In de wekelijkse column worden iedere week de nationale (ZLU-) vluchten en de NPO-vluchten door genomen. Naast de vroege prijzen worden de liefhebbers met een mooi prijspercentage en minimaal een duif 1:50 benoemd. In deze column zijn het afgelopen seizoen vader en zoon Delnoy uit Vijlen regelmatig genoemd met een heel mooi prijspercentage … naast de kopduiven natuurlijk. Hans Schuttelaar is naar ze toe gegaan en heeft een zeer verdiend verslag over hun kunsten met de duiven gemaakt.

De eerste indruk
 Met de vader Antoon en Zoon Patrick hebben we een grote combinatie in het vizier die de marathonvluchten voor het grote deel heeft beheerst. Een seizoen in 2019 waar niet tegen op te boxen valt. De kampioenschappen zullen straks ons gelijk bewijzen. Hoge scores, percentages en weinig verliezen kenmerken dit hok. Een uitzondering was Agen jaarlingen. Voor enkelen toch te zwaar helaas. De uitstraling van hok en liefhebbers heeft een zeer verhelderende indruk achtergelaten.
Proper en zuiver, de luchtgesteldheid in de hokken is zeker voor mij een verademing. Geen stofje te bekennen en zuivere lucht volop. Normaliter houd ik het niet lang uit in een hok, maar hier heb ik na een halfuur nog nergens last van. Toon vertelt dat hij elke dag als de duiven trainen en de hokken dus leeg zijn, hij poetst en ook  de stofzuiger in het hok zijn werk laat doen. Om in het weekend maakt hij samen met zijn vrouw alles nog een keer extra grondig schoon met gloor. De ramen worden gelapt, zodat het bij thuiskomst van de vlucht kraakhelder is. Op het moment van ons bezoek is Patrick met zijn gezin op vakantie, maar geen nood. Toon heeft alle gegevens bij de hand en is werkelijk een open boek. Hoewel de administratie voor rekening van Patrick komt is alles geheel overzichtelijk in mappen ondergebracht zodat Toon, hier alles in kan terugvinden.

Het seizoen
 Het begint na Dax iedereen op te vallen dat de combinatie een magistraal seizoen aan het maken is: een Clean Sweep op Dax maakt voor velen de ogen open. Wat een klasse aan duiven zit hier, maar wat nog meer verwondert bij mijn bezoek, is de eenvoud en het perfecte plaatje. Jammer dat de zoon des huizes-Patrick- ten tijde van mijn bezoek niet aanwezig is. Hij zit in Italië vanwege de vakantie. Antoon weet haarfijn uit te leggen hoe alles in zijn werk gaat hier.
 20 weduwnaars en evenveel jaarling doffers zijn hier de totale vliegploeg. De duivinnen worden niet gespeeld. De jonge duiven doen alleen de natour en worden niet verduisterd. De duiven gaan vanaf de eerste vlucht mee op weduwschap. Winterkweek met de duiven is al jaren een gegeven. Deze jonge duiven van de eerste ronde gaan bijna altijd naar andere liefhebbers. De tweede ronde houden ze zelf. Dat zijn er elk jaar ongeveer 50 stuks.
 Eieren van de betere oude duiven worden onder de jaarlingen verlegd.

Verzorging
 Medisch traject: Van de duiven wordt na 3 tot 4 weken de mest van een paar duiven onderzocht door dr. Boskamp. Bij twijfel gebeurt dat tijdens het seizoen nog een keer.
Het voer bestaat uit een mengeling van diverse soorten Paloma.
De afdelingen van de vliegers zijn ruim en dun bevolkt. Als niet de hele ploeg van een afdeling mee is worden de anderen dat zelfde weekend gelapt. Bij thuiskomst krijgen ze een dag rust in een speciale afdeling. Elektrolyten in het water en verder krijgen ze met regelmaat snoepzaad-pinda’s en Tovo. De dag na thuiskomst krijgen de duiven verplicht een bad en vervolgens krijgen ze nog twee keer in de week een vrij bad. Toon zweert bij bronwater, dat hij op de fiets, bij hem in de buurt kan halen. Het verschil zien de duiven blijkbaar ook, want bij twee baden … één met kraanwater en de ander met bronwater … dan laten de duiven het kraanwater voor lief en duiken in het natuurlijke bronwater dat ijskoud is. Maar niet iedereen kan zomaar aan bronwater komen, daarvoor moet je echt in het heuvelland zijn.

Enkele top uitslagen van dit seizoen
Dax  6 mee en 6 kopprijzen Provinciaal maar ook Nationaal: 35-38-43-64-68-320 tegen 1.621 duiven in Afdeling Limburg en Nationaal tegen 4.596 duiven 62-66-82-122-129-680.
Andere uitslagen van 2019 …
St. Vincent Prov. tegen 1.390 duiven 2-132-133
Bordeaux prov tegen 2.849 duiven: 56-267-559-676-709
Agen prov tegen 2.366 duiven 168-268-553-574-708
Bergerac tegen 2.286 duiven 34-126-326-390-425

… wordt vervolgd …