We zijn al weer aan het slotdeel toe van het verslag van Bernard Brouwer. Twee seizoenen lang deden zijn duiven het voortreffelijk. Dit is van mijn kant niet alleen een reportage, maar ook een compliment waard. Hij heeft in zijn vlieghok een paar toppers, die uit geweldige kwekers komen, die hij de laatste jaren heeft verzameld. Na een eerder genoemde aanpassing aan zijn hok, begon ‘het hok’ te marcheren en werden de mooie uitslagen met kopprijzen aaneen geregen. Alle reden voor Bernard om trots op te zijn. Vandaag leest u het laatste deel, waar beleving, de toekomst en visie een rol in speelt. Veel leesplezier …

Het toekomstige seizoen (vervolg)
Wat zijn je doelstellingen voor het komende seizoen? Bernard: ‘Doelstellingen is een groot woord. Iedereen moet afwachten wat de toekomst gaat brengen. We beginnen bij aanvang van een nieuw seizoen allemaal op nul. Natuurlijk is het hier niet anders dat er ook hier altijd hoop is. Een Nationale TOP-uitslag is voor mij het allerbelangrijkste en kan ik ook intens van genieten. Een kampioenschap behalen is van ondergeschikte rol maar het een is vaak een gevolg van het ander.’
Welke duiven zijn je favorieten voor het komende seizoen? Bernard: ‘Het is hier niet anders dat ook ik favorieten heb. Dat had ik ook afgelopen seizoen met mijn 2 beste duiven. Achteraf heb ik redelijk pech heb gehad met mijn twee favorieten, omdat beiden gewond waren thuis gekomen.
Voor komend seizoen heb ik ook erg veel hoop op de jaarlingen. Ondanks dat deze nog weinig ervaring als jong hebben opgedaan.
Ga je dingen anders aanpakken het komende seizoen ivm het vorige seizoen? Bernard: ‘Veranderen doe ik op dit moment NIET. Hoe meer men verandert … hoe meer fouten men maakt. Een systeem dat blijkt te werken voor je duiven, men moet hiervan afblijven. Iedere liefhebber vult dit op zijn eigen manier in en hoe dit er uiteindelijk uitziet is voor iedere liefhebber anders. Belangrijkste is als de prestaties er zijn en de liefhebber voelt zich het beste bij zijn systeem, moet men hieraan zoveel mogelijk proberen vast te houden.

