Een paar weekenden terug in juli stonden voor Midden, Oost en Noord Nederland Bordeaux op het programma. De duiven van de Noordelijke Unie (sector 3 en 4) gingen om 13 uur los in Bordeaux. De vlucht verliep vlot. Binnen de 6 uur waren de prijzen verdiend.
In sector 3 Sector 3 waren 3.205 duiven ingemand. De snelste duif viel in Benschop bij Erwin van Wijk. Hij klokte zijn winnende duif midden in de nacht om 3.21 uur op een afstand van 890 km. De winnende snelheid kwam dankzij de NFO-berekeningsmethode hiermee op 1.812 mpm. Hiermee had Erwin een ruime voorsprong op Ben en Aloys Löwik uit Almelo, die tweede werden.

De winnende liefhebbers
De winnaars zijn C.J.J. van Wijk en zn uit Benschop. Zoon Erwin vertelt: ‘We vliegen onder de naam C.J.J. van Wijk en Zn, maar dit dekt niet echt de lading meer. Vader Cor is 3 jaar geleden gestopt met het verzorgen van de kwekers en vanaf die tijd doe ik zelf. De verzorging van de gehele kolonie doe ik samen met mijn vrouw Miranda en Ton Metzke.
Miranda en ik zijn 54 jaar, Ton Metzke is 75 jaar. De hokken staan in Benschop achter een monumentale Boerderij. Ik ben ondernemer in onroerend goed en sportscholen en Miranda helpt met waar mogelijk. We hebben dit jaar een geweldig seizoen. Alles lijkt te lukken.
Mijn vader Cor is gestart met duiven in 1972 en vanaf ongeveer 1976/1977 ben ik ook besmet geraakt met het virus. Op de huidige locatie is in 1995 door mijn vader gestart met duiven. De fondduiven kwamen toen nog van Anton Schalkwijk en Ben Kooijman. In 2008 ben ik verhuisd naar de boerderij en na overname van alle duiven van Martin Vinkenborg in 2009 zijn we echt gestart op de marathon en ZLU.
Vanaf 2013 is gezocht naar een inbreng van meer snelheid in de fondstam en dit resulteerde in duifkampioenschappen in afdeling en fondclub en zelfs de 3e duif van Nederland in 2020. Het nadeel was een vrij groot verloop in het hokbestand. Bij mindere weersomstandigheden of hele zware vluchten bleef er weleens een topper achter. In reactie zijn de meeste toppers daarna vrij vroeg naar het kweekhok verhuisd. Dit kweekhok is daarom inmiddels bijzonder sterk met veel kinderen van 1e nationale duiven (o.a. van de 1e nationaal Perpignan 2013). Vanaf 2020 wordt ook weer gezocht naar versterking voor het zwaardere werk.
De hokaccommodatie is behoorlijk groot met hokken in de tuin en inmiddels ook op zolder.
De stamopbouw is voor een groot deel Vinkenborg met de nakomelingen van de 1e nationaal Perpignan. Deze stam is aangevuld met een aantal toppers zoals ‘zoon Blue Star’, een duivin Johan den Hartog, dochter Deugniet Harold Zwiers, duivin Jaap Pouw. Daarnaast zit nog door veel duiven een doffer die gekocht was van Dirk van Leeuwen, ‘de Dirk’, die destijds een 1e Orleans vloog in de afdeling.
Ook door te ruilen en door samenkweek probeer ik beter te worden. Zo is er samenkweek gedaan met een superduivin van Ton den Braven, die de 1e sector 3 op Dax speelde in 2018. Deze duivin had alleen maar 1e en 2e nationale duiven in haar stamboom. Verder is er geruild met Albert Poulisse en Paul van den Boogaard. Met de familie van Houten worden duiven geruild om te kijken of we kunnen verbeteren.’

De winnende duif
De winnende duif, ‘de 977’ van 2021, is een krasdoffer die gespeeld is op eieren. In het weekend van Agen ZLU was hij samen met zijn duivin mee. Hij vloog de 27e nationaal, maar zij kwam 3 dagen later pas thuis. Gevolg was dat ze samen een nieuw nest moesten gaan maken.
De vader van ‘de 977’ is gehaald bij First Prize Pigeons. Dit is een zoon uit ‘de Blue Star’, die een 1e afdeling 8 op Tours vloog tegen 5.842 duiven. Hiervoor moest deze doffer ruim 10 uur in de lucht hangen. Dit is iets waarvan ik denk dat dit met een kruising met mijn fondduiven tot hele goede ZLU duiven zou moeten kunnen leiden.
De moeder komt bij Johan en Thomas den Hartog vandaan. In 2014 kocht ik 2 duiven van hen op Duiven.net. Ik dacht een doffer en een duivin. Echter tijdens het afhalen zei Johan dat het 2 doffers waren geworden. Hij gaf het direct aan … ik zal zorgen dat je nog een duivin krijgt, beloofde hij. Die duivin is nu de beste duivin op mijn kweekhok. Ze geeft met verschillende doffers hele goede vliegers. Inmiddels heb ik in de club 9x een eerste prijs gepakt met een jong uit deze duif. In afdeling 7 zijn dit 2 overwinningen en 10x bij de eerste 5.’

… wordt vervolgd …