Het vierde weekend van juli was door de NPO voor het Zuiden en Westen van Nederland gereserveerd voor de vlucht Tarbes. De duiven van sector 1 en 2 werden op een vreemde tijd een kwartier na elkaar gelost. De omstandigheden in Tarbes waren minder gunstig als in het Zuidwesten van Frankrijk. Een roep om niet naar Tarbes, maar naar St. Vincent te gaan, werd hautain genegeerd. De duiven van Tarbes kwamen minder goed dan de duiven van Bordeaux voor sector 3 en 4. Desondanks waren de prijzen binnen 7 uur verdiend. In het Zuiden van Nederland waren 3.603 duiven ingemand. Op zaterdagochtend bleek de snelste duif van Anton van Oort uit Geffen te zijn. Anton won een paar weken geleden Bordeaux in dezelfde sector. Een geweldig seizoen voor Anton! Hij klokte zijn winnende duivin om 10.33 uur op een afstand van 1.030 km. De winnende snelheid werd daardoor 1.185 mpm. Hij had hiermee een voorsprong van 18 minuten (ongerekend) op de winnaar van Nationaal Dax van vorig jaar, Thei Wolfs uit Maria Hoop.
Het seizoen
In maart start bij Anton het seizoen. Anton vertelt verder: ‘Ik heb op 11 maart alle broedhokken (36) open gezet op de vliegafdelingen. De 20 koppels hadden zo een broedbak naar keuze. Vanaf die tijd zijn de koppels gevormd en hebben hun eigen stekkie uitgezocht. Af en toe wordt er door bepaalde koppels nog een verhuizing uitgevoerd naar een andere bak op afdeling. Deze doffer deed dat ook samen met zijn duivin en ging één afdeling verder en twee rijen hoger een nieuwe plek zoeken, nadat hij op stenen eieren had gebroed. Deze verhuizing ging niet zonder slag of stoot, want zijn nieuwe buren waren niet echt enthousiast van dit nieuwe koppeltje op hun afdeling. Tijdens het invliegen broeden de duiven constant op stenen eieren … dus geen jongen voor de eerste fondvlucht.
Op 23 mei heb ik alle nesten met eieren geruimd. De duiven kwamen zo opnieuw op eieren. Op St. Vincent kwamen ze zo op 10 dagen broeden en voor Bordeaux kwamen ze op jongen van 8 dagen. Omdat er al verschillende koppels op dat moment op overbroeden zaten, werden er veel eerder eieren gelegd … ook bij dit koppel. Bij het inkorven voor Bordeaux lag er daarom al een jong onder van 14 dagen en was meneer al weer aan het drijven én hij was wederom op zoek naar een nieuwe locatie voor zijn volgende nest. De duivin gaf bij inkorving aan dat het volgende eitje eraan zat te komen en is zodoende niet ingekorfd. ‘De 791’ wel … met een 1e nationaal als resultaat.
Ik heb een 50 vliegers, waarvan 20 jaarlingen die enkel ervaring op moeten doen als jaarling. Mijn kernploeg bestaat uit een 30 vliegers. Ik heb 12 kweekkoppels. Ik kweek 50 jongen voor mijzelf, waarvan er 30 mogen overwinteren.
Er is door mij bij de vliegers niet echt gekoppeld. De bakken bij de vliegers zijn op 11 maart open gegaan en vooraf zijn ze niet gescheiden geweest. Ze hebben het hele jaar open hok, ook in het vliegseizoen. Alleen in de maanden december en januari houd ik ze wat meer binnen ivm vuurwerk en de korte donkere dagen.
Ik probeer, als het seizoen start, de duiven zo veel mogelijk mee te geven met de vereniging als voorbereiding … nooit naar een eendaagse. De duivinnen die moeten leggen blijven een weekje thuis. Dit doe ik tot 23 mei. Dan mogen ze opnieuw een nest maken en ga ik zelf rijden. In de week voor inkorving gaan de duiven nog 3 keer met mij op pad voor een vlucht van 50 km. Deze los ik in de breedte van de Duitse grens tot Breda. Als voorbereiding vliegen de duiven 1.000 tot 1.500 km én als het kan … geen concoursen langer dan 6 tot 7 uur vliegen.
Het voer komt van Peter Theunis. Dit systeem volg ik sinds twee jaar. Ik gebruik zijn hele range en houd me hier ook aan.
Medisch gezien krijgen de duiven dit: Paramixo enting verplicht, geen Paratyfus kuren of entingen, geen pokken enting , na 23 Mei een geeltablet van Boskamp, 1 maal Belga Thai , 1 maal een coccidiose tablet, wekelijks Ferugol (IJzer) van Boskamp op woensdag. Na de vlucht krijgen ze een herstelcapsule van Boskamp en één dag later de gele druppel van Jaap Koehoorn. De duiven worden niet nagekeken door een dierenarts als ik er zelf niets aan merk . Bij hulp of vragen kan ik bij Peter Boskamp terecht.
In principe ga ik voor natuurproducten, maar deze zijn volgens mij alleen werkzaam als je die 365 dagen per jaar verstrekt , wat ik dan ook doe. Bij echte serieuze aandoeningen worden het medicamenten van de dierenarts.’
De Beleving
De opbouw van het seizoen en de verzorging kun je terugvinden in het stukje over de Bordeaux-overwinning van Anton.
Anton vertelt verder over de beleving van zijn hobby: ‘Ik zie de duivensport als een prachtige intensieve hobby. Als je in de top mee wilt draaien, kost het veel tijd en geld. Als je met iets minder genoegen kunt nemen, ben je een gelukkig mens denk ik.
Mijn gezin is betrokken , maar nemen geen deel aan de uitvoering. Ik heb een paar mensen waar ik wat jonge duiven voor kweek zoals Henri Wittens uit Den Bosch.
Het mooie van onze hobby is, dat je in deze sport jij degene bent, die de koers vaart. Jij bent de kapitein en de stuurman, eigen baas dus. Niet afhankelijk van mede-teamgenoten, die minder inzet tonen. Dat spreekt mij aan in deze prachtige sport.
Deze anekdote mag in dit stukje niet ontbreken: Op 20 juni viel er bij mij een boom op mijn duiven hok. Precies op de plek waar de overwinnaar zijn bak heeft (zie foto). Op 30 juni vliegt hij de 1e Nationaal van Bordeaux 882 km in precies 11 uur. Zou het een voorteken zijn geweest? Je zou het haast denken als je ziet dat Anton drie weken later weer de beste duif hebt … nu op Tarbes!
Tot Slot
Anton, je hebt wederom een mooi verhaal gemaakt over je overwinning en je belevenissen en aanpak van je sport. Bedankt hiervoor en nogmaals gefeliciteerd met je overwinning op Tarbes. Zou komende weekend de derde overwinning volgen. Dat zou een record betekenen! Ik wens je veel succes op Bergerac! Tot een volgende keer!
Recente reacties