In Groesbeek wonen een aantal zeer goede marathonspelers. Het is bijzonder als je geen Groesbeek leest bij de eerste melding van NIC Zetten en de Fondunie 2000. In deze mooie grensplaats met Duitsland weten ze van wanten op de marathonvluchten. Ik ga de namen niet noemen … ze laten zich dit seizoen wel weer goed zien op de uitslag … maar de hoofdrolspeler van dit verhaal wel … Bernard van der Horst. Hij laat zich met grote regelmaat gelden in de kop van de uitslag op de marathonvluchten. De laatste drie jaar heeft hij een doffer die hem op de kaart zette op de vlucht der vluchten voor de ZLU-spelers … Barcelona. In het eerste deel las u over zijn start als liefhebber en de stamopbouw. Dit keer komen onder andere de beste duiven voorbij en het verhaal over Barcelona 2017. Leest u met veel plezier verder …

De beste duiven
In 2015 had Bernard een bijzondere vroege duif van Marseille. In het begin van de avond vielen er enkele duiven in Zuid Limburg. In plaats dat de duiven door blijven vallen, stokte het een beetje. Als eerste buiten Zuid Limburg kreeg Bernard een duif in Groesbeek. Hij pakte hiermee de 4e nationaal en de eerste duif van de Fondunie 2000. De duif die deze prachtige prestatie neerzette was ‘de 227’ van 2013. Deze doffer stamt af van de liefhebbers Marcel Jansen en G. Hendriks. De vader is van Marcel uit de Superkweker 469 en de 120, die ook menig goed nazaat heeft voortgebracht. Deze ‘120’ is de nestzus van de goede kweker 121. In deze koppeling zie je o.a. Van der Wegen-duiven terug en duiven van Piet Heikamp. De duivin van G. Hendriks is gekocht op een bon van René de Brok uit Cuijk. In dit duivinnetje zie je duiven van Kouters terug.

In 2015 pakte Bernard ook de 11e nationaal Narbonne. De duif die hier verantwoordelijk voor was, is ‘de 444 duivin’ van 2012. De vader van deze duivin is Sam en stamt af van het hok van Jan en Ina Roobol. Het soort wat er achter zit is van Cor de Heijde en de familie Batenburg. Sam komt uit een halfbroer van Mariska, die de 1e internationaal Perpignan won. De moeder van ‘de 444 duivin’ is van het soort van Jan de Wijs en Piet Overkleeft. De moeder van deze duivin won de 1e nationaal Tarbes in sector 2.

Terugblik Barcelona 2017
Als Bernard terugdenkt aan 2017, denkt hij gelijk aan Barcelona. Dat is natuurlijk goed te begrijpen. Hij pakte de 26e, 40e en 150e nationaal. En had drie duiven mee. Bernard kon bij wijze van spreken het hok dicht doen op het moment dat 90% van de inkorvers nog geen duif had. Aan deze specifieke versie van de Koninginnenvlucht van de ZLU-concoursen zat naast de super goede uitslag nog een bijzonder verhaal. Groesbeek ligt in een schitterende omgeving, zoals ik in de inleiding als schreef. Dat vinden de roofvogels ook. Zelfs in het vliegseizoen worden er duiven gepakt. Zo ook in 2017 een vliegduivin. Zo kwam haar partner, ‘De Rooie 398’, alleen te zitten op een nestje (eitjes). Voordat dit nest overstuur zou raken, werd hij ingemand op Barcelona. Hij had genoeg ervaring … dat was het probleem niet. Laat deze Rooie crack nu de eerste duif zijn en de 26e nationaal spelen.
‘De 444’ van 2011 is  deAsduif Barcelona over de jaren 2015, 2016 en 2017. In 2015 won hij het in het sterke NIC Zetten de 2e prijs, in 2016 de 3e prijs en in 2017 weer de 2e prijs. Nationaal was dat goed voor de 72e nationaal tegen 5.183 duiven in 2015, de 98e nationaal tegen 5.239 duiven in 2016 en de 40e nationaal tegen 4.504 duiven in 2017. De vader van de Asduif Barcelona heet Jansen en Jansen. Zijn vader stamt af van Marcel Jansen en de moeder van Jan Jansen uit Groesbeek. De doffer van Marcel Jansen is ‘de 121’, een hele goede kweker. ‘De 120’, zijn zus kwamen we eerder tegen bij de 4e nationaal Marseille. De duivin van Jan Jansen is van het soort van de Gebr. Hagens. De moeder van de Barcelona-topper, ‘de 444 doffer’, is ook afkomstig van Marcel Jansen. De vader van deze duivin is een zoon van de beroemde ‘Miss Europe’ van Piet Heikamp. Deze duif was Internationale Asduif van de vluchten die in Nederland worden georganiseerd door de ZLU.

