Een paar weekenden terug in juli stonden voor Midden, Oost en Noord Nederland Bordeaux op het programma. De duiven van de Noordelijke Unie (sector 3 en 4) gingen om 13 uur los in Bordeaux. De vlucht verliep vlot. Binnen de 6 uur waren de prijzen verdiend.
In sector 3 Sector 3 waren 3.205 duiven ingemand. De snelste duif viel in Benschop bij Erwin van Wijk. Hij klokte zijn winnende duif midden in de nacht om 3.21 uur op een afstand van 890 km. De winnende snelheid kwam dankzij de NFO-berekeningsmethode hiermee op 1.812 mpm. Hiermee had Erwin een ruime voorsprong op Ben en Aloys Löwik uit Almelo, die tweede werden.

Het seizoen
In maart worden de duiven van alle hokken gekoppeld. Elke week een hok, zodat de Barcelona ploeg als laatste eind maart gekoppeld zit. Erwin: ‘Ik doe vrije koppeling, want kweken doe ik uit de kwekers. Alleen als er een erg mooi koppel tegen elkaar is aangelopen blijven de eieren liggen en wordt het jong geringd. De overige eieren worden vervangen door stenen eieren en op overbroeden gaan ze op weduwschap.
De eieren van de overjarige duiven zijn dit jaar naar liefhebbers uit de club gegaan, omdat het toch wel zonde was om de eieren weg te doen.
Verder wordt gekoppeld voor Limoges om ze op 10 dagen eieren te krijgen. Dit jaar heb ik bijna de volledige ploeg ingekorfd op deze vlucht. Na Limoges wordt er gezocht naar goede standen, maar inmiddels weet ik dat ze op een groot jong met verse eieren net zo hard kunnen vliegen als op een jong van 5 dagen of op 14 dagen broeden.

Het voer wordt zelf gehaald bij de Patagoon. Jan de Werd heeft nog steeds heel goed voer en een winkel met heel veel bijproducten. Voor de fond wordt het voer vanaf eind mei aangevuld met Beijers All-in-One, Jellema Power en van Matador Premium Supreme en Turbo extreme.
Stefan Gobel zorgt voor de entingen paratyphus en paramixo. Daarnaast vraag en krijg ik advies als dat nodig is. Ik laat de duiven niet controleren in het seizoen. Ik probeer door steeds dezelfde methode te volgen de duiven goed en gezond te houden. Ik twijfelde voor Limoges of de duiven wel echt goed waren. Eén van de laatste midfondvluchten was met warm weer en toen kwamen ze eigenlijk niet goed genoeg. Die twijfel zorgt er voor dat je nog beter je best gaat doen en uiteindelijk pakken we op Limoges en 2 weken later op Vincent hele vroege duiven.
We gebruiken natuurproducten, maar ook medicijnen tegen voornamelijk geel en ornithose in het seizoen.’

De Beleving
Erwin gaat verder: ’Miranda, Ton en ik beleven de sport heel intensief. Er gaan veel uren in zitten. Ton vliegt thuis onder Metzke-van Wijk en probeert hoge ogen te gooien op de marathon. Momenteel staat hij bij de bovenste in de afdeling op aangewezen en onaangewezen. Het gezin is betrokken, maar de zoons hebben andere belangrijke zaken te doen in het weekend. Er wordt meegeleefd, maar niet meegewerkt.
Het is heerlijk om op een zaterdagmorgen heel vroeg met een kop koffie en een broodje op de duiven te gaan zitten wachten. Na een drukke week is dit de ultieme ontspanning.

Tot Slot
Een goed voorbeeld van de ontspanning en ontlading is op Marseille en Bordeaux … Vrijdagavond zaten we te wachten op de Marseille duiven. Ze kwamen maar heel traag op onze afstand die vrijdag en om de duiven de gelegenheid te geven om te kunnen landen als ze in het donker zouden komen, werden alle lichten aangelaten in de hokken en buiten. Op de camera is te zien dat om 2.50 uur ‘de 977’ aankomt zetten en op de ren landt. Vervolgens loopt hij via de rennen naar zijn hok en blijft daar een half uur stil zitten. Als de oudste zoon des huizes van een avond stappen terugkomt rond 3.20 uur komt de 977 weer in beweging en vliegt hij op de spoetnik om zo geconstateerd te worden.
Een clubgenoot Arjan van Bekkum ziet op Compuclub Live dat de duif gemeld wordt en bericht mij via een app berichtje. Half slapend baal ik dat er midden in de nacht een berichtje binnenkomt. Pas een aantal minuten later vind ik de moed om te kijken wie er een duif heeft. Dan zie ik pas dat Arjan mij een felicitatie zendt en vervolgens ben ik in een recordtijd beneden om de duif binnen te halen, zijn duivin te geven en hem van water en voer te voorzien.
Miranda, Erwin en Ton, nogmaals gefeliciteerd met deze mooie en bijzondere overwinning. Bedankt voor de info voor dit verslag. Veel succes op de laatste vluchten en tot een volgende keer.