Vandaag leest u het vierde en laatste deel van de reportage over Antony van Dijk uit Honselersdijk. Deze topper heeft een mooi seizoen achter de rug op de ZLU-vluchten. Van de Fondclub Noord en Zuid Holland werd hij op deze vluchten onaangewezen kampioen. In de jaren ervoor had hij verschillende keren zich laten zien op de Koningsvlucht Barcelona. In de vorige edities van zijn reportage heeft u al veel kunnen lezen over deze sympathieke liefhebber. In het laatste deel leest u over de beleving en de laatste topper. Veel leesplezier …

De Beleving
Hoe beleef en zie je de duivensport voor jezelf? Antony: ‘Het is het leukste wat er is. Ik ben fanatiek en van maart tot en met begin augustus heel fanatiek. Koos helpt met de kweek en ook met de klusjes die soms in en om het hok gedaan moeten worden. We overleggen ook samen en zoals ik al eerder zei: Hij is mijn rem. Anders staan alle duiven op de eerste vluchten en heb ik later in het seizoen vermoeide duiven of in ieder geval te weinig om een rol van betekenis te spelen. Al blijft voor mij een paar topuitslagen mooier dan een kampioenschap. Naast Koos helpt mijn vrouw mee. Ze zet de hokken open, zodat ze al vast wat kunnen toeren voordat ik thuis kom van mijn werk. Olinka, mijn dochter, gaat altijd mee naar de club met het inkorven, gaat mee naar feestjes en kijkt als de duiven thuis komen van de vlucht. Zo rommelen we samen wat aan, maar wel bewust.

In de sport hebben we een paar liefhebbers waar we graag mee melken. Zo is daar Albert Poulisse, Marco Houtekamer en Wilma en Jo Busscher. We kweken ook samen, maar vooral het kletsen over de duiven is het mooist.
Ik zie de sport zo: Kweken is het makkelijkste. Vliegen is het mooiste. Kweken hoort erbij… anders heb je geen goede duiven.’
Kan er wat zaken beter in de duivensport? Antony: ‘Er kan veel beter in de duivensport. Je krijgt als bestuurder altijd veel tegengas. Ook als je het goed bedoeld. Het huidige NPO-bestuur maakt meer kapot dan goed voor de sport is. Veranderingen gaan te snel. Iedereen moet maar volgen wat er bedacht wordt binnen het bestuur, dat kan niet binnen de cultuur van onze sport waar veel senioren nog willen genieten van hun duifjes en het thuiskomen van de duiven.’ Heb je nog een leuke anekdote over afgelopen seizoen? Antony: ‘Bij ons komen bij de vluchten liefhebbers kijken. Mijn vaste extra paar ogen om te kijken is Aad van Leent. Vooral in de vroege ochtend uren is dat een gezellige boel. Hij heeft zelf geen postduiven, maar een echte Haagse duiventil op zijn balkon (lokkers). Voor de gezelligheid komt hij mijn koffie opdrinken. Van Pau heb ik de eerste duif zien vallen. De rest van het seizoen zag Aad de duif altijd eerder dan ik. Daar baal ik een klein beetje van.’

Nog twee vragen over Barcelona-duiven
Is een Barcelona-duif een andere duif dan een Perpignan/Marseille/Pau/St. Vincent-duif? Zo ja, waar zit het verschil in? Antony: ‘Het model is denk ik wel iets verschillend. Wij, hier in Honselersdijk, willen graag dat de doffers een vrouwelijk model hebben en de duivinnen iets meer gedronger zijn. Misschien is het belangrijkste dat ze meer een vorm van souplesse bezitten, maar zeker ook een bepaalde interne rust bezitten om goed te kunnen thuis komen van Barcelona. Dit slag duiven hebben de resultaten gegeven de laatste jaren. Maar dit houdt misschien wel weer in dat we op andere vluchten (sneller verloop) tekort komen en dan vaak in het midden van de uitslag eindigen.’
Kunnen jouw duiven allemaal Barcelona aan? Verklaar je nader! Antony: ‘De duiven die hier huizen kunnen zeker Barcelona aan. Dat laten de weinige verliezen zien de laatste jaren maar het gaat toch altijd om de prijzen die ze vliegen. Dus de duiven moeten heel veel overwinnen eer ze thuis zijn in Honselersdijk. Barcelona zal altijd een moeilijke vlucht zijn waar je ook zit.’

Dr. Jekyll and Mr. Hyde
Op St. Vincent ZLU won Antony de 12e nationaal tegen 2.696 duiven. De topper die dat voor elkaar bokste is ‘Dr. Jekyll and Mr. Hyde’. Deze doffer van 2017 won eerder als jaarling al een 43e nationaal Perigueux tegen bijna 3.900 duiven. Hij dankt zijn naam aan zijn karakter. Antony: ‘Hij is een sukkel tot hij weduwnaar wordt. Dan sloopt hij je.’ Dr. Jekyll and Mr. Hyde is een boek wat later ook verfilmd is. Het is een boek over een arts (Dr. Jekyll), die door medicijn gebruik heel agressief wordt en als Mr. Hyde misdaden begaat. Voor het karakter van deze doffer een goede naam.
De vader van deze duif komt van Albert Poulisse uit Kerkdriel. Deze doffer had ik te leen. Hij had een 3e nationaal Bergerac gewonnen. In deze duif zit bloed van de duiven van Jan Doppenberg uit Voorthuizen en Gerard van Tuyl. De moeder won zelf van de twee keer zetten de 18e nationaal St. Vincent ZLU na een 458e NPO St. Vincent. Zij komt uit een doffer van Leen van den Ende (hij is ook de opa van ‘Gwendaly’,  die de 5e nationaal en 8e internationaal Barcelona won) met een dochter van ‘De Oude Vertelman’. Deze moeder van ‘Dr. Jekyll and Mr. Hyde’ is na deze St. Vincent prijzen op de kweek gezet, omdat ze uit dezelfde lijn komt als ‘Gwendaly’. Haar vader is de grootvader (via een dochter) van deze Barcelona-topper.

Tot Slot
Dit was de eerste kennismaking tussen Antony van Dijk en mij. Een gedreven en vooral nuchtere duivenmelker. Hij weet dat het gaat om goede duiven en dat deze duiven zeldzaam zijn. Je kweekt een hok vol en na een paar jaar ben je blij als er een handvol bruikbare duiven tussen zitten. Dus spelen en dan kom je er achter. Als je een stammetje hebt waar regelmatig zo’n toppertje uitvalt … wees daar zuinig op!
Antony bedankt voor de gezellige middag en het leuke contact daarna. We hebben er samen een leuke reportage van gemaakt. Ik wens je een gezond en succesvol nieuw seizoen toe en ik verwacht … tot de volgende keer!