De vlucht Dax is een klassieker, die al jaren tot de verbeelding spreekt. Deze editie kreeg extra glans door de pittige omstandigheden. Mooie vluchten verdienen goede winnaars. Dat krijgen ze ook of ze nu bekend of minder bekend zijn. In sector 2 was de winnaar een bekende winnaar met een goede staat van dienst. Van de 2.171 duiven was de snelste duif van AP Overwater uit Strijen. De man met krachtige duiven die niet alleen bij hem goed presteren, maar ook bij diverse andere liefhebbers. AP speelt voornamelijk op de ZLU-vluchten maar laat zich ook gelden op de NPO-klassiekers. Zijn duiven zijn in een goede conditie, want ook op de vluchten als Barcelona, Agen ZLU en St. Vincent ZLU zat hij er goed bij met een respectabel prijspercentage. Op Dax versloeg hij Ruud Vermaat en Jan en Twan Nobels. De laatste genoemde mannen uit Achthuizen draaien ook een voortreffelijk seizoen.

De winnende liefhebber
AP Overwater is zoals gezegd in de inleiding een bekende en gekende topliefhebber. Hij heeft veel goede uitslagen bij elkaar gevlogen met zijn duiven en veel duiven in de kop van de uitslag gehad. Ook heeft hij vluchten gewonnen zoals Agen in sector 2 en pakt hij nu enkele jaren later de overwinning op de klassieker Dax. Een mooie gelegenheid om eindelijk eens kennis te maken met deze topper uit Strijen.
AP (59 jaar) is zelfstandig ondernemer. Samen met zijn vrouw runt hij een paardenpension. AP zit vanaf zijn 9e jaar tussen de duiven. Zijn eerste duif heeft hij gevonden in de tuin. Hij kreeg van een liefhebber er toen van een liefhebber er twee postduiven bij. In de begin jaren steunden AP’s ouders hem in zijn hobby. AP heeft vanaf die tijd altijd duiven gehad. Vanaf 1984 zit hij met de duiven op het huidige adres. Dat is een huis met veel ruimte er om heen voor allerlei dieren, zoals nu paarden en postduiven. In het de eerste jaren had de familie Overwater dikbillen (slachtkoeien) op het land en via wat schapen heeft hij nu een paardenpension.
AP heeft samen met zijn vrouw vier volwassen kinderen van 32 tot 25 jaar. Daarnaast hebben zij twee kleinkinderen (een tweeling) in Westkapelle (Zeeland). Daarover later nog een leuk verhaal.

Duiven voor schapen
In 1990 heeft AP een serieuze herstart gemaakt. Dit begon met duiven van Peter van den Eijnden. Peter had schapen. Het  ging niet goed met zijn schapen. AP had voor hem wat tips en gaf hem wat schapen. Als tegenprestatie kreeg AP van Peter 30 jongen.
Verder is de stam van AP opgebouwd met duiven van Bas Batenburg. Zo zit er een mooi verhaal vast aan de zoon van de Bonte Kweker (zoon Witbuik) van Batenburg. Deze duif vond AP geweldig mooi. Dit duifje werd in een openbare verkoop verkocht door een liefhebber uit Ochten. Een paar jaar later moesten door omstandigheden de duiven van deze liefhebber weer verkocht worden. AP’s zwager kreeg opdracht de zoon van de Bonte Kweker te kopen. Er werd een maximum prijs afgesproken … echter AP’s zwager ging daar overheen. Hij vertelde na de verkoop: ‘Ik heb goed nieuws en ik heb slecht nieuws. Het goede nieuws is dat ik het duifje gekocht heb en het slechte nieuws is … je moet twee dikbillen verkopen om dit duifje te betalen.’ Zo werd de naam van dit duifje ‘De Dure’. Welke serieuze marathonliefhebber kent deze duif niet. ‘De Dure’ zit ook verschillende keren in de stamboom van de 1e nationaal Dax.
De basisfilosofie van AP was bij zijn serieuze herstart: twee goede ingeteelde Aarden-lijnen tegen elkaar zetten … goede vliegers kweken en met die duiven en de ouders ervan een stam mee opbouwen.
Bij deze ingeteelde stam zijn later nog wat duiven bijgekomen. Zoals een paar van Wim Muller (uit superkweker… een kleinzoon). De eerste jong uit deze duif won gelijk de 16e nationaal Agen. AP kocht de 1e nationaal van de familie Toom. Kweekte daar wat jongen uit en verkocht hem door. Van deze jongen is de nakweek goed. Er wordt nog samengekweekt met familie Toom. Jelle Outhuyse uit Harlingen heeft wat duiven van AP en uit de goede vliegers hiervan heeft AP weer wat terug gekregen.
Met Martin de Poorter uit Sluis doet AP weleens wat samen. Zo heeft hij samen met hem en Piet de Vogel ‘de Levi’ gekocht. Nazaten van deze topper kwamen o.a. goed op St. Vincent ZLU afgelopen weekend.

De winnende duif
De winnende duif is een blauwe duivin. Zij is een late van 2015. Zij is ingemand op een stand van 10 dagen broeden. AP speelde jaren alleen ZLU, maar in de FBZ ging Dax en St. Vincent ook weer meetellen, nadat de klassiekers door de NPO weer in ere zijn hersteld. Dus daarom is onze topper uit Strijen deze twee vluchten ook weer mee gaan doen.
De eerdere prestaties van de Dax-winnares zijn in 2016, 307e nationaal Agen. In 2017 kwam ze gewond thuis van het trainen. In 2017 is ze zodoende niet meer gespeeld in het begin. Op de tweede vitesse-lijn is ze weer ingespeeld en uiteindelijk kon ze nog mee op Perpignan. Hier won ze de 625e nationaal. Dit is knap als je in het begin van het seizoen in de lappenmand hebt gezeten. Dit jaar won ze op haar eerste marathonvlucht de 343e nationaal St. Vincent 2018. Toen is ze op jonkies ingemand. Op eitjes was ze fel en dat nam af toen het jonkie uit kwam. De stand voor St. Vincent kon niet worden aangepast, maar voor Dax wel. Toen is ze op 10 dagen broeden ingemand en toen bleek haar felheid goed uit te komen … de 1e nationaal. De felheid bleek uit het feit dat ze onder de vlag door (die uithangt om de duiven tot vliegen te ‘dwingen’) naar het nest wilde gaan en uiteindelijk ook mocht van AP. Hierdoor werd ze enorm gemotiveerd.
De Dax-winnares komt uit een zoon van de ‘Turbo Barcelona’ (8e internationaal Barcelona) met een duivin die volgens de lijnenteelt (dochter met een kleinzoon, uit een andere dochter) uit ‘de Dure’ komt. De moeder van de 1e nationaal Dax  is ‘Night Lady’,  de 1e nationaal Agen van onze man uit Strijen. In deze topvlieger (en dus ook kweekster) zit tweemaal ‘De Dure’, ‘de Paarsborst’ (Ko van Dommelen) en ‘Jacqueline’ (soort van Piet de Vogel).

… wordt vervolgd …