Als je de titel “Beste Barcelonaduif over drie jaar” behaald, moet je in het bezit zijn van een geweldige duif. Duiven die op verschillende soorten (zwaar en licht)Barcelona-vluchten erbij moeten zitten. Bovenstaande liefhebbers hebben met oom en neef twee duiven die een unieke prestatie neer hebben gezet op de drie laatste edities van de klassieker uit Barcelona. Een bijzonder feit, wat het verhaal heel bijzonder maakt. Samen met Arco van Vliet (bijna alles) maakten we een mooi verhaal speciaal voor Het Marathonduivenjournaal wat u in twee delen kunt lezen.

Hub Smeets en zijn Barcelona-lijn van meer dan 50 jaar oud
Hub Smeets(84) uit het Zuid-Limburgse Mechelen is al sinds jaar en dag een gevestigde naam op de zware fondvluchten. Zijn eerste crack op het hok was (hoe kan het ook anders) “De Barcelona” NL60-423. Deze doffer won oa een 4e en 11e nationaal vanuit Barcelona. Samen met zijn zoon, NL67-1027865 “de Prins”, zouden zij uit groeien tot absolute vaandeldragers en ook nu 50 jaar later, stammen de huidige toppers nog af van deze duiven. In de tussentijd zijn er vele prestaties behaald. De “Barcelona 1” heeft zijn naam niet gestolen door een 4e, 7e, 112e en 280e nationaal Barcelona te winnen en tevens ook nog een 3e nat. Perpignan. De “Barcelona 2 “ won op de gedenkwaardige editie in 1987 de 2e prijs nationaal. Beide doffers hebben de “Prins” als vader! Hun opvolger de “Barcelona 3” heeft beide voorgangers in zijn stamboom zitten en won in 1996 de 436e nationaal, om de volgende twee jaren te vlammen met de 17e en 19e nationaal Barcelona. Hierna zijn de prestaties zeker niet minder geworden. Na de verkoop van alle oude vliegers en kwekers eind 2002, is er met de jonge duiven van dat jaar een doorstart gemaakt. In 2007 werd ’s morgens voor 5 uur een duif op de klep gevonden, die uiteindelijk op de 3e plaats nationaal strandde. In 2009 werd de 30e nationaal verdiend en zo komen we bij Hub zijn nieuwe troef op Barcelona, “de Lieveling”. Deze doffer won als jaarling de 48e Bordeaux tegen 13.937 duiven om de jaren daarna op Barcelona te acteren met als resultaat de 2e Gouden Barcelonaduif 14/15/16. De prijzen waren respectievelijk 146e, 354e en 5e nationaal. Dat Barcelona wel het hoofddoel is van Hub, maar niet zijn enige wapenfeiten worden gestaafd met talloze kopprijzen waaronder de 1e nat. Pau, diverse 2e prijzen nationaal, waaronder in 1981 en 1982 de 2e nat. Allicante met dezelfde doffer! Zeker een hoogtepunt was het winnen van de nationale marathon in 1982, mede omdat de “zwarte moordenaars” van wijlen Marcel Braakhuis toen op het hoogtepunt van hun roem waren. Nu zoveel jaar later is Hub dus nog steeds één van de te kloppen mannen op de zwaarste fond klassiekers.

Arco van Vliet
Arco van Vliet(49) uit Ammerstol is, zeker vergeleken met Hub, nog maar een “rookie” op de fond. Toch heeft ook hij al een redelijk gevulde prijzenkast. De eerste jaren van dit millennium behaalde hij mooie uitslagen en fraaie series op de middaglossingen. In de afdeling 5 en het SNZH stond hij meerdere keren bij de kampioenen, maar de 7e plaats in het fondspiegeklassement over de jaren ’04-’05-’06 was misschien wel het mooiste van alles. Zeker omdat hij toen als enige liefhebber uit de westkant van Nederland in de top tien stond! In 2013 had hij een bijzonder goed seizoen en werd hij winnaar de West Nederlandse Marathon en de 1e nat. Bergerac sector2 met zijn topduif ‘’ Amazing Blue”. Deze doffer won de 1e,19e,30e en 75e nationaal in de sector 2. Bij WHZB behaalde “Amazing Blue” de 4e plaats en bij TBOTB werd hij 5e in 2013. In dat seizoen behaalde de NL09-1231164  de 136e nat. St. Vincent ZLU en deze vlucht  was bepaald geen gemakkelijke. Hierna werd besloten om “de 164”, welke later “de Sherpa” als naam zou krijgen, op Barcelona te gaan spelen. Nu na het seizoen 2016 bleek dat dit geen verkeerde keuze was, want met de 70e, 345e en 7e nationaal zou “de Sherpa” het gaan schoppen tot “Gouden Barcelona” duif over de laatste drie jaar bij de ZLU.

Kennismaking
In het najaar van 1996 kwam Arco met Hub in contact door een kennis. 20 jaar later is er een goede vriendschappelijke band met elkaar opgebouwd. Meestal telefonisch, maar Arco en zijn vrouw zakken graag af naar Zuid-Limburg en combineren dit dan met een bezoek. Gedurende de jaren zijn er diverse duiven en eieren naar Ammerstol verhuisd. Vele hebben als kweker of als vliegduif goede prestaties geleverd.

Afstammingen
“De Lieveling” van Hub komt uit “de Witpen Barcelona” met 4 prijzen op Barcelona en de 30e nat. 2009 als beste prijs. Via vaderskant komen we nog bij “Oude Sheuq” met 6 prijzen op Barcelona, gemengd met wat “Abor bloed” via plaatsgenoot Ruud Botterweck. Aan moederskant komen we de “Barcelona 3 “ meerdere malen tegen. Hier krijgen we meteen inzicht in de kweekfilosofie van Hub. Via inteelt en enkele kruisingen tot een nieuwe topper proberen te komen en dan weer terug paren naar de stam. “De Sherpa” is gekweekt uit de “Ugly”. Deze doffer komt uit twee prestatieduiven met 50%   Smeetsbloed. Zo behaalde de moeder van de “Ugly” de 8e nat Bordeaux sector 2 en totaal 3 prijzen binnen de eerste honderd. Via haar komen we  weer bij de “Oude Sheuq” (6 prijzen op Barcelona) en de “Barcelona 2” terecht. De moeder van de “Sherpa” komt rechtstreeks van Hub en is een zus van “de Lieveling”! De appel valt ook hier niet ver van de “Barcelona-boom”.

… wordt vervolgd …