De aftrap voor het Internationale (ZLU) seizoen werd zaterdagochtend om 8.15 uur gegeven. Een dag later dan gepland vanwege de regen van vrijdag. Het werd een vlucht met een open karakter, geen hindernissen in de vorm van buien onderweg, een kalme wind tegen en een behagelijke temperatuur. In Frankrijk vielen de duiven op zaterdagavond met een goede regelmaat. Echter de snelste duif viel niet in Frankrijk of Engeland (wat lange tijd zo leek te worden), maar in De Kwakel, een dorpje onder de rook van Aalsmeer. De eigenaren van de internationaal winnende duif zijn Paul Baas en Richard van den Berg oftewel de Comb. Baas-Berg. Een combinatie die pas enkele jaren samen bezig is en die in die paar jaar al verschillende geweldige prijzen hebben binnengehaald. Nu hebben ze een echte parel aan hun kroon De 1e Internationaal Pau 2019.

Pau ZLU
Zoals eerder geschreven werden de duiven van Pau op zaterdagochtend om 8.15 uur gelost. In de avond waren in Nederland nog geen duiven. In de ochtend vielen drie duiven voor 6 uur. Opvallend (vind ik) dat twee van deze drie een afstand van meer dan 1.015 km hebben afgelegd. De eerste drie duiven werden alsvolgt geklasseerd. De duif met de hoogste snelheid, ook internationaal, is de topper (Paulien) van de Comb. Baas-Berg uit De Kwakel. Zij klokten hun winnende duif om 5.48 uur op een afstand van 1.064 km. De winnende snelheid internationaal is 1.138 mpm. Nummer twee had 35 mpm minder snelheid. De eigenaar van deze kanjer is M. Vonk uit Hendrik Ido Ambacht. Het brons ging naar Zeeland en wel naar J. Melaard uit Ooltgensplaat. De Top 10:
1. Comb. Baas-Berg, De Kwakel
2. M. Vonk, Hendrik Ido Ambacht
3. J. Melaard, Ooltgensplaat
4. J. Heuts, Heerlen
5. J. Habets, Heerlen
6. Frans Rumpen, Kerkrade
7. R.A.M. de Jong, Roelofarendsveen
8. Gijs Steinman, Houten
9. Gerard van Tuyl, Hellouw
10. Peter Oele, Oudelande
De Comb. Baas-Berg heeft 4 van de 6 duiven in de prijzen. Hun tweede duif wint de 15e nationaal. Ook Peter Oele heeft 4 van zijn 6 Pau-duiven in de prijzen. Gertjan Rigter had 70% prijs met 10 duiven mee. Zijn eerste duif behaalde de 11e prijs. Jos van Oirschot jr. uit Putte heeft 75% prijs met 4 duiven mee. Zijn eerste duif zit op de 23e plek. Jan Hommes en znn uit Akersloot hebben 10 van de 12 duiven in de prijzen. Hun twee eerste duiven wonnen de 26e en 31e prijs. John Laan uit Beverwijk had 4 duiven mee en 3 prijzen. Zijn eerste duif won de 36e prijs. Jan en Twan Nobels hadden 6 duiven mee en 4 prijzen. De eerste duif zit op plaats 43. Jan van ’t Land uit Naarden had 4 duiven mee en die haalden samen de 100%-score. Zijn eerste duif had hij op plek 47. Richard Kuijer en zn uit Maarssenbroek had 4 duiven mee en 3 prijzen. De eerste duif won de 58e nationaal. D. van Dam uit Zegveld deed hetzelfde en zijn eerste duif won de 60e prijs. Er zijn altijd liefhebbers die mijn norm (65% prijs en een duif 1:50) niet halen maar wel een prachtige uitslag neerzetten. Zoals Jeroen van Heumen uit Oss. Hij had 16 duiven mee en 8 prijzen en 5 duiven bij de eerste 83 prijzen.

