In de vroege ochtend van zondag 26 juli vielen de eerste duiven van sector III. De middag ervoor om half twee waren ze gelost in Cahors, de hoofdstad van het Franse departement Lot. De duiven hadden aanvankelijk een Westen tot Noordwestenwind, maar die draaide laat in de avond richting Zuid. Met wat nachtelijke kilometers konden de duiven vroeg in de ochtend vallen en dat gebeurde dus ook. De snelste duif van de dag van heel marathonvluchtminnend Nederland kwam uit Hengelo, van Benno Kastelein. Deze cafetaria-houder is een gemotiveerde duivenliefhebber, die verstandig zijn duivenstam heeft opgebouwd en die afgelopen weekend zijn grootste overwinning heeft verdiend. Een geweldige ervaring voor de man uit Hengelo. Hij pakte deze mooie overwinning met een hoge snelheid van 1.736 mpm. Zijn eerste duif versloeg de eerste duif van Bosveld uit Oosterbeek met ruim 100 mpm. Nummer drie was Cor de Jong uit Leerdam. Zo kwamen de eerste drie liefhebbers van sector III uit drie verschillende afdelingen. G&J Polman uit Braamt hadden een mooie serie met 7 van de 10 in de prijzen, beginnend met de prijzen 88 en 96. J. Willems uit Nijverdal had ook een goede dag met 13 van de 20 Cahors-duiven in de prijzen, beginnend met 52, 57 en 89 in de sector tegen ruim 4.800 duiven.

De winnende liefhebber
De winnende liefhebber is de 50-jarige eigenaar van Cafetaria De Kastelein, Benno Kastelein uit Hengelo. Op Cahors behaalde hij zijn grootste overwinning in zijn ‘loopbaan’ als duivenliefhebber. Hij was niet alleen de snelste van sector III, maar had de snelste marathonduif van de dag, … 1e nationaal dus eigenlijk. Of niet? J Ja, toch!
Deze liefhebber uit Hengelo is van kinds af aan altijd gefascineerd geweest door duiven. Dat betekende duifjes voeren in het park, via duiven in een kistje aan de muur tot aan nu een meter of 11 a 12 in de tuin. Dit hok is verdeeld over 6 a 7 afdelingen. Even terug naar de start … de eerste duiven waren sierduiven. Zijn toenmalige overbuurman bracht Benno een postduif … een doffer, toen hij alleen nog sierduif-duivin had. Toen deze gelegd hadden ruilde de buurman die eieren om voor postduifeieren. Eigenlijk is deze man dus verantwoordelijk voor alle ellende, vertelde Benno. J Het huidige duivenbestand bestaat voornamelijk uit het ras Jelle Jellema. Deze worden gekruist met duiven van Beens en Zwiers. Allemaal duiven uit topduiven.

andere hokkenedited

De winnende duif
De winninde duif is een duivin, die Silver Lady wordt genoemd. Het  is een jaarling duivin uit de bloedlijnen van Jellema gekruist met duiven van Harold Zwiers en Nico Leverink. Ze werd ingezet op nest. Een groot jong in haar broedvak en ze was aan een nieuw legsel begonnen in een doos in een andere afdeling. De tussendeur staat open. Ze had een drukke bezigheid tussen jong en eieren. Cahors was haar tweede overnachtvlucht. Ze behaalde op haar poefstuk al een 17e in de sector, nu verbeterde ze zich dus met de snelste van heel Nederland. Na twee vluchten mag Silver Lady al gezien worden als een topduivin op de marathonvluchten.

winnende duifedited

Het seizoen
Het seizoen werd gestart met 60 tot 65 vliegduiven waarvan de helft jaarling. Verder heeft Benno de beschikking over 11 kweekbakken voor kwekers, maar meestal zitten die niet allemaal vol. De duiven zijn zo gekoppeld dat de man uit Hengelo het seizoen start op eitjes., dus ongeveer eind maart. Dit gold ook voor Silver Lady. In het begin van het seizoen gaan de duiven erg veel mee met de afdeling , tijdens het overnachtseizoen worden ze tussen de vluchten door meestal zelf nog weggebracht. De duiven krijgen vooral voer van Beijers, All-in One, samengesteld door Koopman. Als er even geen fondvluchten zijn, dan maakt Benno het voer wat lichter met superdieet of gerst. Zijn de duiven in voorbereiding op een fondvlucht dan krijgen ze juist de laatste paar dagen extra vet voer, zoals HE4000 en wat hennep. Benno ent zijn duiven in de winter tegen paratyfus. Verder krijgen ze een week of  2-3 voor de eerste overnacht een geelkuur van 5 dagen. Benno: ‘Heb ik een week geen vlucht, dan krijgen ze in het begin van die week 2 a 3 dagen BS. Verder ontworm ik mijn duiven voor het fondseizoen met wormmac. Dit jaar heb ik ook nog een keer wat tegen de koppen in het water gehad en een week voor inkorven Cahors 2 tot 3 dagen 4-in-1, omdat ik de mest niet top vond. Verder heb ik wel vaak contact met Jelle Jellema over het hoe en  wat, maar ik ga niet vaak op controle met mijn duiven bij hem.’ De duiven krijgen verder veel mineralen uit diverse emmers.

Beleving en thuiskomst winnende duif
Benno: ‘Ik vind het een mooie hobby, die ik best wel serieus benader. Ik doe het wel zo, dat ik er nog lol aan beleef. Mijn kinderen hebben niets met duiven en van mijn vriendin krijg ik alle ruimte om de duivensport goed te beoefenen . Met mijn clubgenoten Herman Sabel en Klaas Mulder bezoeken we nu al een aantal jaren goede liefhebbers en ruilen we regelmatig wat duifjes. Ook gaan we altijd naar de voorjaarsbeurs en andere duivenliefhebbersbijeenkomsten, die we willen bezoeken. Met Jelle Jellema is een vriendschappelijke band ontstaan en verhuizen er regelmatig wat duiven heen en weer. In dit geval gaan er toch wel meer duiven mijn  kant op, omdat er bij hem toch wel heel veel kwaliteit in zit. Ik heb dan ook veel aan hem en zijn duiven te danken.’
Hoe ging het zondagochtend, Benno? Benno: ‘Zondagmorgen kreeg ik een berichtje dat er op een afstand van 900 km om 5:56 uur een duif was geconstateerd. Wetende dat de duiven van mij een 80 km. verder moeten, ging ik er van uit dat het voor mij nog wel even zou duren. Toch maar even naar buiten gelopen en warempel zat daar  ‘Silver Lady’ te wachten op de klep. Het elektronische constateersysteem gaf een tijd aan van 06.05.20 uur. Een geweldig moment !!!’

Tot Slot
Een nationale overwinning is geweldig en Benno heeft dit nu mee gemaakt. De kwaliteit, die hij de laatste jaren heeft opgebouwd, heeft veel vroege prijzen opgeleverd. Deze overwinning is een mooie kroon op zijn werk en een nieuw en beter hoogtepunt, dan hij tot nu toe heeft geleverd. Er zullen vaste en zeker nog veel vroege prijzen volgen en of daar ook een overwinning van dit kaliber bij zit, blijft vooraf altijd de vraag. Deze overwinning is in ieder geval binnen. Benno, van harte gefeliciteerd met deze prachtige overwinning !!!

jaco-handtekening