Voordat het seizoen 2023 losbarst, blik ik af en toe terug naar 2022 …
De eerste marathonvlucht van de Noordelijke Unie (sector 3 en 4 samen met een stukje Duitsland) is de laatste jaren Limoges. Het is altijd vroeg in het seizoen. Met een goed voorjaar is het goed te doen om je duiven voor deze vlucht klaar te stomen. De omstandigheden waren afgelopen weekend heel erg goed. De wind was tegen en de temperatuur goed. De criteria voor een mooie vlucht en een goede winnaar waren geschapen. De winnaar is een stabiele goede speler, die de laatste jaren al menig goede prestaties heeft afgeleverd met zijn duiven. Het is Arnold Kok uit IJsselmuiden, die de eigenaar is van de snelste duif van het hele concours van 6.700 duiven. Een prachtig resultaat! We gaan deze liefhebber aan u voorstellen en de overwinning en de achtergrond belichten. Veel leesplezier!

De winnende liefhebber
De winnende liefhebber van het concours van de Noordelijke Unie vanuit Limoges is de 71-jarige Arnold Kok uit IJsselmuiden. Deze voormalig leerkracht in het basisonderwijs is eigenaar van de snelste duif van de 6.700 duiven die vrijdagmiddag vertrokken vanuit de hoofdstad van het Franse département Haute-Vienne.
Arnold is opgegroeid ‘tussen de duiven’. Hij vertelt: ‘Mijn vader heeft altijd duiven gehad. Tot op 90-jarige leeftijd was hij actief duivenliefhebber. Mijn broer Gerard en ik zijn ermee opgegroeid en meegegroeid. Na jarenlang in combinatie te hebben gevlogen met mijn vader en broer Gerard ben ik in 1987 op mijn huidige adres voor mezelf begonnen. In totaal heb ik nu (afgezien van de rennen) 12 vierkante meter hok tot mijn beschikking. Het grote hok herbergt aan de ene kant 12 koppels dagfond en aan de andere 12 koppels overnachters.’
De soorten die Arnold op het hok heeft komen van Rekker-Westra, G. Beelen en zn, Dekker en zn en van zijn broer Gerard Kok.

De winnende duif
De winnende duif van Limoges is een vale duivin van 2019. Ze heet ‘Lucky’. Ze is ingemand op eitjes, die 11 dagen zijn bebroed. Dit is de stand waar Arnold doorgaans zijn duiven wil inmanden. De vader van de winnende duif is een inteeltdoffer van mijn broer Gerard van het soort van comb. Kroon-Erren. De moeder is een Beens/Jellemaduivin, afkomstig van Comb. Vieberink. Ze won in het verleden de 90e NPO Perigueux 2020 tegen 3.290 duiven en een jaar later de 1.028e nationaal Libourne tegen 10.268 duiven.

Het seizoen
Het seizoen wordt gestart met 48 vliegduiven. De helft voor de dagfond en de andere helft voor de marathonvluchten. Daarnaast heeft Arnold de beschikking over 12 kweekkoppels.
De duiven worden eind januari gekoppeld en ook de vliegduiven brengen jongen groot. Vanaf het begin van het seizoen gaan de vliegers wekelijks de mand in.
De duiven krijgen voer van de merken Beyers en Vanrobaeys. De mengelingen zijn dan Galaxy light, Championsmix en All-in one. Daarnaast krijgen de duiven mineralen en conditiepoeder van Mariën en verder Probac 1000. De duiven staan regelmatig onder controle van Nanne Wolff. Arnold probeert steeds meer natuurlijke producten te gebruiken.

De Beleving
Arnold beleeft de duivensport heel intens. Hij zegt hierover: ‘Ik ben een perfectionist.’
Arnolds gezin is betrokken bij zijn hobby. De winnaar van Limoges: ‘Mijn vrouw heeft wel interesse, maar heeft geen actief aandeel. Bij mijn zoon Matthijs huizen de kwekers en hij komt bij de fondvluchten vaak gezellig meekijken.’
Arnold vindt het mooiste aan de duivensport het omgaan met dieren: De verzorging, het kweken maar het mooiste is duiven zien thuiskomen.

Tot Slot
Over de overwinning van ‘Lucky’ vertelt Arnold: ‘Na het koppelen merkte ik, dat Lucky met haar partner (die op Bergerac ’21 om 2.30 arriveerde en nu mijn tweede was) niet naar hun broedhok trokken, maar naar een hoek in het hok, op de roosters. Ik heb daar toen een provisorisch broedhokje getimmerd van 50 bij 50 cm en dat hebben ze meteen in bezit genomen. Dat zou weleens de extra motivatie kunnen zijn geweest.’
Vanaf mijn plaats achter de laptop, wil ik Arnold wederom feliciteren met de mooie overwinning van een schitterende vlucht vanuit Limoges. Succes de rest van seizoen!