Het vierde weekend van juli was door de NPO voor het Zuiden en Westen van Nederland gereserveerd voor de vlucht Tarbes. De duiven van sector 1 en 2 werden op een vreemde tijd een kwartier na elkaar gelost. De omstandigheden in Tarbes waren minder gunstig als in het Zuidwesten van Frankrijk. Een roep om niet naar Tarbes, maar naar St. Vincent te gaan, werd hautain genegeerd. De duiven van Tarbes kwamen minder goed dan de duiven van Bordeaux voor sector 3 en 4. Desondanks waren de prijzen binnen 7 uur verdiend. In het Zuiden van Nederland waren 3.603 duiven ingemand. Op zaterdagochtend bleek de snelste duif van Anton van Oort uit Geffen te zijn. Anton won een paar weken geleden Bordeaux in dezelfde sector. Een geweldig seizoen voor Anton! Hij klokte zijn winnende duivin om 10.33 uur op een afstand van 1.030 km. De winnende snelheid werd  daardoor 1.185 mpm. Hij had hiermee een voorsprong van 18 minuten (ongerekend) op de winnaar van Nationaal Dax van vorig jaar, Thei Wolfs uit Maria Hoop.

De winnende duif
Anton vertelt over zijn winnende duif: ‘Terug naar de winnares van Tarbes, ‘de 968’ van 2017. Zij won dus de  1e nationaal Tarbes  Sector 1 van 3.603 duiven van 614 deelnemers met middaglossing. Ze legde minimaal 1.030 km af.
Ze had een elegante aankomst. Ze kwam over het huis naar beneden gedoken en op het laatst weer wat opgetrokken om zo precies in het midden van de antenne te landen en naar binnen te duiken. Anders dan bij ‘Lio’ op Bordeaux ochtendlossing die er na 11 uur gas geven bijna de raam uitvloog toen die arriveerde. Ik wist direct dat het weer een vroege was, want de hele morgen dat ik op Compuclub Live had gekeken stond er telkens: Geen aankomsten bekend.
Toen de meldingen van Bordeaux voor de sector 3 en 4 wel begonnen te lopen en er één duif van sector 2 Tarbes gemeld stond, ben ik mijn hok maar wat gaan krabben en had er geen goed gevoel over. Dat met ruim 3600 duiven mee in Sector 1 er geen duiven in Limburg en Zeeland gemeld stonden. Net na 10.30 uur was ik klaar en kwam uit mijn hok waarbij ‘de 968’ me tegemoet kwam zeilen en binnen liep. Dan krijg je weer die stoot adrenaline door je lijf, net als drie  weken eerder al was gebeurt: dit moest een vroege zijn, want ik zit bijna op de achtergrens van Sector 1. Dus lang hoefde ik niet te wachten op het verlossende seintje van weer een 1e nationaal!

Deze duivin is van 2017. Ze heeft haar fonddebuut gehad in 2019 op Bordeaux en Cahors, waarbij ze beide keren 1: 10 vloog in Afdeling 3. Het jaar daarop 2020 was het corona-jaar en heeft ze één vlucht gehad: St. Vincent … met weer een 1:10 prijs. In het jaar 2021 heeft ze niet gevlogen en was weduwduivin voor haar doffer. In dat seizoen heb ik een jaartje traditioneel weduwschap geprobeerd. In 2022 weer op nest maar ik vond haar in de voorbereiding niet optimaal en heb haar daarom geen overnachting gegeven. In 2023 weer op nest en opgeleerd met vier maal een vitesse-vlucht en tweemaal midfondvlucht. Daarna is ze naar St. Vincent geweest op eieren van 10 dagen oud. Op deze vlucht was ze mijn 6e duif van de 9, met een staartprijs in Afdeling 3. In de vereniging en kring viel ze net buiten de prijzen 1: 3.
Toen naar Tarbes … een dikke maand later op jonkies van drie dagen met de 1e nationaal als resultaat.
In de laatste week voor Tarbes heb ik haar met de rest van het team Tarbes nog drie maal afgericht op 50 km om weer wat in het ritme te komen. Ik had 10 duiven gekorfd voor Tarbes waarvan er 6 prijs vlogen in de afdeling. Op zondag kwam nummer 7 en op zondag avond mis ik er nog 3, die bij de bovenste 4 van de lijst stonden. Dat is een klein smetje op de feestvreugde.
Hopelijk komen ze nog , want dit waren toch mijn betere duiven tot dusver.
Haar afstamming is als volgt: Zij is een dochter van mijn stamkoppel, waar haar moeder metname het zeer goed doet in de nakweek. Zij is ook een zus van ‘Joy’, die door mij direct op het kweekhok geplaatst is in 2020, omdat ze als twee druppels water op Agnes (duivin Betuwekoppel van 2003) lijkt. Deze ‘Joy’ is weer de moeder geworden van ‘Lio’ van 2021, die 3 weken geleden de 1e nationaal Bordeaux sector 1 won tegen bijna 9.000 duiven op een ochtend lossing op 882 km. Dat deze ‘Iris’ het dan laat zien op een middaglossing vanuit Tarbes tegen ruim 3.600 duiven op 1.030 km met een uur los in onze sterke kring Oss, dat vind ik dan weer super!
In haar afstamming zien we ‘de Jacobs lijn 621’ en ‘Barry’  en het Betuwekoppel via IJsbrand Kaptein terug.
Ze is nu 6 jaar en heeft eigenlijk niet gemist op de vluchten die ze gehad heeft, omdat metname haar moeder (‘Sterre’)  en haar oma (‘Marathon Lady’)  toppers blijken te zijn in de kweek krijgt ook deze ‘Iris’ een plekje op het kweekhok. Als duivenliefhebber ben je gezegend met een goed verervende duivinnen-lijn en ik heb het idee dat ik deze goudader uit Noord- Holland heb aangeboord en mee naar Brabant heb genomen.’

… wordt vervolgd …