Als je de titel “Beste Barcelonaduif over drie jaar” behaald, moet je in het bezit zijn van een geweldige duif. Duiven die op verschillende soorten (zwaar en licht)Barcelona-vluchten erbij moeten zitten. Bovenstaande liefhebbers hebben met oom en neef twee duiven die een unieke prestatie neer hebben gezet op de drie laatste edities van de klassieker uit Barcelona. Een bijzonder feit, wat het verhaal heel bijzonder maakt. Samen met Arco van Vliet (bijna alles) maakten we een mooi verhaal speciaal voor Het Marathonduivenjournaal wat u in twee delen kunt lezen. Vandaag het laatste deel van dit verhaal.

 

Afstammingen

“De Lieveling” van Hub komt uit “de Witpen Barcelona” met 4 prijzen op Barcelona en de 30e nat. 2009 als beste prijs. Via vaderskant komen we nog bij “Oude Sheuq” met 6 prijzen op Barcelona, gemengd met wat “Abor bloed” via plaatsgenoot Ruud Botterweck. Aan moederskant komen we de “Barcelona 3 “ meerdere malen tegen. Hier krijgen we meteen inzicht in de kweekfilosofie van Hub. Via inteelt en enkele kruisingen tot een nieuwe topper proberen te komen en dan weer terug paren naar de stam. “De Sherpa” is gekweekt uit de “Ugly”. Deze doffer komt uit twee prestatieduiven met 50%   Smeetsbloed. Zo behaalde de moeder van de “Ugly” de 8e nat Bordeaux sector 2 en totaal 3 prijzen binnen de eerste honderd. Via haar komen we  weer bij de “Oude Sheuq” (6 prijzen op Barcelona) en de “Barcelona 2” terecht. De moeder van de “Sherpa” komt rechtstreeks van Hub en is een zus van “de Lieveling”! De appel valt ook hier niet ver van de “Barcelona-boom”.

 

Voorbereiding

Beide goede Barcelona-doffers werden op weduwschap gespeeld. Hub speelt alleen nog het traditionele weduwschap en Arco dubbel weduwschap en wat nestkoppels. In Limburg worden de duiven nooit zelf opgeleerd. De jaarlingen gaan vanaf begin april met de verenigingsmand mee. Dit vooral om te leren. Ze gaan tot 350 kilometer iedere week mee en daarna om de week. Afgelopen seizoen hebben de jaarlingen ook diverse moeilijke vluchten gehad, maar toch hebben ze zich goed geweerd met weinig verliezen. Om hun kwaliteiten te testen zijn de jaarlingen op Valence, Bergerac en/of Cahors gespeeld. Hub vindt de provinciale vluchten rond de 800 kilometer met ochtendlossing prima voor zijn jaarlingen. Zeker omdat deze iets later dan Agen van de ZLU  op het programma staan en dan zijn de jaarlingen beter voorbereid op hun examens. De oude duiven worden begin april gekoppeld en zij gaan op eieren in de tweede helft van april ook de mand in. Meestal gaan ze niet naar de dagfond en is  Lorris ( ruim 400 kilometer)  het einddoel voordat ze naar Barcelona gaan. Afgelopen seizoen zijn de oude duiven ook op Valence (670km) gespeeld. Hierna krijgen ze twee of drie weken rust en gaan zo naar Barcelona. In deze rustperiode krijgen ze een geelkuur. Hub voert Havens vliegmengeling. Hij is molenaar geweest en heeft een goede kennis van granen. Zijn mening is dat gezonde granen belangrijk zijn voor de duiven en bij Havens vindt hij deze. Als toegift krijgen ze na iedere training een beetje snoep van eigen makelij. Dit wordt zelf gemengd en bestaat uit 6 kg koolzaad, 2 kg hennep en 1 kg lijnzaad. ’s Winters wordt de kg lijnzaad verdubbeld. Verder nog 2 pinda’s per duif. Enkele dagen voor het inkorven van een fondvlucht worden er meer pinda’s gevoerd.

 

Bij Arco

Bij Arco gaan de duiven ook vanaf begin april iedere week mee. Hier gaan ook de oude duiven meteen mee. Er worden zoveel mogelijk trainingskilometers gemaakt. Een duif moet wel een heel goede reden hebben om eens thuis te blijven! De duiven worden het weekend voor het inkorven van een fondvlucht niet gespeeld. Na hun eerste krachtproef van het seizoen worden de duiven zelf op 50 kilometer in het weekend gelost. De medische controle wordt door dr. v/d Sluijs uitgevoerd. Naar zijn oordeel wordt geluisterd en eventueel behandeld. Het voer komt van de Patagoon en Matador. Bij thuiskomst wat bak allerhande en Tovo.

Op beide hokken trainen de duiven in het hoogseizoen twee keer per dag. Buiten het seizoen gaan de duiven bij Hub bijna niet naar buiten omdat de roofvogel te veel duiven wegvangt. Arco heeft minder last van de roofvogel en bij hem komen de duiven de gehele winter door naar buiten.

 

Tot Slot

Zal het ooit wel eens voorgekomen zijn dat er twee dichtverwante duiven op twee verschillende hokken het driejaarse klassement op Barcelona de eerste twee plaatsen hebben bezet? Arco van Vliet en Hub Smeets hebben dit gerealiseerd en mogen hier zeker trots op zijn !!!

Arco van Vliet