Het vierde weekend van juli was door de NPO voor het Zuiden en Westen van Nederland gereserveerd voor de vlucht Tarbes. De duiven van sector 1 en 2 werden op een vreemde tijd een kwartier na elkaar gelost. De omstandigheden in Tarbes waren minder gunstig als in het Zuidwesten van Frankrijk. Een roep om niet naar Tarbes, maar naar St. Vincent te gaan, werd hautain genegeerd. De duiven van Tarbes kwamen minder goed dan de duiven van Bordeaux voor sector 3 en 4. Desondanks waren de prijzen binnen 7 uur verdiend. In het Zuiden van Nederland waren 3.603 duiven ingemand. Op zaterdagochtend bleek de snelste duif van Anton van Oort uit Geffen te zijn. Anton won een paar weken geleden Bordeaux in dezelfde sector. Een geweldig seizoen voor Anton! Hij klokte zijn winnende duivin om 10.33 uur op een afstand van 1.030 km. De winnende snelheid werd  daardoor 1.185 mpm. Hij had hiermee een voorsprong van 18 minuten (ongerekend) op de winnaar van Nationaal Dax van vorig jaar, Thei Wolfs uit Maria Hoop.

De winnende liefhebber
De winnaar stelt zich voor: ‘Mijn naam is Anton van Oort … ik kom uit Geffen (Noord- Brabant) en ben in jaren 59 jaar. Aangezien dat ik op schrikkeldag geboren ben, vier ik volgend jaar 29 februari mijn 15e verjaardag.
Ik ben al mijn hele leven varkenshandelaar en momenteel geef ik ook nog cursussen voor de code 95 voor beroepschauffeurs voor de opleidingen Veetransport en Pluimveetransport.
Afgelopen vrijdag 30 juni 2023 heb ik Nationaal Sector 1 Bordeaux NPO met morgenlossing gewonnen tegen 8.991 duiven van 989 deelnemers.
Ik ben in de duivensport terecht gekomen in de jaren ’70-‘80 van de vorige eeuw. Toen was ik samen met mijn broer Jan jeugdlid in Geffen. In 1983 hielden we er mee op. Nadien heeft de sport mee altijd nog geboeid. In 2000 ben ik er weer mee begonnen. Onze eerste duiven toen waren krijgertjes van liefhebbers uit Geffen. De meesten kwamen van de familie van Tuijl (Hans, Albert, Frans, Hendrik en Jo). Deze duiven waren voornamelijk Janssen-duiven.
Ik heb nu twee hokken met rennen aan de zijkant: één hok van 10 meter en 4,5 meter ren op het oosten en één hok van 6 meter met 3,5 meter ren op het zuiden. Eén afdeling met de ren van 4.5 meter zijn voor de 12 kweekkoppels. Twee afdelingen met ren voor de jonge duiven en 4 afdelingen voor de vliegers.
Tweemaal een 1e nationaal in 3 weken tijd met neefje en tante van elkaar is vrij uniek, denk ik. Het is heel speciaal om mee te maken en een bevestiging te krijgen, van je denkwijze over de duivensport die in 2017 een begin had. Dit jaar komt alles bij elkaar.
Eind 2017 heb ik het roer omgegooid en ben ik teruggegaan naar hoe ik ooit in 2000 begonnen ben: Goede duiven aanschaffen en de 5 G’s toegepast : 1 Goede duiven 2 Gezond houden 3 Geduld 4 Gezondheid van de coach moet goed zijn en 5 Geluk. Als deze 5 G’s kloppen dan volgt nummer 6 en dat is Genieten.

Zoals ik je in het vorige verslag al aangaf was en ben ik ervan overtuigd dat de duiven uit de lijn van het Betuwekoppel de beste keus was om mee verder te gaan in de kweek. ‘De 621’ van Jacobs is de bekendste en de populairste in ons duivenwereldje. Ook voor de kweek zijn er meerdere uit dit Betuwekoppel die enorm goed vererven en dat was voor mij de basis.
Gerrit Veerman heeft een fenomenale koppeling gemaakt met zijn ‘Petertje’ en ‘Agnes’. Twee duiven die hij aanschafte bij Jan Peters, omdat ze beiden afstamden van ‘De 777’ van de Gebr. ten Have uit Silvolde (red. JvN).
Nazaten van het Betuwekoppel heb ik gevonden bij Gebr. Jacobs uit Nes a/d Amstel en bij IJsbrand Kaptein uit Akkersloot. Natuurlijk ook bij Gerrit Veerman (de man achter dit Betuwekoppel ) heeft mij van zeer veel informatie voorzien en aan bruikbare duiven geholpen. Mijn basisduiven komen ook van deze 3 liefhebbers.
Voor de bloedverversing heb ik stad en land afgezocht. Nu zitten er drie duiven die mijn vertrouwen hebben, om ingekruist te worden: Eén duivin uit ‘Southfield Hugo’ (Mark Gilbert UK) x ‘Special Narbonne’ (Hugo Batenburg), één doffer van de Gebr. Limburg uit Zuidveen (Kleinzoon Super van Geel x laatste dochter Super van Geel) en één doffer van de Gebroeders Brugemann die ik op hun laatste verkoop in 2023 heb kunnen kopen, waarbij de moederskant weer van IJsbrand afkomstig is.
Verder zijn alle kwekers verwant aan ‘het Betuwekoppel’, ‘de Mont Ventoux’ en de Barry-lijn van Jacobs. Ze noemden mij deze week al: “De Brabander die de Noord Hollandse goudader aangeboord heeft”. Inderdaad de A2 richting Amsterdam heb ik de laatste jaren vele keren gereden met mijn duivenmandje.’

… wordt vervolgd …