Een duifkampioen in groot verband is een rijk bezit. Je ‘strijdt’ tegen een paar honderd liefhebbers die tientallen duiven op de kooi hebben, waar ze het marathonseizoen mee afwerken. Om van al deze duiven de beste te hebben, is een knappe prestatie. Bij de Marathon Noord is het extra bijzonder. Je kunt alleen de duifkampioen hebben als je deze duif ook telkens als één van de twee bovenste van de lijst zet. Er zit dus al een voorselectie aan gekoppeld van de beste duiven die deze liefhebbers op het hok hebben. Van deze 1.000 duiven of meer hadden Nanne Wolff en Frans Sellies de beste. Hun ‘Bauke’ won dit kampioenschap met een vrij ruime voorsprong, nadat hij een jaar eerder al de 3e nationaal Dax had gewonnen. Een echte kanjer!

De liefhebbers
De Comb. A. Wolff-F. Sellies uit Wezep bestaat uit de 52-jarige Nanne Wolff en de 68-jarige Frans Sellies. Frans is gepensioneerd en Nanne is de welbekende dierenarts.
Beiden zijn in aanraking gekomen met de duivensport van vader op zoon. Vader Lammert Sellies en vader Dirk Wolff hadden hun sporen in de duivensport reeds lang geleden al verdiend. De eerste marathonduiven waren van Jac. Wolff uit Wezep en Tonnie van Dam uit Hattem. Later werd dit aangevuld met de duiven van Nanne’s eerste vrouw Laura. Dit waren duiven van: Dolleweerd, Henk de Weerd en Wijnands uit Maastricht. Uit deze duiven is ons hok opgebouwd. Later werden met succes duiven van o.a. Anne Bruinsma, Bennie de Vries, Jan van Kalkeren, Dick ten Cate, Jellema, nieuwe generatie duiven van Tonnie van Dam, Brian Long Marcel Arends en Albert Poulisse ingekruist. Nanne: ‘We halen elk jaar duiven bij van een soort dat bij ons past.’
Wat betreft de rolverdeling vertelt Nanne: ‘Frans verzorgt de kweekduiven en de jongen voornamelijk. We koppelen de kwekers wel samen. Ikzelf verzorg de vliegers en Frits Canis maakt de hokken schoon. Frans en ik overleggen alles samen wat betreft het koppelen, plannen van de vluchten en we korven samen in als het half kan.’

Bauke, de Duifkampioen van Marathon Noord
De Duifkampioen op de Middaglossing van Marathon Noord is ook de Duifkampioen van Afdeling 8 GOU. Het is ‘Bauke’, een driejarige doffer van 2019. In 2021 won hij ook al de 3e nationaal Dax. In 2022 won hij de volgende drie prijzen:

  • 37e Marathon Noord Libourne (115e nat. tegen 2.796 duiven, 41e Afdeling 8 GOU)
  • 18e Marathon Noord Cahors (25e nationaal tegen 3.675 duiven)
  • 56e Marathon Noord Bergerac (195e nat. tegen 7.488 duiven, 52e Afdeling 8 GOU)

‘Bauke’ heeft de volgende afstamming. De opa van vadersjant komt uit ‘de 532’ van 2012 (die o.a. de 10e NPO Perigueux 2014) met ‘Anna’ (duifkampioen Regio 1 2013, kld. 1e nat. Barcelona van Brian Long). Oma van de vaderskant komt uit ‘zus St. Vincentje’ van Albert Poulisse uit Kerkdriel.
De moeder van ‘Bauke’ heeft twee geweldige vliegers voortgebracht. Naast ‘Bauke’ komt ook ‘Little Wing S. Star’ uit deze duivin. Deze topvliegster van 2017 won onder meer de 3e NPO Perigueux 2019 (11e nationaal) en 23e NPO Limoges en werd 3e Duifkampioen van de Afdeling 8 GOU. De moeder van ‘Bauke’ en ‘Little Wing S. Star’ komt uit de broer van de 4e Nationaal St. Vincent van Jan van Kalkeren met een jong van de sterke Perpignan van Anne Bruinsma uit Berlicum. Deze duif won tweemaal de 1e prijs van Perpignan in het Nationaal Inkorfcentrum en de 55e nationaal Perpignan tegen 7.645 duiven.

… wordt vervolgd …