De Beleving
Voor 2018 is alles gericht op de ZLU-vluchten. Marseille, Narbonne en Perpignan zijn favoriet. Het allerbelangrijkste is natuurlijk Barcelona. Bernard: ‘Barcelona is het mooist. De duiven moeten zo’n inspanning doen. Het is een hele opgave en daarom is de kick zo groot als een duif op deze vlucht een mooie prestatie op kan neerzetten.’
Duivensport vindt Bernard een drukke bezigheid. Bernard: ‘Er gaat soms te veel tijd in zitten. Ook omdat je te veel wil als  liefhebber en dat in combinatie met een jong gezin. Kinderen hebben ook hun sport en dingetjes voor school. Daar maak je als vader ook tijd voor.’
Bij de duivensport heeft onze man uit Groesbeek steun aan zijn vriendin Belinda. Ze brengt de duiven weleens weg. Verder heeft hij gezelligheid aan zijn duivenvrienden Edwin Hendriks en Peter Jansen uit Groesbeek. Samen lappen en de duiven wegbrengen naar Zetten en enkele duivenfeestjes af. Af en toe doet Bernard samenkweek met een andere plaatsgenoot en goede marathonspeler Bas Wijers.
Het mooiste van de duivensport is de kick van vroege duiven. Bernard: ‘Op Barcelona wist ik dat ze kwamen (vooral ‘de 444’) en als die dan echt komt is het dubbel kicken.’
Wat kan er beter in de duivensport? De Barcelona-specialist uit Groesbeek: ‘Het lossen in afdeling 8 kan beter. Het is niet overzichtelijk. Er zit geen duidelijk lijn in. Dat is best wel jammer, omdat je niet weet waar je aan toe bent. En waarom kunnen we niet invliegen in Oost Brabant. Dat zou toch ook mooi zijn voor ons. Die beperkingen in de duivensport tegenwoordig. Het is onnodig en vooral erg jammer.’

Andere goede duiven
‘De 057’ van 2014 won in 2017 de 43e nationaal Perpignan tegen 4.789 duiven. Deze duif heet ‘Eva’. Ze won ook de 9e NPO Orange tegen 1.356 duiven. Haar vader is ook de Jansen en Jansen-doffer. De moeder is een dochter van ‘De 121’ van Marcel Jansen. Deze doffer is al eerder genoemd in dit verslag. Hij stond tegen een Van Wanroy-duivin via Wilfried Stiel toen de moeder van ‘Eva’ eruit kwam.
‘De 228’ van 2013 won in 2017 de 129e nationaal Narbonne tegen 4.566 duiven. Zij komt uit Sam, dezelfde vader als ‘de 444 duivin’. Haar moeder is ‘Marietje’, een dochter van de topkweker ‘De 121’.

De eerste duif van Barcelona 2017 (26e nationaal) is ‘de Rooie 98’. De vader van deze crack komt van Marcel Jansen is een zoon uit ‘Zoon Miss Europe’ met een dochter van ‘De Ouwe Rooie’. De moeder van de ‘Rooie 98’ is ‘de 121’, nestzus van ‘de 120 kweker’.
De laatste topper die we in dit verslag noemen is ‘de 724’ van 2015. Deze duivin heet ‘Elina’ en won de 18e nationaal Perigueux 2017 tegen 7.102 duiven. Op deze vlucht had Bernard 90% prijs. De vader van deze duivin komt van P. Janssen uit Millingen en de moeder is dezelfde moeder van ‘de 444 doffer’.

Tot Slot
Bernard is een sympathieke duivenliefhebbers zonder moeilijke dingen. Goede duiven en proberen de duiven op een simpele manier gezond te houden en dan komt presteren wel. Hij heeft in 2017 naam gemaakt met een prachtige uitslag op Barcelona en zijn Asduif Barcelona. In het korte verleden heeft hij diverse andere mooie prestaties neergezet zoals een 4e nationaal Marseille, de 11e nationaal Narbonne en de 18e nationaal Perigueux. Dus je doet hem tekort door hem alleen als een Barcelona-topper neer te zetten.
Ik wil Bernard bedanken voor de gezellige zaterdagochtend, de openheid en medewerking aan dit verslag en wens hem alle geluk en veel succes voor het komende seizoen.