Voordat het seizoen 2023 losbarst, blik ik af en toe terug naar 2022 …
De duiven van St. Vincent, de Koninginnevlucht van de NPO Middaglossingen, moest vanwege de omstandigheden worden ingekort. Voor vele een lastige beslissing, maar achteraf is het te begrijpen. Een vlucht van 150 korter (t.o.v. St. Vincent) was al lastig genoeg. Zeker als je weet dat op St. Vincent over het algemeen gelouterde duiven worden gespeeld. De duiven kwamen wel naar huis, maar er zat duidelijk een rem op. De warmte was volgens mij niet het grootste probleem, maar vooral de onstabiele atmosfeer was het grootste obstakel. Als je een eindje weg keek zag je een soort melkerige lucht … een witte waas. In Frankrijk hebben de duiven last gehad van Saharazand.
De duif die deze moeilijke omstandigheden het beste trotseerde in Nederland was de winnende duif van AP Overwater uit Strijen. Na zijn zege op Dax in 2018 is dit weer een mooie overwinning van deze topper in de duivensport.

De liefhebber
De eigenaar van de nationale Bergerac-winnaar is AP Overwater uit Strijen. Hij is inmiddels 63 jaar en al jaren zelfstandig ondernemer in de agrarische sector. Naast mooie kweek- en renstallen voor duiven heeft hij op zijn erf nog meer ruimte voor paarden.
AP heeft vanaf zijn 9e jaar duiven. De eerste duif was een opgevangen duif. Zijn huidige stam heeft zijn oorsprong in 1990. De start werd gemaakt met duiven van Batenburg en zn (de bekende ‘Witbuik’ en ‘Bonte Kweker’) en duiven van Peter van der Eijnden (een topper in die jaren met een fenomenale stam). Beide stammen zijn sterk verwant aan het ras Jan Aarden.
De duiven hebben bij AP de beschikking over meerdere hokken. AP zegt hier zelf over: ‘De duiven hebben meer dan genoeg ruimte, zodat ik mijn hobby goed kan oefenen, op de manier zoals ik het graag doe.’

De winnende duif
De snelste duif van Nederland op Bergerac is een driejarige doffer. Hij is ingemand op een jong van 5 dagen. Hij was stapelgek op dat kale ding. Dit was het eerste jong van dit seizoen.
De vader is een doffer van 2011. Dit is een prima kweker, die onder meer de vader is van de 3e nationaal Narbonne van AP. De moeder is een dochter van ‘Levi’ (1e nationaal St. Vincent ZLU bij Aad Kuyt) en ‘Night Lady’. Zij won zelf de 1e nationaal, haar dochter won een 1e nationaal en nu haar kleinzoon ook. Een lijn, die fantastisch door vererfd.
De nationale winnaar van Bergerac is een laat jong van 2019. Zijn naam is ‘Turbo Hunter’. In 2020 is hij ingespeeld op de eendaagse fond. In 2021 is hij tweemaal op de ZLU gespeeld en won hij twee prijzen. Op zijn derde marathonvlucht won hij de 1e nationaal tegen ruim 12.000 duiven.

De huidige stam en de opbouw van het seizoen
Naast de eerder genoemde duiven van Batenburg en zn en Peter van der Eijnden heeft AP wat duiven aangeschaft samen met Martin de Poorter. Hieruit is een mooie en vruchtbare samenwerking ontstaan, waar successen mee worden geboekt.
Het seizoen is gestart met 170 vliegduiven en 30 koppels kwekers. Ze worden eind maart gekoppeld. Hierdoor kunnen ze wat later naar buiten. Dat is weer handig om de aanvallen van de roofvogels te verminderen op AP’s duiven.
Vanaf de start van het seizoen gaan de duiven wekelijks mee, ook op de dagfond. Zaterdag voor het inkorven van St. Vincent hebben ze nog een vlucht gehad van 200 km. De duiven vliegen volgens het weduwschap ‘ala AP Overwater’ systeem. Doffer en duivin zitten samen in een bak en de bak staat op half.
De duiven krijgen de Koopman-mengeling van Beyers aangevuld met dieet en snoep van Havens. Verder krijgen de duiven eiwitpoeder en LTW van Gertjan Beute.
Wat doe je aan medische begeleiding? AP: ‘Niet veel, ik geef ze BIO-EVEN en daar blijven ze schoon van en dit doe ik al 25 jaar. Mocht er wat aan mankeren dan geef ik natuurlijk medicijnen.’
Worden de duiven regelmatig gecontroleerd door een dierenarts? AP: ‘Normaal wel bij Jan van Wanrooij (De Weert) … alleen dit jaar kwamen de duiven zo goed en liep alles zo goed dat ik niet ben geweest.’ Houdt u van natuurproducten of medicamenten van een dierenarts? Waarom? AP: ‘Graag de natuurproducten. BIO-EVEN is een product wat puur natuur is. Het word gemaakt van planten en kruiden. Ik geef dit al 25 jaar aan mijn duiven en mijn kwekers krijgen dit elke dag, de vliegers krijgen dit 2 dagen in de week … in het voorseizoen. De duiven bevruchten tot late leeftijd. Dat is een goed teken.‘

De Beleving
De winnaar van nationaal Bergerac: ‘Ik beleef de duivensport fanatiek. Maar wel op zo’n manier dat ik er van geniet. Mijn vrouw helpt altijd mee met de duiven pakken. Verder doe ik samenkweek met Martin de Poorter.
Wat ik het mooiste vind aan onze hobby is toch wel het brengen van de duiven naar een wedstrijd toe. De bedoeling is dan in top conditie om zodoende vroege prijzen te vliegen. Ik heb ook veel plezier aan  het verenigingsgebeuren. Ik ben lid van PV ‘De Snelvliegers’ in Klaaswaal. Hier ga ik altijd met veel plezier naar toe.’
Heb je nog een leuke anekdote omtrent deze overwinning? Onze nationale winnaar: ‘Ik heb samen met mijn vrouw de duiven gepakt voor een kortere vlucht van 200 km. Deze duiven heeft Lex Farjon (die al vanaf z’n 9e over de vloer komt) voor mij weggebracht naar het clubgebouw. Dat was ongeveer 19:10 uur. Ik heb alles op scherp gezet, de spoetniks etc … de kleinkinderen waren een weekend hier en we hadden een nieuwe schommel opgehangen en die moest uiteraard in-geschommeld worden. Opeens gaat de telefoon en belt Marjo Wijnen uit Limburg mij op en feliciteert mij … Ik heb geen idee waarmee. Hij zegt: Je staat op Compuclub Live … je hebt een duif. Dus ik draai me om en kijk naar de klep en daar zit ‘De Turbo Hunter’.’ Wat een verhaal … deze is uniek in de bundel ‘Bijzondere aankomsten van Nationale Winnaars’!

Tot Slot
AP: ‘Wij hebben een prachtige hobby. Ik hoop het nog lang te mogen beleven. Daarbij hoop ik dat andere ook er hun voldoening van hebben en positief blijven. Denk dat dit positivisme een bijdrage levert aan de duivensport.’ En zo is het!
AP bedankt voor je mooie woorden en de nuttige informatie en de achtergrond van je winnende duif. Ik wens je een goed verder seizoen en vooral veel geluk en plezier !!!