St. Vincent 2023 werd een mooie open editie.  Op vrijdagochtend om 11 uur werden de ruim 10.000 duiven gelost. Na een zware opleidingsperiode dit seizoen viel het aantal duiven een beetje tegen, maar was het hierdoor wel makkelijk te verklaren. Op zaterdagochtend vielen in West Brabant en Zeeland de eerste duiven. Echter de snelste twee duiven van Nederland vielen in het Oosten van Nederland. Om 8.52 uur klokte Pieter Guelen zijn eerste duif van St. Vincent in Wijchen. Hij stond op dat moment als snelste melding op de overzichten. 31 km verderop in Kilder klokte Bernie Wittenhorst de uiteindelijk snelste duif van Nederland om 9.03 uur. De winnende snelheid kwam bij de winnaar uit De Achterhoek uit op 1.139 mpm. In de vroege ochtend vertelde mijn duivenmedestrijder Everard Kampert dat de duiven onderweg een fase op vrijdag een westelijke wind hadden gehad en dat de snelheid weleens hoger kon uitpakken dan dat de meeste fondmatadoren dachten. Hij bleek gelijk te hebben en aan de westen wind onderweg was eveneens deels te danken dat deze twee liefhebbers op de eerste en tweede plek terecht kwamen.
Foto’s: PigeonPixels, Falco Ebben

De winnaar
St. Vincent 2023 werd een prooi voor de 51-jarige Bernie Wittenhorst uit het Gelderse Kilder. Dit kleine dorp ligt ten oosten van Didam en onder Wehl. Niet ver van de Duitse grens. Altijd handig als er periodes zijn dat de benzineprijzen 30 cent goedkoper in Duitsland zijn.  Dat komt weleens voor.
Deze timmerman had de snelste duif van heel Nederland van de Koninginnenvlucht vanuit St. Vincent.
Bernie kwam in aanraking met de duivensport via de buurmannen Alwies Hartjes en Guus Linnenbank. Ook de eerste duiven kwamen via hen. We spreken hier over fondliefhebbers.
In de tuin van de familie Wittenhorst staat 12 meter duivenhok. Hierin zitten twee afdelingen voor de kwekers, twee voor de jongen en twee voor de vliegduiven.
De huidige stam is opgebouwd uit duiven van John Bosman uit Doetinchem en Luc Bramel uit Loerbeek.

De winnende duif
De winnende duif is een kras duivin. Ze wordt gespeeld op totaal weduwschap.
De vader van deze winnares komt van Luc Bramel uit Loerbeek. Opa van vaderskant is van het soort van Gerard van Tuyl via Maurice Derksen. In deze doffer zit verschillende keren ‘Rodico’, 1e Internationaal Barcelona. Oma van vaderskant komt van Dennis van der Meer uit Vianen (v/h Utrecht). Ze is van het soort van Nico Volkens en Sjaak van der Velde en zn.
De moeder van de nationaal 1e van St. Vincent komt van John Bosman. Opa van moederskant won vier prijzen bij de eerste 100 van de Afdeling op de grote fond. Oma van moederskant won ook verschillende prijzen op o.a. Perigueux en Aurillac. Opvallend is dat in de moeder aan twee kanten een doffer van Cor de Heijde zit maar ook ‘De Vale’ en ‘De Eigenwieze’ van John.
Bernie heeft deze duivin alleen op kortere vluchten gespeeld. Hierop won ze ook haar prijzen. Bernie vertelt tussen neus en lippen door: ‘Dit is de eerste keer dat ik totaal weduwschap vlieg  en met de duivinnen op de marathon.’

Het seizoen
Het seizoen is gestart met een mooie groep doffers en duivinnen waar er nu een kleine 70 van over zijn. Naast deze vliegers heeft de man uit Kilder 25 koppels kwekers.
In februari/maart zijn de duiven gekoppeld. De vliegers hebben één rondje jongen grootgebracht.
Als de vluchten starten gaan de vliegers wekelijks mee, totdat de marathonvluchten beginnen.
De duiven krijgen voer van het merk Paloma. In het seizoen zijn dat drie verschillende mengelingen. Naast het voer krijgen de duiven pinda’s. Bernie: ‘De duiven krijgen druivensuiker in het water. Er staat altijd grit uit een emmer tot hun beschikking en soms gaat er BS in het water bij thuiskomst. Verder wordt er gewerkt met vitaminen en met Belgasol. De duiven worden regelmatig gecontroleerd bij een dierenarts. Bernie over medicijnen of natuurproducten: ‘Ik vind dat het mooi zou zijn, dat het alleen met natuurproducten zou kunnen. Maar dat lukt niet altijd.’

De Beleving
Bernie geniet van de duivensport: ‘Ik vind onze hobby erg mooi en ik ben zelf zeker fanatiek. Ik doe er alles voor, want van niks komt niks.
Mijn gezin leeft mee op de achtergrond. Als het nodig is, helpt mijn dochter Nena af en toe. Ik werk wel samen en heb regelmatig contact met Luc Bramel, John Bosman en Patrick Helmink.
Wat ik mooi vind van de marathonliefhebbers onderling dat ze elkaar wat gunnen in onze sport. Zo hoort het ook. In combinatie met de liefhebbers waar ik contact mee heb, denk ik dat je dan het verste komt.
Ik geniet vaak, tijdens de aankomsten van de duiven, van onze hobby samen met een oud collega duivenliefhebber Marcel Ebbers, tevens buurman. Hij komt kijken en helpt indien nodig.’

Tot Slot
Heb je nog een leuke anekdote omtrent deze overwinning? Onze nationale winnaar: ‘Ja, ik wilde de jonge duiven alvast gaan voeren. Ik kom terug lopen. Warempel … mijn duivin zat al op de ren. Dat is een gevoel dat kun je niet beschrijven. Toen ik de duif zag, moest ik even een traantje wegpinken, omdat ik gelijk aan mijn vader moest denken. Het is zo jammer dat hij er niet meer bij is. Mijn vader is helaas in de coronatijd overleden. We deden jarenlang de duivensport samen.’
Jammer dat je dit mooie moment niet samen kunt delen. Maar wel mooi dat je dan terugdenkt aan de mooie momenten die je wel samen hebt beleefd.

Bernie: ‘De winnende duif, die ‘Konnie’ wordt genoemd, heeft eerder in het jaar haar krop beschadigd aan de voerbak. Ondanks dit won ze deze mooie St. Vincent.’
Bernie, nogmaals gefeliciteerd met deze grootse overwinning. Geniet er vooral lang van na en succes met de rest van het seizoen!

Foto’s: PigeonPixels, Falco Ebben