Een aantal jaren terug viel mij de naam A.W.M. van Dijk uit Honselersdijk op. Hij won een aantal jaren achtereen een kopprijs op Barcelona en liet zich ook op de andere ZLU-vluchten zien. Daar moet ik eens heen, dacht ik. Afgelopen seizoen stond zijn naam op elke ZLU-vlucht op een mooie plek in de ZLU-uitslag. Ook zijn enthousiaste bijdragen op Facebook samen met zijn dochter Olinka waren erg leuk en straalden plezier uit. Zoals u als lezer de laatste jaren wel hebt gemerkt op Het Marathonduivenjournaal is dat voor mij de basis voor onze hobby: Plezier! Antony kwam door dit enthousiasme in combinatie met mooie prestaties ergens in de top van mijn lijstje te staan om samen een verslag te maken. Dat gaat u de komende weken op ons internetmagazine lezen. Veel leesplezier …

De liefhebber
Antony van Dijk (47 jaar) uit Honselersdijk is in het dagelijks leven actief als ‘stuurman’ van een productieploeg in de tuinbouw. Antony komt uit een echte duivenfamilie. Om te beginnen was zijn vader samen met zijn moeder een actief duivenmelkersduo. Moeder van Dijk: ‘Antony’s vader had altijd al hulp van zijn neef Koos Bronswijk (Koos is nu de steun en toeverlaat van Antony). Na het overlijden van mijn man, ben ik de duiven blijven houden met hulp van Koos. Ook tijdens zijn periode van ziekte deed ik dat al.’ Pa van Dijk won bijna alles wat er te winnen was in die jaren. Hij werd o.a. Kampioen van de competitie WHZB en had de Beste Midfondduif van Nederland. In de familie zitten nog meer duivenliefhebbers. De inmiddels al overleden Jan Bronswijk van de voormalige Barcelona-winnaars De Lupino’s is een bekende in marathonduivenland. Theo van Ruyven is een neef van Antony en zit ook in deze combinatie, die sinds jaren Loek Gardien RBBG heet. Antony: ‘Deze mannen zijn zwaar onderschat. Ze hadden een sterk hok met duiven. Een jaar voor de Barcelona-overwinning hadden ze ook al kopduiven op deze vlucht. Ze gaven een verkeerd beeld af (Lucky Winners) door na de 1e nationaal Barcelona feest te gaan vieren, terwijl de duiven erna ook heel goed kwamen, maar niet meer werden geklokt. Erg jammer … hierdoor ontvingen ze (en hun stam duiven) niet de eer die ze verdienden. Ze deden zichzelf enorm tekort.’

Niets van de duivensport weten
Antony moest niets van de duivensport van zijn vader en moeder. Antony: ‘Stofjasje aan en stil zijn, want de duiven komen er aan … dat was niet wat ik wilde. Wat een ellende was dat!’ Hoe is hij dan uiteindelijk toch begonnen? Antony: ‘Het begon in 1999 dat ik een deel van mijn erf beschikbaar stelde om een hokje met ren te plaatsen voor de weduwduivinnen van mijn vader. Later kwamen er ook kwekers te zitten van de Lupino’s, waaronder de vader van de Barcelona-winnaar (deze ging na de Barcelona-overwinning gelijk terug). Mijn vader nam me in de winter van 1999-2000 mee naar een verkoop voor marathonduiven. Hij was inmiddels overgeschakeld op deze discipline.
In 2001 overleed vader Van Dijk. Op een dag in dat jaar dacht ik: Laat ik maar eens beginnen met vluchten spelen … maar dan wel op de grote fond. Ik had wat duiven van mijn moeder, van de Lupino’s en wat andere krijgertjes. In de eerste jaren werd er aan een stuk of vier NPO-vluchten mee gedaan en aan stuk of drie ZLU- vluchten. De eerste keer dat we aan de kop zaten, was op Mont de Marsan, waar we een 2e nationaal op vlogen. Dit was na wat jaren met alleen maar inkorven en er onderdoor gaan. Na Mont de Marsan was het ijs gebroken. Vanaf 2011 wordt er alleen aan alle ZLU vluchten meegedaan en af en toe nog enkele keer op St. Vincent NPO. Ik was in de beginjaren een leuke jongen. Ik deed mee met zo’n 20 duiven en raakte geen papier. Ik dacht dus: stoppen of goede duiven halen …

De Oude Vertelman
Op een verkoop van Cees van der Poel wilde ik ‘Brassie’ afkomstig van de Gebr. Bras kopen. Die ging te duur en verhuisde naar Ronald Geerdink. Door die verkoop kwam ik wel in contact met de Gebr. Bras. Er ontstond een goede band met hen. In de jaren erna zijn er tientallen duiven van deze mannen naar Honselersdijk gehaald.
In 2004 was de Totale Verkoop van Vertelman uit Bovenkarspel. Op die verkoop kocht ik een oude doffer van 1992. Niemand wilde dit oudje hebben. Het was voor mij de enige duif die betaalbaar was. Met deze duif heb ik nog 5 jaar kunnen kweken. In 2006 won ik de eerste prijzen met deze duiven. De Vertelman-doffer liep als een rode draad door deze prijswinnaars. In 2011 vloog ik de 3e nationaal en de 3e internationaal Barcelona maar ook de 4e nationaal en 1e nationaal Narbonne. In deze duiven vloeiden het Oude Vertelman-bloed en daarom is besloten om alle kinderen op het kweekhok te plaatsen. Deze duiven deden het achteraf erg goed in kruisingen met onder andere de Bras duiven. Dit is mijn grote geluk geweest. Het is de basis van mijn huidige stam geworden. Uiteindelijk kwamen uit de kinderen van de Vertelman-doffer veel toppers. ’

De ZLU-vluchten in 2019
20e nationaal Pau tegen 3.785 duiven
27e nationaal Agen ZLU tegen 5.214 duiven
43e nationaal Barcelona tegen 4.129 duiven
12e nationaal St. Vincent tegen 2.696 duiven
157e nationaal Marseille
217e nationaal Narbonne
123e en 168e nationaal Perpignan
Met deze serie werd Antony 1e Onaangewezen Kampioen ZLU-vluchten van de sterke fondclub SNZH (Noord en Zuid Holland)

… wordt vervolgd …