresser uit Berg en Terblijt. De combinatie bestaat uit Hans de Bresser, 59 jaar jong, en Roy de Bresser, 29 jaar jong. Vader Hans de Bresser is 3e generatie slager. Hij heeft jaren gewerkt in slachthuizen. Zoon Roy de Bresser is service technicus in de installatie techniek.
Hans de Bresser is in het Limburgse Eys (van de Eyseren Bosweg voor de wielerkenners) op zijn 23e jaar begonnen met de duivensport. Hij speelde hoofdzakelijk de eendaagse fond tot 600 km. Op 27-jarige leeftijd is hij verhuisd. De duiven kwamen een jaar later naar Berg en Terblijt. In dat jaar groeide het gezin De Bresser uit met een dochter. Toen Hans 30 jaar was kwam er nog een zoon, Roy, bij die later meegroeide met de hobby van zijn vader. In de jaren dat de kinderen van Hans klein waren, stond de duivensport op een laag pitje. Dit kwam door het vele werk in combinatie met een jong gezin. Het gezin kreeg voorrang boven de duiven, wat een hele gezonde situatie is. De duivensport kreeg pas jaren later een nieuwe boost.
In 2009 was de motovatie bij Hans zeer laag. Roy zag in de duivensport wel een nieuwe uitdaging en zei tegen zijn vader: ‘Ik wil wel in de duivensport samen met je spelen, maar het roer moet wel om!’ Roy wilde alleen nog ZLU spelen en vader Hans stemde daarmee in. Met die nieuwe drijfveer werd een fanatiekere weg ingeslagen. Dat heeft nu voor de mannen De Bresser een 1e internationaal Marseille opgeleverd.
Dat is niet het eerste succes na de nieuwe ‘herstart’. In 2014 was het eerste succes er al met een 3e nationaal Agen bij de jaarlingen en een 11e nationaal Marseille. De motivatie voor het ZLU-spelletje groeide bij Roy. Hij is zelfs in 2017 toegetreden tot het ZLU-bestuur.

De stam marathonduiven en de hokken
In 2011 is de start gemaakt van de huidige stam marathonduiven. Deze duiven kwamen uit Eijsden van Math Duijkers. Roy: ‘Deze man ben ik voor eeuwig dankbaar. Hij wilde me helpen met het opbouwen van een duivenstam, omdat Math het erg vond, dat een eerdere hulp van een liefhebber niet goed uitpakte. Math vond dat deze liefhebber ons niet goed had behandeld en wilde laten zien, dat het beter kon. Dat is hem gelukt. Helaas ging Math stoppen. Hierdoor kreeg ik wel de kans om een aantal kweekkoppels samen te stellen uit zijn vliegduiven. Math had hoofdzakelijk Van der Wegen-duiven. Toen ik de eerste duiven in de hand kreeg was ik meteen verliefd op deze duiven. Met veel trots heb ik deze duiven gehouden en had er veel vertrouwen in, dat we ooit met deze duiven goed gingen spelen. Dat is gelukt met de 1e internationaal Marseille als voorlopig hoogtepunt. Ik ben er ook trots op dat deze lijnen mag hebben en mag bewaren.
We hebben 7 meter duivenhok in de tuin staan. Hier zijn 3 afdelingen in gemaakt. Twee afdelingen voor 32 weduwnaars en 1 afdeling voor 32 weduwduivinnen, waarvan we er 20 ook spelen. Op de garage-zolder zit nog 1 afdeling met jonge duiven en afdeling met 8 kweekkoppels. Dus 5 hokken in totaal.’

… wordt vervolgd …