Vorige week heeft u als lezer van Het Marathonduivenjournaal kennis kunnen maken met de marathontopper uit Honselersdijk. We hebben het hier over Antony van Dijk, een nuchtere liefhebber, die eerst niet veel van de duivensport wilde weten. Later kreeg hij plezier in de duiven en de wedvluchten. Hij had de weduwduivinnen van zijn vader en moeder op het erf … dat was het begin. Later kwamen daar kwekers van andere familieleden bij. Totdat hij dacht: Ik ga ook maar eens duiven op de vluchten spelen. Na een aantal jaren met geen enkele prijs, ging hij het anders aanpakken en kwamen mede dankzij de aanschaf van een oude Vertelman-doffer en duiven van de Gebr. Bras de eerste successen. Het verhaal gaat vandaag weer verder. Veel leesplezier …
De stam en de hokken
Op het erf van Antony en zijn gezin staan 3 losse hokken van in totaal zo’n 20 tot 25 meter. Niet alle afdelingen zijn bezet, maar er is in ieder geval ruimte in overvloed. Twee hokken zijn overgenomen van Klaas Krom, die stopte. Het mooie hok van 15 meter met vloerverwarming heeft Antony bij Klaas laten staan. Terwijl iedereen hem adviseerde dat hok te nemen. En de twee gewone hokjes heeft Antony mee genomen. Daar pakte Klaas al zijn vroege duiven op. Antony ging daar vrolijk mee verder en won op deze hokken menig ZLU-trofee !!!
De stam is opgebouwd rondom de Vertelman-doffer van 1992. In eerste instantie zijn de Van der Wegens (via Leen van den Ende), duiven van Klaas Krom (uit de beste van Cas van der Graaff uit o.a. zijn ‘Zeeuws Meisje’) en de duiven van de Gebr. Bras uit Dordrecht tegen hem en zijn kinderen gezet. In de ‘Oude Vertelman’ zat ook ‘Het Zeeuws Meisje’ van Cas van der Graaff. Dat kwam zo bewust mooi samen. De laatste jaren zijn daar duiven van Albert Poulisse, Marco Houtekamer en Busscher-Albertz (Jo en Wilma) bij gekomen.
In het kweekhok zitten zo’n 20 koppels. Of de doffer of de duivin is een kind of een ingeteelde duif van de ‘Oude Vertelman’. De ander is van één van de eerder genoemde liefhebbers.
De kinderen van de ‘Oude Vertelman’ worden ieder jaar ingeteeld. Dat gebeurt ook met andere toppers. De meesten van deze duiven worden ook gespeeld. Die overblijven gaan vrij snel de kweek op. Naast intelen worden met de kinderen van de ‘Oude Vertelman’ en andere toppers ook lijnenteelt gedaan. Zo wordt er bewust aangerommeld.
Het vliegseizoen
Het vliegseizoen is in 2019 begonnen met 50 oude duiven en 170 jaarlingen. Dit
laatste getal is heel veel. Normaal zijn het er 100 tot 120 minder. Dit komt
omdat iemand een ronde bestelde jongen niet meenam, omdat de stamboom niet mooi
genoeg was. Antony: ‘Ik zag daar niet zoveel problemen in, omdat ik jaarlijks
20 tot 40 jongen kwijt ben aan de roofvogel.’ De jaarlingen zijn wekelijks
meegeweest en ze zijn een aantal keren ingemand in de Nishoek voor de vlucht
Melun (met één nacht mand). Dit is dezelfde vlucht die ook in Hank ingemand kan
worden. De jaarlingen zijn tot slot ingemand op Bergerac. Andere jaren wordt er ook weleens gekozen voor
Agen ZLU.
De duiven zitten een lange periodes in het jaar bij elkaar. Als er een
fatsoenlijke winter is, worden de duiven in maart gescheiden. Ze worden dan
eind mei weer gekoppeld. De duiven mogen dan 5 dagen broeden om daarna weer
gescheiden te worden. In het marathonvliegseizoen worden de duiven op totaal
weduwschap gespeeld. De oude duiven trainen veel bij huis, maar ook van huis. Met
andere woorden … ze worden veel gespeeld. Om de duiven in het begin van het
seizoen in conditie en in het ritme te krijgen worden ze weleens driemaal in de
8 dagen gespeeld. De jonge duiven worden in het geboortejaar niet gespeeld. Zij
worden als jaarling ingespeeld en dat kost hen, door gebrek aan ervaring,
moeite. Antony: ‘Ik maak er wandelaars van. Jongen worden niet gespeeld. Doordat
ze minder ervaring hebben dan de duiven die als jong worden gespeeld, kost het
mijn jaarlingen moeite om thuis te komen. Ze doen er soms het hele weekend
over. Zo vliegen ze niet in de klad. Dat vind ik goed. Later komt ze dit van
pas.’
Twee Toppers
Het seizoen begon sterk (zoals de rest van het seizoen ook goed was) met een 20e nationaal Pau tegen 3.785 duiven. Deze prijs werd gewonnen door ‘Mystique’. Deze duivin van 2015 won al eerder mooie prijzen:
94e nationaal Pau tegen 2.728 duiven
140e nationaal Pau tegen 3.551 duiven
80e nationaal Marseille tegen 2.130 duiven
159e nationaal Marseille tegen 2.750 duiven
Verder won ze nog twee prijzen op Marseille, 3 prijzen op Agen en één op Narbonne.
De vader van ‘Mystique’ komt uit een vader maal dochter koppeling. Opa van vaderskant is ‘Rode Koos’ van de Gebr. Bras. Hij is vader van o.a. 2e nationaal St. Vincent en de 20e Perpignan tegen 1.555 duiven. Hij stond op zijn eigen dochter (Triple 222, die de 2e nationaal St. Vincent won) toen de vader van ‘Mystique’ eruit kwam. De moeder van ‘Mystique’ is een kruising tussen het soort van Cas van der Graaff (duivin rechtstreeks uit ‘Raket”, 28e nationaal Perpignan, en ‘Parel’, 5e nationaal Pau) met het oude soort van Hein Oostenrijk. Wie is er niet groot mee geworden?
Op Agen ZLU voor oude duiven won Antony de 27e nationaal tegen 5.214 duiven. De duif achter deze prestatie is ‘Lady Bug’. Deze duivin van 2017 komt uit een doffer die zelf 3 prijzen van op Narbonne, Perpignan en Barcelona. Helaas viel hij ten prooi aan de roofvogel. Hij kwam uit een doffer (met 9 prijzen op de grote fond), wat een zoon was van de ‘Oude Vertelman’ met ‘Dochter IJskop’ (Gebr. Bras) en een duivin van Cas van der Graaff (dochter 19e nationaal Mont de Marsan). De moeder van ‘Lady Bug’ komt uit een doffer (‘Valentino Rossi’), wat broer was van de grootvader van vaderskant (‘Oude Vertelman’ maal ‘Dochter IJskop’) en een duivin van Busscher-Albertz. Van deze Limburgse combinatie heeft Jos Martens uit Stein ook verschillende toppers.
… wordt vervolgd
…
Recente reacties