De Beleving
Hoe beleeft u de duivensport? Bernard: ‘De duivensport is mijn lust en mijn leven zegt men wel eens. Ik ben in de duivensport groot gebracht. Of zoals men ook zegt met de paplepel ingegeven. Ik geniet van onze mooie hobby in al zijn facetten. Van Kweken naar vliegen en weer terug en alles wat er bijkomt.’
Is uw gezin betrokken bij uw hobby? Bernard: ‘Mijn vrouw Petra is mijn steun en toeverlaat. Wij beleven de duivensport in optima forma. Als ik heel eerlijk ben, is Petra nog fanatieker dan ik zelf. Als het nodig is springt ze bij in de verzorging van de duiven.’
Heeft u andere liefhebbers waar u mee samenwerkt? Zo ja, wie? Wat doet u samen? Bernard: ‘Op dit moment doen we alles op eigen initiatief en met eigen duiven. Stilstand is achteruitgang. Daarom zijn en zullen er duiven bijkomen van verschillende Nationale Toppers. Te weten van onder meer B. Jansen & Co (uit zijn Barcelona lijn), Jan & Twan Nobels (waarmee komend seizoen duiven uitgewisseld gaan worden) en Johan Vink (Ingeteelde duivin JADA x MG430-NJ7).
Wat is er zo mooi aan de duivensport? Bernard: ‘De band die je met een duif kunt opbouwen. Het steeds versteld staan van de wilskracht van een duif om onder alle weersomstandigheden steeds weer huiswaarts te keren … ongeacht het aantal kilometers.
Wat kan er beter in de duivensport? Bernard: ‘Zoals in elke sport zijn er wel dingen die voor verbetering vatbaar zijn. Zo ook in de duivensport vind ik dat aan de GUN-FACTOR nog best valt te sleutelen. Als de grote liefhebbers de kleintje eens ook wat gunde en hielpen om ook de lijst eens te kunnen raken … zonder dat hiervoor eerst de euro’s moeten rollen. Dat stimuleert ook de kleine melker. Tenslotte hebben we op termijn elkaar allemaal erg hard nodig om onze mooie hobby uit te kunnen blijven oefenen.’
Wat zou u nog graag kwijt willen in de reportage? Bernard: ‘Op dit moment explodeert het internet zowat door de vele verkopen. Natuurlijk is het ieders goed recht om haar of zijn hobby proberen vrij te spelen door zo af en toe wat duifjes te verkopen. Vele stambomen met hierin alleen maar grote namen vliegen over het scherm.
Ook hier wordt regelmatig wat aangekocht, echter vind ik de stambomen van ondergeschikt belang, en kijk ik zelf naar de prijspercentages en de prestaties van uitslagen van de bewuste duif of  liefhebber. Als het even kan van een kleine liefhebber met weinig duiven welke de duiven aanbied. Zonder iets of iemand te kort te doen zie ik zelfs een of meerdere verkopen van meerdere liefhebbers van duiven met de mooiste stambomen. Zelf weten ze amper of niet de lijst te raken. Wat ik hiermee wil zeggen: STAMBOMEN VLIEGEN NIET! LEES EERST AANDACHTIG DE UITSLAGEN! Voordat men iets via internet wil gaan aankopen. Hoeveel duiven moeten we zelf niet kweken om een bruikbare duif te krijgen. Dit zal bij een ander denk ik niet anders zijn. Doe hiermee uw voordeel.’

Tot Slot
Een mooi slot van de reportage over het seizoen 2020 van Bernard Brouwer. Een liefhebber die trots mag zijn op de prestaties van zijn duiven.
Als schrijver, eindredacteur en beheerder van deze site (en ook een beetje als econoom) wil ik even terug komen op het laatste wat Bernard aanroert … zonder er te veel aan af te willen doen. Een markt (van welk product of dienst dan ook) is een (al dan niet fysieke) plaats waar kopers en verkopers ‘bij elkaar komen’.  Een verkoper is vrij om wat dan ook aan te bieden en een koper is vrij om wel of niet te kopen. Als serieuze duivenliefhebber ben je een potentiële koper én een potentiële verkoper. Daar mee wil ik onder meer zeggen dat we er een beetje ‘kijk’ op hebben. Wat Bernard omschrijft en waar hij zich over verbaast, verbaast mij ook.
Echter we moeten wel meenemen, dat de meeste aankopen worden gedaan door liefhebbers van elders van de wereld. Mensen die net zo makkelijk €1.000 uitgeven als een gemiddelde Nederlandse liefhebber een bedrag van tussen de €50 en €100 uitgeven … voor een postduif. De kopers van €1.000 kijken minder naar een kwaliteit/prijs verhouding en meer naar een stamboom en status die aan zijn duif kleeft en daarom worden de prijzen omhoog getrokken. Een gemiddelde Nederlands of Belgische liefhebber zal beter en gericht aankopen doen en zich meer laten leiden door kwaliteit dan door een stamboom. Daarom is het goed dat Bernard dit onderwerp aankaart.
Ik wil Bernard bedanken voor de medewerking aan deze grote reportage, zijn scherpzinnigheid en zijn uitleg. Het was weer top !!!
Het slotwoord van dit artikel geef ik weer aan de hoofdrolspeler van dit stuk: ‘Doe vooral waar u uzelf het beste bij voelt en geniet vooral van onze mooie hobby. En in deze Corona-tijd: blijf vooral gezond!