Een duifkampioen in groot verband is een rijk bezit. Je ‘strijdt’ tegen een paar honderd liefhebbers die tientallen duiven op de kooi hebben, waar ze het marathonseizoen mee afwerken. Om van al deze duiven de beste te hebben, is een knappe prestatie. Bij de Marathon Noord is het extra bijzonder. Je kunt alleen de duifkampioen hebben als je deze duif ook telkens als één van de twee bovenste van de lijst zet. Er zit dus al een voorselectie aan gekoppeld van de beste duiven die deze liefhebbers op het hok hebben. Van deze 1.000 duiven of meer hadden Nanne Wolff en Frans Sellies de beste. Hun ‘Bauke’ won dit kampioenschap met een vrij ruime voorsprong, nadat hij een jaar eerder al de 3e nationaal Dax had gewonnen. Een echte kanjer!

Evaluatie van het laatste seizoen
De mannen uit Wezep hebben een redelijk goed seizoen gedraaid. Er zijn enkele kopprijzen gepakt op de overnacht en zelfs op Issoudun een eerste NPO. Verder natuurlijk de duifkampioen Meerdaagse Fond afdeling en van de Middaglossing bij de Marathon Noord.
Nanne: ‘We proberen de overall kwaliteit van het hok te verbeteren  en als doel proberen een keer een eerste Nationaal te maken. Dit lukt steeds net niet: 2019 3e nationaal Perigueux, 2020 3e nationaal St Vincent en in 2021 3e nationaal Dax.’

De Beleving
Nanne: ‘Mooi aan duivensport is samenwerken (samenkweken en ruilen) om de top te behalen. De spanning van de vluchten. Samen de duiven opwachten met ‘buurman” Frans en mijn vader Dirk.
De beste duiven kweken we uit de lijn van ‘de 450’ duivin, de moeder van onder andere ‘Bauke’.  Helaas vloog deze duif enkele jaren geleden over mijn hoofd de wijde wereld in en is nooit meer terug gekomen. Deze duif is de moeder van de 3e nationaal Perigueux, de 7e NPO Limoges, de 12e regio Dax, 3e nationaal Dax, de duifkampioen van de afdeling en de 3e duifkampioen van de afdeling (die dit jaar ook 3 kopprijzen vloog). Drie kleinkinderen vlogen ook al bij de eerste 50  in sector.
Vanuit onze gezinnen krijgen we alleen van Neeltje,  de vrouw van Frans, hulp. Zij helpt Frans mee met de jonge duiven.
Frits helpt mee met reinigen van de hokken en Bee van Kleef brengt de duiven regelmatig weg in het seizoen (Ook een aantal keren naar Hank).

Als verbetering van ons programma zien we liever 5 vluchten, zodat je twee ploegen kan maken. Bijvoorbeeld: Groep 1: Limoges, Perigueux en Bergerac met 4 weken ertussen. Een week na Limoges  St Vincent 4 weken later Dax 3 weken later Bergerac. Zo kan ook een kleine liefhebber spelen en ook een liefhebber in het uiterste noorden van Nederland. Houdt de Nationale concoursen in ere, Dax hoort erbij.
Geen morgenlossingen organiseren die op de voorhand dichterbij zijn dan menig dagfondvlucht op de achterhand. Een aanfluiting dat deze vluchten meetellen in een overnachtprogramma? En nog iets geks in dit programma: wat moet je met Bordeaux een week voor Bergerac’

Tot Slot …
een Anekdote. Nanne vertelt: ‘De maandagnacht voor inzetten van Bergerac kwam ik nog even kijken op het hok of alles in orde was. Ik kwam er achter dat ‘Bauke’ (de latere duifkampioen Marathon Noord) zijn jong had doodgetrapt na een gevecht met de buurman. Ik belde verschillende liefhebbers op in Wezep maar iedereen sliep … behalve Arie ten Cate (van Comb ten Cate uit Hattemerbroek). Dikkie de andere helft van de combi was niet wakker te krijgen. Arie zei dat hij nog wel een kaal jong had liggen. We zochten een geschikt jong uit voor ‘Bauke’ uit het kweekhok (uit een jong van de 17e nationaal Barcelona van vorig jaar bleek achteraf). ‘Bauke’ pakte dit jong gelukkig direct aan. Na enkele dagen ringde ik het jong toch maar. Het werd een geweldig mooi duifje. Ik vertelde enkele weken later aan Dikkie dat het duifje mijn ring inmiddels omhad en dat hij hem niet meer terug kreeg.
Als compensatie kreeg Comb. Ten Cate de eitjes van ‘Bauke’ die inmiddels weer gelegd waren. Hopelijk krijgen we beide plezier van deze bijzondere ruil.’
Tot slot willen Mike en ik Nanne en Frans bedanken voor de gezellige ontvangst en het fijne gesprek … nogmaals gefeliciteerd met de Duifkampioen en het was leuk om Frans in oktober te hebben gezien in Doetinchem.