Na 8 dagen mand was het weer eindelijk goed genoeg om de duiven te lossen. Ruim 25.000 duiven uit West-Europa konden hun reis huiswaarts maken. In Nederland viel de snelste van het hele concours bij Gero en Evelien Dijk uit Alblasserdam. Hemelsbreed niet zo heel ver daarvandaan viel de snelste jaarling van Nederland bij de bekende combinatie Batenburg-van der Merwe. Een mooie overwinning van een combinatie die al veel gewonnen heeft en met hun duivenstam menig hok hebben versterkt. Dit keer waren ze zelf weer aan de beurt met een mooie overwinning.

Agen jaarlingen ZLU
Bij de jaarlingen waren 5.930 duiven mee. De overwinning ging naar de bekende combinatie Batenburg-v.d. Merwe uit Klaaswaal. Zij klokten om 20.06 uur op een afstand van 888 km. De snelheid was met 1.129 mpm mooi … niet te makkelijk en niet te zwaar. Herman Calon uit Hoofdplaat zat tweede. Zijn duif was 4 mpm minder snel. Sjaak van der Velde en zn uit Breskens namen genoegen met de derde prijs. Saarloos en zn uit Klaaswaal en wederom Batenburg-v.d. Merwe waren 4e en 5e. De Top 10 werd verder gevuld met duiven van Jac. van de Bosch uit Hengstdijk (6e en 8e), Gebr. Hagens uit Achthuizen (7e), Ad Pegels uit Numansdorp (9e) en J. de Rond uit Sprundel (10e).  Provoost uit Aagtekerke had drie duiven mee en die zijn alle drie in de kop van de uitslag terug te vinden: 14, 27 en 200. Comb. Hoek uit St. Phillipsland hadden 11 duiven mee en 7 prijzen. De eerste twee waren heel vroeg: 18 en 103. Louis de Heijde uit Geertruidenberg had twee duiven mee en allebei haalden prijs: 20 en 573. Comb. Aarts uit Baarle Nassau hadden 80% prijs. Ze hadden 5 duiven mee en de eerste duif zat op plaats 22. Duurland uit Hoensbroek had 11 duiven mee en 8 prijzen. Zijn eerste duif is terug te vinden op plek 34. Nijssen uit Haelen had ook 80% prijs met 5 duiven mee. Zijn eerste duif haalde de 40e prijs. Wijnands en zn uit Maastricht hebben 20 prijzen van de 34 jaarlingen op Agen. De eerste duiven zaten op de plaatsen 67, 86, 88, 116, 119, 123 en 140. De winnaars Batenburg-v.d. Merwe hadden 45 prijzen van de 100. Ze hadden 9 duiven bij de eerste 100 prijzen. P. van Nijnatten uit Roosendaal had 75% prijs met 4 duiven mee. De eerste duif had hij op plaats 70.

De liefhebbers
De combinatie Batenburg-van der Merwe bestaat uit de 49-jarige Hugo Batenburg en zijn vrouw Anita van der Merwe. Zij krijgen hulp van hun zonen van 14 en 18 jaar, als het nodig is. Anita, dochter van Piet, houdt zich vooral bezig met de administratie. De duivensport zit in het bloed van deze combinatie. Anita is zoals gezegd dochter van Piet van der Merwe. Deze liefhebber maakt al tientallen jaren naam op de programma-vluchten en doet af en toe van zich spreken op de marathonvluchten. Hugo kwam in de duivensport door vader Bas Batenburg en opa Jo Versendaal. Bas en Hugo kweekten één van de beroemdste duiven in de geschiedenis van de Nederlandse Marathonduivensport, ‘De Witbuik’. Het bloed van deze duif stroomt nog steeds in de meeste duiven bij Hugo en Anita. Deze topper komt voort uit de duiven van Bakker-Barendrecht en de oude Aarden-lijnen van opa Jo Versendaal. In de stam rondom ‘De Witbuik’ zijn verschillende topduiven ingebracht. Twee goede voorbeelden hiervan zijn duiven van Jelle Jellema. Onder andere samenkweek met ‘Kleine Jade’.  Verder is ‘New Laureaat’ aangeschaft. Deze duif won in 2013 de eerste Internationaal Barcelona bij Luc Wiels uit Roosdaal (B). Daarnaast is er een succesvolle samenwerking met Jan Hooymans. Dat kan u verder lezen bij de achtergrond van de winnende duif.

De winnende duif
De winnende duif is ‘De Jan’, een doffer van uiteraard 2016. Hij is ingemand op zijn debuutvlucht op een stand van jongen van 3 dagen. Hij komt uit een doffer die komt uit een samenkweek met Jan Hooymans (James Bond x Marseille Queen). De moeder is dubbelkleinkind Harry van Jan Hooymans. Marseille Queen won de 4e nationaal Marseille en in haar stroomt het bloed van ‘De Witbuik’. ‘De Witbuik 153’ is haar opa. De 5e nationaal Agen jaarlingen van deze editie is een volle zus van de winnaar. Ook zij had een neststand van 3 dagen jongen.

Het seizoen
Dit seizoen is er gestart met 200 vliegduiven, waarvan ongeveer de helft jaarlingen was. Om de stam in tact te houden en nieuwe kruisingen te kunnen kweken, zijn er 30 kweekkoppels op de hokken. In totaal hebben de duiven 40 meter hok tot hun beschikking. Als jonge duif zijn de duiven tot 300 km opgeleid. De laatste vlucht worden ze in een andere afdeling ingemand, zodat ze zelfstandig een weg naar huis moeten zoeken en niet in een klad samen naar een bepaald gebied vliegen. Begin maart worden de duiven gekoppeld. Na een periode van broeden, worden de duiven gescheiden. Ze worden dan verder op dubbel weduwschap ingespeeld. Dit gebeurt alle weken tot 500 km. Vervolgens worden de duiven voor Agen zodanig gekoppeld, dat ze op een stand komen van eitjes van een week tot jonkies van een week. De duiven trainen alleen in de ochtend een uur. De duiven krijgen voer van Beyers. In de zomer is dit de vliegmengeling. Naast het voer krijgen de bijna dagelijks Wonderpigeon en drie keer per week van Belgavet … de Joost-mix. De duiven worden medisch begeleid door Dr. Piet Blanke. Hij controleert de duiven om de 4 weken en adviseert wat er eventueel gedaan moet worden. Er wordt ingegrepen als het nodig is, maar het liefst krijgen de duiven zoveel mogelijk natuurproducten.

Beleving
Duivensport is voor de familie Batenburg de hoofdzaak. Het is hard werken in het seizoen, maar daarbuiten is het wel relaxt. De resultaten zijn goed, dus ze krijgen ‘loon’ naar werken. Hun hobby is echt een gezinsbezigheid. Zoals eerder aangegeven helpen ook de zonen mee in de verzorging van de duiven. Het wachten van de duiven van een vlucht wordt meestal met het hele gezin gedaan, met andere familieleden en vrienden zoals Guus van Aken. Met de duiven wordt samenkweek gedaan met Jelle Jellema en Jan Hooymans. Verder werk ik samen met Nikolaas, Thomas en Carlo Gyselbrecht van PIPA. Het mooiste van de duivensport voor Hugo is nog altijd het thuiskomen van de duiven van een fondvlucht, vooral net voor het donker.

Tot Slot
Bij deze wil ik Hugo bedanken voor de medewerking aan dit verslag. Verder wil ik jullie nogmaals feliciteren met jullie mooie overwinning op de enige jaarlingen-klassieker van Nederland.