Het was eind juli … het weekend van de laatste NPO-marathonvlucht van het seizoen 2024. De laatste van 6 vluchten die in sectoren worden vervlogen, waarbij er drie zijn met een landelijke lossing. Iedere vlucht had zijn eigen verloop en die waren totaal verschillend. Bergerac was de laatste en de derde vlucht met een landelijke lossing op de marathon. Het werd een mooie vlucht met het verloop, zoals je ze graag ziet. Niet te makkelijk, maar wel zo dat het grootste deel van de duiven thuis kunnen komen op de dag dat de eerste duiven arriveren. In sector 2 vielen de snelste duiven, maar al snel was ook de eerste duif van sector 3 thuis. De overwinning in Midden en Oost Nederland ging naar Ede … naar Ben van Holland en zijn zoon Ronald. De overwinning op Nationaal St. Vincent zit nog vers in mijn geheugen en in 2024  pakken Ben en Ronald de eerste prijs op Bergerac. Fantastisch!!!

Goede jaren
In 2023 won Ben de Herman van der Velden-Bokaal bij de Marathon Noord. Deze bokaal is samengesteld uit de vluchten St. Vincent en Barcelona. De bokaal gaat naar de liefhebber die het op deze vluchten het beste gedaan heeft. In 2023 won hij op St. Vincent pakte hij de 31e nationaal en in Afdeling 8 de 12e prijs tegen ruim 1.000 duiven. Op Barcelona won hij de 208e nationaal tegen 4.832 duiven. Bij de Marathon Noord won hij de 14e prijs op St. Vincent en op  Barcelona de 25e prijs.
Verder wonnen Ben en Ronald in 2023 op Cahors de 9e en 18e nationaal in sector 3 tegen 3.779 duiven. In Afdeling 8 was dit goed voor de 4e en 9e prijs tegen bijna 1.400 duiven.
Op Bergerac pakten ze de 41e prijs in de Afdeling 8 tegen 2.898 duiven. Ook deze prijs werd gewonnen door ‘de 009’, die ook de eerste duif was van St. Vincent.
In 2024 wonnen Ben en Ronald naast de 1e nationaal Bergerac tegen 8.501 duiven, de 41e nationaal Bressols tegen 4.317 duiven.

Verzorging
Ben geeft zijn duiven voer van Van Tilburg, Beyers en Vogro via Piet Heikamp en Sietse de Jager. Sinds deze winter geeft Ben voer van Rick ter Morsche (boerenvoer).
In de winter krijgen de duiven veel van een mengsel wat Ben zelf maakt. Hierin zit knoflook, Aluin, Kurkuma, verschillende soorten uien en een halve liter jenever. Hierop giet Ben twee liter kokend water. Dan mag het lekker trekken totdat het afgekoeld is en later wordt het aangevulld tot 10 liter met koud water. Hiervan wordt een scheut in het drinkwater gedaan.
Ben: ‘Ik geef ook de tas van Hage van Travipharma. Hierin zit Turbo Desinfect wat ik een heel goed product vind. En verder geef ik de kruidenelixer van Jan Smit.’
De mest van de duiven wordt ieder jaar in januari/februari verzameld en dat wordt gecontroleerd door Vincent Schröder. Er zit de laatste jaren niets onder. Deze laatste jaren worden de duiven op deze manier makkelijk gezond gehouden.
Ben is in het verleden voor het marathonseizoen naar Nanne Wolff geweest. De duiven zaten niet echt goed. De duiven hebben toen wat tegen ornithose en het geel gehad. Daarna ging het beter met de vluchten. Dit jaar is Ben bij Kasperink uit Emst geweest.
Een tip van Ben: ‘Het is zaak, als je een mindere vlucht hebt, dat je niet in paniek raakt. Als de duiven er verder goed uit zien … van de duiven af te blijven. Hiermee wordt de medicijnpot bedoeld.’ Een goed advies lijkt me!

De Beleving
Ben beleeft onze hobby enorm ontspannen. Hij ziet het wel (op voorspraak van zijn schoonzoon Floris) als een passie, wat het natuurlijk ook is voor een liefhebber die zijn leven lang al duiven heeft. Het is een echte hobby. Met naast de omgang en verzorging van de duiven, gezelligheid in de club en op feestjes. Zijn zoon Ronald is nog altijd belangstellend, al laat hij de verzorging over aan zijn vader (die meer tijd heeft). De rest van het gezin leeft zeker mee en vragen naar de resultaten van de duiven. Met Jan Doppenberg kletst Ben veel over de duiven. Zij ruilen samen ook duiven.
Het mooiste aan de duivensport, vindt Ben, toch wel het sociale. Hij houdt met veel liefhebbers contact en geniet van de onderlinge ontmoetingen.
Wat kan er beter in de duivensport? Ben: ‘In onze club kan zes man met de computer overweg. Ik vind het jammer dat andere clubs door te weinig ‘computermannen en -vrouwen’ moeten stoppen met bestaan. Ik zou verder meer flexibiliteit willen zien bij de keuzes die wij als ‘melkers’ willen maken. Bijvoorbeeld je moet kunnen inkorven waar je wil en wat je wil. Of het nu in afdeling A of B of C is.’
Wat zou je nog graag kwijt willen in de reportage? Ben: ‘Ik ben 52 jaar getrouwd met Grada. Mijn vrouw heeft me nooit een strobreed in de weg gelegd als het gaat om mijn hobby. Daar mag ik heel blij mee zijn en dat ben ik ook!’

Tot Slot
De erelijst van Ben en Ronald van Holland wordt ieder jaar langer en langer. In het afgelopen seizoen kwam daar hun tweede nationale overwinning bij in sector 3. Zo lang Ben (in goede gezondheid) duiven kan en wil houden, zal dit palmares ieder jaar groeien. Ben is een op en top melker met veel kwaliteit in de hokken. Kwaliteit die soms onderschat lijkt te worden. Komt dat door de laconieke houding van deze melker, die de sport vooral als hobby ziet? Komt het doordat zijn bonnen minder opbrengen dan dat zou moeten, omdat Ben in het verleden liefhebbers heeft geholpen voor een appel en een ei. Hoe het ook is … Ben is een geweldige kerel, niet alleen als duivenliefhebber, maar ook als mens. Hij heeft veel liefhebbers op het paard geholpen … ook als ze er even afgevallen waren en daarvoor verdiend hij veel respect. Zijn duiven bewijzen keer op keer van een hoog niveau te zijn!
Ben bedankt voor weer een gezellige middag en voor genoeg informatie voor dit verslag en samen met Ronald nogmaals gefeliciteerd met de mooie overwinning op Bergerac! Tot snel !!!