Een kleine twee jaar terug verhuisde Benno met zijn gezin naar een nieuwe woning in Hengelo. De duiven kregen een nieuw verblijf. De start werd gemaakt met een nieuwe ploeg duiven. De eerste duiven op het nieuwe adres waren laatjes van 2016. Daar kwamen in 2017 de nodige jonge duiven bij. Als je dan in 2018 gelijk een prachtige overwinning pakt op een lastige vlucht vanuit Perigueux dan kun je zeggen, dat je op de goede weg bent. Een succes zo snel na een herstart had Benno ook niet gedacht … hooguit gedroomd. Het is een prachtoverwinning op een mooie vlucht. Een vlucht onder omstandigheden die iedere liefhebber graag wil winnen. Benno is het gelukt en is daar terecht heel trots op!!!

Powerlady, 1e nationaal Perigueux direct na thuiskomst

Sector 3
In de sector van Midden en Oost Nederland gaven 7.308 duiven akte de préséance. De duiven werden gelost met een beste kopwind. Een taaie klus voor onze duiven. De snelste van de grote koppel viel in het Overijsselse Hengelo … bij Benno Kastelein. Dat mag best een bijzonder goede prestatie genoemd worden. Op een pittige vlucht op één van de verste afstanden de 1e prijs pakken is een topprestatie. Benno klokte zijn winnende duivin om 08.34 uur op een afstand van 907 km. De snelheid kwam op 1.228 mpm. Een teken dat de eerste duiven de nacht hebben gebruikt om extra kilometers te maken. Dat laat zien dat de conditie en gedrevenheid van deze eerste duiven top is. Onder deze omstandigheden is dat bijzonder knap. Cornelissen uit Huissen had de tweede prijs in sector 3 met 1.223 mpm. Eric Haal uit Zeewolde was blij met de bronzen plek. De Top 10:
1. B. Kastelein, Hengelo
2. H. Cornelissen, Huissen
3. E. Haal, Zeewolde
4. Tom en Bianca v. Dee, Tiel
5. Jay Lissenberg, Utrecht
6. Comb. Seelen, Borne
7. R. van Moorselaar, Wadenoijen
8. G.J. Pouwels, Wezep
9. R. Spranger, Stadtlohn
10. Corné van Oeveren, Overberg
Jay Lissenberg uit Utrecht die St. Vincent won in deze sector had op Perigueux wederom een topvlucht. Hij had 38 duiven mee en 23 prijzen. Hij begon met de serie: 5, 11, 36, 71, 108 en 128 (allemaal 1:50).  Comb van der Harst uit Lieren hadden 2 duiven mee en die wonnen prijs 13 en 1.050. Patrick Poot uit Doesburg had 1 duif mee en die pakte de 82e prijs tegen 7.308 duiven. Meijer uit Kloosterhaar had ook 100% prijs, maar wel met 3 duiven mee. De eerste duif had de 87e prijs.

De winnende liefhebber
Voor de verhuizing won Benno Kastelein (53 jaar) uit Hengelo met Silver Lady Cahors. Dat hij zo snel op zijn nieuwe adres weer bovenaan een sectorvlucht prijkt is bijzonder knap. Zeker op een vlucht die Perigueux 2018 was.
Benno heeft een cafetaria in Hengelo … De Kastelein geheten. Wanneer startte je ‘loopbaan’ als duivenmelker, Benno? De winnaar van Perigueux: ‘Op de “lagere school”, nu basisschool, had ik al duiven. Eerst sierduiven en daar kwamen wat postduiven bij … dit werden er steeds meer. Deze duiven kwamen van liefhebbers uit de buurt en waren voornamelijk voor het programma. Later ben ik mij geheel gaan toeleggen op de marathonvluchten. Dit is het 2e jaar op mijn nieuwe adres op een hok van 8 meter verdeeld over 4 afdelingen.’

De winnende duif
De winnende duif heeft de naam ‘PowerLady’ gekregen, omdat het toch wel een sterke duif moet zijn om met sterke tegenwind in de nacht, of een gedeelte daarvan , door te knallen. Ze is ingemand op eieren van 10 tot 14 dagen . De duif is gekweekt bij Harold Dekker en Zn. De moeder is een duivin van Benno zelf en een doffer komt van Cor Vrolijk. ‘Powerlady’ is een duif van 2017 …. Een jaarling. Perigueux was haar eerste optreden op een overnachtvlucht.

Stamopbouw en het seizoen
Hoe ziet je stam duiven eruit? Benno: ‘Mijn duivenbestand bestaat uit duiven van Jelle Jellema en ik probeer altijd wat duiven uit goed presterende duiven te bemachtigen en dit kruis ik met elkaar. Dit jaar ben ik begonnen met een 80 duiven waarvan een 70 jaarlingen. Ook heb ik nog een 10 koppels kwekers.’
Hoe zag je seizoen er vanaf het begin uit? De cafetaria-houder uit Hengelo: ‘De duiven zijn niet gescheiden geweest maar slechts de broedbakken waren gesloten in de winter en ze hadden dus alleen schapjes ter beschikking. Na verloop van tijd zijn ze gekoppeld en kan het seizoen kon beginnen. De duiven krijgen hoofdzakelijk Beyers All-In-One. Dit meng ik met vlieglight om het wat lichter te maken als er niet veel van de duiven wordt gevraagd en maak ik zwaarder met bijvoorbeeld HE voer, pinda’s, TOVO en hennep … tijdens het marathonseizoen. De duiven krijgen ook veel mineralen uit verschillende soorten emmers. Voor het seizoen worden de duiven ontwormt, geënt en tegen geel gekuurd. Daarna ben ik met de duiven bij Jellema geweest om ze na te laten kijken. Er werd niets gevonden en toen heb ik verder niets gedaan. Wel worden de hokken per jaar 2 of 3 keer uitgerookt.’

Beleving
Benno: ‘Duivensport beleef ik wel intens. In de winter houd ik de verzorging zeer eenvoudig maar in de zomer kost het mij wel veel tijd. Mijn vrouw Patries laat mij lekker mijn gang gaan en toont wel interesse maar het is niet haar hobby. Mijn kinderen hebben ook niet echt belang maar met het inkorven van deze Periqueux was Kay wel mee inkorven.
Ik blijf mij toch steeds weer verbazen wat duiven in goede gezondheid allemaal kunnen. Bijvoorbeeld de winnende duif van Perigueux … PowerLady. Zij arriveert op een tijd, waarvan je denkt: Dat kan niet … dat is onmogelijk … gezien de omstandigheden! Toen ik haar zag was ik blij en verbaasd tegelijk. Ik had gezien de omstandigheden geen duiven voor 11 uur verwacht. Toch zijn er weer wat uitschieters die alles geven…..geweldig!! De ochtend keek ik bij de meldingen en kon bijna niet geloven dat er op de voorhand al duiven zaten voor en rond 8 uur. Ik heb toen toch maar alles klaar gezet en een doucheje gepakt. Ik was net klaar met aankleden … dacht ik een duif op het hok te zien landen. Je hoopt dat je het goed gezien hebt, maar het verstand zei: Dit is vast een nakomer of jong die terugkomt. Op weg naar het hok werd het mij steeds duidelijker dat het wel degelijk één van mijn ingezette jaarlingen was …….. wat machtig om weer mee te maken! Wennen doet het gelukkig nooit!’

Tot Slot
Benno nogmaals gefeliciteerd met je mooie overwinning en dan voor de medewerking aan het verslag. Hopelijk heb je nog een mooi seizoen. Het is in ieder geval al voor het grootste deel al geslaagd met deze overwinning !!!