De vlucht Dax is een klassieker, die al jaren tot de verbeelding spreekt. Deze editie kreeg extra glans door de pittige omstandigheden. Mooie vluchten verdienen goede winnaars. Dat krijgen ze ook of ze nu bekend of minder bekend zijn. In sector 2 was de winnaar een bekende winnaar met een goede staat van dienst. Van de 2.171 duiven was de snelste duif van AP Overwater uit Strijen. De man met krachtige duiven die niet alleen bij hem goed presteren, maar ook bij diverse andere liefhebbers. AP speelt voornamelijk op de ZLU-vluchten maar laat zich ook gelden op de NPO-klassiekers. Zijn duiven zijn in een goede conditie, want ook op de vluchten als Barcelona, Agen ZLU en St. Vincent ZLU zat hij er goed bij met een respectabel prijspercentage. Op Dax versloeg hij Ruud Vermaat en Jan en Twan Nobels. De laatste genoemde mannen uit Achthuizen draaien ook een voortreffelijk seizoen.

Het seizoen
Het seizoen werd gestart met 160 vliegduiven, hiervan waren ruim 90 jaarlingen. Daarnaast heeft AP de beschikking over 25 kweekkoppels. In het najaar worden de oude lijnen vastgelegd voor de kweek. Voor eigen aanvulling van de vliegploeg worden ongeveer 100 jongen gekweekt. De kweek werd gestart in maart. Deze periode wordt gekozen vanwege het werk, de roofvogels, maar ook de pennenstand later in het seizoen. In de tweede week van april gaan de duiven pas los. Binnen een paar weken zitten de duiven dan al op de rit. In het begin van het seizoen is het hok wat donkerder om de duiven rustig te houden. Vanaf begin juni gaan de schuiven open, zodat er meer licht in het hok komt. Dan komt de vorm. Bij koude nachten gaan de schuiven weer dicht om de vorm niet af te remmen.
De duiven worden vanaf het begin ingespeeld. De vliegers gaan elke week mee op dubbel weduwschap. De weduwduivinnen hebben hun eigen hok. Daar vliegen ze de hele week op uit. Vervolgens komen de vliegers op een stand voor de diverse vluchten. De vluchten St. Vincent, Pau, Agen, Dax en Barcelona worden op het nest gespeeld. Als ze thuiskomen gaan de meeste koppels weer op weduwschap. Dat blijkt nieuwe motivatie te geven, want de duiven komen dan weer goed. Zoals afgelopen weekend op St. Vincent ZLU (20e nationaal en 4 bij de eerste 100 nationaal). Na thuiskomst mogen ze een dag samen en dan gaan deze duiven uit het hok … in de ren. Ze krijgen dan tijd om goed te herstellen en ze worden ontsmet. Nu zitten 2 hokken op het nest en 4 op weduwschap. In dit nesthok zitten twee goede nestdoffers tussen de late jongen van vorig jaar. Die worden geprikkeld door doffertjes weg te halen en dan kijken die doffers naar de achtergebleven duivinnetjes. Onze kampioen uit Strijen houdt van deze afwisseling en er op deze manier mee om te gaan. AP: ‘Ik ben graag met de duiven bezig. Ik houd van veel duiven, dat houdt me scherp. Ik moet ze wel kennen. Ik ben geen liefhebber van 30-40 duiven.’

Moeder 1e nationaal Dax S2

Bij de start van het marathonseizoen worden de duiven die maandag of dinsdag worden ingemand de woensdag ervoor gelapt vanuit Westkapelle. Dat is oma-dag. Dan gaat oma Overwater naar Westkapelle naar haar kleinkinderen … de tweeling. De duiven gaan dan mee en krijgen een lapvluchtje van 100 km. AP noemt dit de oma-dag-express.
De vliegduiven krijgen voer van Beyers All-in-One. In het voorjaar is het voer wat lichter door promo-sport-light-galaxy (80%). Naarmate het vliegseizoen vordert wordt dit steeds meer All-in-One … tot uiteindelijk 100%. De duiven krijgen dat 10 -15 minuten voorgeschoteld en dan haalt AP het voer weg. Met de grote fondvluchten krijgen ze meerdere voerbeurten. Naast het voer krijgen de duiven elke dag allerlei-emmers. Hier gaat een blikje van door het voer heen samen met grit/roodsteen.
Medisch gezien doet AP niet veel. Hij heeft een eigen product … Bio-Even (mieren- en citroenzuur komt van planten) … dit is om duiven schoon te maken. Kwekers krijgen dat elke dag. De vliegduiven krijgen het na de vluchten zondag en maandag. Geel heb ik nooit door Bio-Even. Na de eerste dagfondvlucht (hierop gaan alle duiven mee) krijgen de duiven 4-5 dagen een kuur voor de koppen. De week erop gaan de duiven niet mee. Het spulletje voor de koppen is van De Weerd … Orni-special-extra. Dit wordt elke donderdag herhaalt. AP geeft dan om de week met Belga-White afgewisseld met Orni-speciaal-extra. Vrijdag krijgen de duiven Belgasol of Tollyamin Forte van Vincent Schröder. Ook dit wisselt om de week af.
Verder worden de duiven regelmatig gecontroleerd door Ko Schoenmakers of Jan van Wanroy.

Beleving
Duivensport geeft veel voldoening. AP: ‘We hebben een leuke club in Klaaswaal. Ga met veel plezier inkorven. Onze leden hebben veel voor de club over. Verder is het leuk om de duiven verzorgen en goed vliegen natuurlijk. Duivensport is echt een hobby. Ik verkoop weleens duiven, omdat ik goed vlieg. Dat komt er automatisch bij. Het is ook mooi meegenomen. Kan je ook makkelijker zelf weer wat kopen, als het nodig is. Duivensport is voor mij verder echt hobby en genieten. De kick is als je een vroege duif aan ziet komen (kan hier ver kijken). Duiven is een onderdeel van alles. Gezin, je werk en je duiven … dat moet je op elkaar afstemmen. Dat kan je niet los van elkaar zien. Het moet in evenwicht zijn. Het één mag niet onder het ander lijden. Je moet een goed systeem maken voor jezelf. Dan is duivensport geen last, maar een ontspannende lust.’

Opa van vaderskant 1e nationaal Dax

Tot Slot
AP: ‘We moeten de duivensport positief benaderen … duivensport vergrijst … We moeten de sport met elkaar proberen leuk te maken. Iedere afdeling heeft zijn eigen ding. Daar zou wat zo meer lijn in moeten komen. Het nieuwe NPO-bestuur probeert daar wel structuur in te krijgen. Met de verschillende commissies worden daar goede stappen in gezet. De betrokkenheid bij de club zou bij iedereen goed moeten zijn. Zo houden we de duivensport gezellig en in leven.’
AP nogmaals gefeliciteerd met je prachtige overwinning op Dax. Leuk om eens kennis met elkaar te maken en te horen hoe je over de sport denkt en hoe je het aanpakt met je duiven. Veel succes nog met het verdere seizoen!