De liefhebbers
Deze super-combinatie bestaat uit twee neven. Paul Baas, 51 jaar, is de jongste neef en woont aan de Boterdijk in De Kwakel. Hij is werkzaam in de chemische industrie (Quaker) als supervisor productie. De tweede neef is Richard van den Berg, 56 jaar, woont ook aan de Boterdijk in De Kwakel. Richard is werkzaam als zelfstandig ondernemer in de woninginrichting. Richard: ‘Wij zijn in de duivensport terecht gekomen door Theo Baas. Theo was mijn oom en Pauls vader. In 1974 kreeg ik mijn eerste duif van Ome Theo en Paul heeft jaren met zijn vader in combinatie gevlogen. Op vluchten dat het goed gaat, denken we aan hem. Zoals afgelopen weekend. Hij is te jong op 61-jarige leeftijd overleden. Deze overwinning is ook voor hem.
Wij bezitten sinds onze samenwerking 5 hokken. 3 Hokken hebben een lengte van 4 meter en 2 hebben een lengte van 7 meter. Drie hokken hebben een serre.
Wij hebben drie lijntjes waar we mee spelen. De “Tim” is van Tim Hage. Zijn vader won de 1e nationaal Cahors Sector 2 en zijn moeder is Het Kweekmoedertje 2. De “Vino” is soort Jacobs maal Wim Gerritsen. “Mr. Bean” is een andere topper. Hij komt uit Volkens maal eigen oude dagfond-soort. Wij bezitten ongeveer 30 vliegkoppels. Verder hebben wij 10 kweekkoppels.’

De winnende duif
De winnende duif is een duivin. Zij is omgedoopt in Paulien. Zij is gespeeld op 14 dagen broeden. Zij komt uit een zoon van Tim. Deze zoon won zelf o.a. de 14e nationaal Mont de Marsan ZLU. Deze vader  van 2014 is nu al de vader van o.a. de 18e nationaal St. Vincent en dus de internationale winnares van Pau 2019. De moeder heeft als grootouders Vino, Bolletje, Milos en ‘De 66’.
Pau 2019 is voor de internationale winnares haar 5e prijs op de ZLU van de vijf maal inkorven. Vorig jaar won ze de 26e nationaal Pau.

Het seizoen
In maart zijn de duiven gekoppeld. De winnende duivin heeft geen jong grootgebracht. Aan het begin van het seizoen zijn de vliegduiven op weduwschap ingevlogen en daarna op een neststand gebracht voor de diverse vluchten.
De duiven krijgen voer van Versele Laga (Champion Plus en Gerry Plus). Daarbij komt nog een zak Energy Mix. Naast dit voer krijgen de duiven pinda’s, Tovo, hennep, witzaad, snoep en diverse gritsoorten en piksteen. De duiven worden gecontroleerd door Fred Stet uit Monnickendam. Als het goed is, dan krijgen de duiven niets.

De Beleving
Duivensport wordt door de mannen gezien als pure afwisseling van de drukte van het werk. De neven Paul en Richard zien het als een hobby, niets moet. Vooral veel plezier hebben is belangrijk.
Het mooie van de duivensport is het creëren van de optimale omstandigheden en verzorging, zodat de duiven een topprestatie kunnen neerzetten.

Tot Slot
Heb je nog een leuke anekdote omtrent deze overwinning? Paul: ‘Omdat er zaterdagavond nog geen duiven in Nederland waren en in België één, waren de mannen nog lekker ontspannen. Die ochtend vroeg zat er een jaarling in de spoetnik van de dag ervoor. Na deze te hebben binnen gelaten liep Richard naar buiten en zag een duif op de vensterbank tegen een ruitje zitten. Dat was mooi … De klok werd snel aangezet en Paulien kon worden geconstateerd. Na het melden was en bleef de duif nummer 1 !!! Wat een dag !!! We zijn super blij zijn met deze prestatie en natuurlijk heel trots op Paulien.’ Dat is volkomen terecht, mannen. Richard en Paul nogmaals gefeliciteerd met deze kraker van een overwinning en succes de komende weken.