Bij de Marathon Noord hebben we sinds enkele jaren de Herman van der Velden-Trofee. Herman is één van onze oprichters van deze Stichting en is tot zijn overlijden, vorig jaar, bestuurslid geweest van onze organisatie. Gelukkig is deze trofee in het leven geroepen toen Herman nog onder ons was. Hij genoot enorm van dit eerbetoon.
Voor deze trofee tellen de klassiekers St. Vincent en Barcelona. Degene die met de aangewezen duiven de meeste punten pakt is winnaar van deze mooie prijs. In 2023 viel de eer de beurt aan Ben van Holland en zijn zoon Ronald uit Ede. In 2017 werden Ben en Ronald Kampioen Middaglossing en 3e bij de Ochtendlossing in hetzelfde seizoen. Vroege duiven pakken op de zowel de middaglossing als de ochtendlossing is deze toppers uit Ede niet vreemd. In tegendeel!

Goed jaar 2023
2023 was voor Ben een prima seizoen. Hij haalde verschillende goede prijzen. Op St. Vincent pakte hij de 31e nationaal en in Afdeling 8 de 12e prijs tegen ruim 1.000 duiven.
Op Cahors pakte deze topper uit Ede de 9e en 18e nationaal in sector 3 tegen 3.779 duiven. In Afdeling 8 was dit goed voor de 4e en 9e prijs tegen bijna 1.400 duiven.
Op Bergerac pakte Ben de 41e prijs in de Afdeling 8 tegen 2.898 duiven. Ook deze prijs werd gewonnen door ‘de 009’, die ook de eerste duif was van St. Vincent.

Verzorging
Ben geeft zijn duiven voer van Van Tilburg en Vogro via Piet Heikamp en Sietse de Jager. In de winter krijgen de duiven veel van een mengsel wat Ben zelf maakt. Hierin zit knoflook, Aluin, Kurkuma, verschillende soorten uien en een halve liter jenever. Hierop giet Ben twee liter kokend water. Dan mag het lekker trekken totdat het afgekoeld is en later wordt het aangevulld tot 10 liter met koud water. Hiervan wordt een scheut in het drinkwater gedaan.
Ben: ‘Ik geef ook de tas van Hage van Travipharma. Hierin zit Turbo Desinfect wat ik een heel goed product vind.’

De mest van de duiven wordt ieder jaar in januari/februari verzameld en dat wordt gecontroleerd door Vincent Schröder. Er zit de laatste jaren niets onder. Deze laatste jaren worden de duiven op deze manier makkelijk gezond gehouden.
Ben is dit jaar voor het marathonseizoen naar Nanne Wolff geweest. De duiven zaten niet echt goed. De duiven hebben toen wat tegen ornithose en het geel gehad. Daarna ging het beter met de vluchten.
Een tip van Ben: ‘Het is zaak, als je een mindere vlucht hebt, niet in paniek te raken. Als de duiven er verder goed uit zien, maar van de duiven af te blijven. Hiermee wordt de medicijnpot bedoeld.’ Een goed advies lijkt me.’

Tot Slot
Ben heeft er weer een mooi kampioenschap bij. Hij werd kampioen van zijn afdeling, ook op de marathonvluchten, werd Kampioen van de Marathon Noord op de Middaglossing, werd 3e bij de Ochtendlossing (in hetzelfde jaar), won een auto en stond op elke plaats in de nationale top 10 (op sommige plaatsen zelfs meerdere keren), waaronder de 1e nationaal St. Vincent. Nu wint hij bij de Marathon Noord de Herman van der Velden Trofee. Het is toch niet overdreven als ik zeg dat we hier te maken hebben met een fenomeen in de duivensport!
Ik wil vanaf deze plek ook Grada beterschap wensen. Ze heeft haar heup gebroken en is aan het revalideren. Dat zal veel tijd vergen, want ze heeft ook last van een hernia. Deze week wordt ze ook daar aan geopereerd. Ik wens haar het allerbeste en een zo spoedig mogelijk herstel toe. Ook voor Ben die haar door dik en dun steunt.
Verder … Ben nogmaals gefeliciteerd met dit kampioenschap en voor de gezellige avond tijdens het interview … ook namens Mike … en dat we nog maar jaaaaaaaaren (on)regelmatig samen over de duiven en het leven mogen hebben! Tot een volgende keer!