In het zuiden van Nederland werd net als in de rest van ons land een marathonvlucht georganiseerd met een ochtendlossing op sectoraal niveau. Deze vlucht heeft als losplaats Bordeaux. Een kwartier na de ‘Hollanders’ werden de duiven van ‘het Zuiden’ op dezelfde plek gelost en wel om 7.30 uur. De wind kwam uit Westelijke richtingen … dus bepaald niet tegen. De duiven gingen met een mooie snelheid richting de thuishaven. De snelste duif viel in Geffen. De eigenaar van deze topper is Anton van Oort. Om drie seconden voor half zeven op vrijdagavond werd zijn eerste duif geconstateerd. Omdat de afstand hemelsbreed 882 km is, kwam de winnende snelheid op 1.336 mpm. Hij had 5 mpm voorsprong om de tweede, P. van Boxstel uit Breda en nog enkele mpm meer op de nummer drie, C. van Haaren uit Helvoirt. Zo was het Brabantse podium compleet.
De winnende liefhebber
De winnaar stelt zich voor: ‘Mijn naam is Anton van Oort … ik kom uit Geffen (Noord- Brabant) en ben in jaren 59 jaar. Aangezien dat ik op schrikkeldag geboren ben, vier ik volgend jaar 29 februari mijn 15e verjaardag.
Ik ben al mijn hele leven varkenshandelaar en momenteel geef ik ook nog cursussen voor de code 95 voor beroepschauffeurs voor de opleidingen Veetransport en Pluimveetransport.
Afgelopen vrijdag 30 juni 2023 heb ik Nationaal Sector 1 Bordeaux NPO met morgenlossing gewonnen tegen 8.991 duiven van 989 deelnemers.
Ik ben in de duivensport terecht gekomen in de jaren ’70-‘80 van de vorige eeuw. Toen was ik samen met mijn broer Jan jeugdlid in Geffen. In 1983 hielden we er mee op. Nadien heeft de sport mee altijd nog geboeid. In 2000 ben ik er weer mee begonnen. Onze eerste duiven toen waren krijgertjes van liefhebbers uit Geffen. De meesten kwamen van de familie van Tuijl (Hans, Albert, Frans, Hendrik en Jo). Deze duiven waren voornamelijk Janssen-duiven.
Ik heb nu twee hokken met rennen aan de zijkant: één hok van 10 meter en 4,5 meter ren op het oosten en één hok van 6 meter met 3,5 meter ren op het zuiden. Eén afdeling met de ren van 4.5 meter zijn voor de 12 kweekkoppels. Twee afdelingen met ren voor de jonge duiven en 4 afdelingen voor de vliegers.
Mijn huidige kweekhok bestaat voor een zeer groot gedeelte uit duiven uit de lijn van ‘het Betuwekoppel’ van Gerrit Veerman, hoofdzakelijk via de Gebroeders Jacobs, maar ook via Gerrit Veerman zelf en IJsbrand Kaptein. ‘De Barca 621’ van Jacobs voert wel de boventoon, maar ook ‘De Mont Ventoux’ en ‘de Barry lijn’ zijn dik vertegenwoordigd. Vers bloed zit er van Gebr. Limburg en Batenburg van der Merwe.’
De winnende duif
Anton vertelt over zijn winnende duif: ‘De duif die verantwoordelijk is voor de overwinning op Bordeaux in sector 1 is ‘de 791’ van 2021. Na zijn overwinning is zijn naam ‘LIO’. Hij is vernoemd naar onze kleinzoon die op 18 juni (een paar weken terug) geboren is .
De winnende duif is een doffer die voor het eerst naar de grote fondvlucht ging. Hij is een late van 2021 en is als jaarling op geleid tot Sens 420 km. Dit jaar is hij samen met de rest ingespeeld met de vereniging in Geffen. De vluchten die hij heeft gehad zijn 4 vitessevluchten en 2 midfondvluchten, waarvan 1 met 2 nachten mand (350 km) en 1 met één nacht mand (350 km, Pont St. Max.) via Kerkdriel op zondag. Hij heeft in totaal 1.500 invliegkilometers gehad met wekelijks kopwind.
De vader van de Bordeaux-winnaar komt van Henri Wittens. Deze doffer heeft de 5e nationaal Marseille gewonnen bij Henri en een 120e Nationaal Perpignan in hetzelfde jaar. Deze doffer, ‘Calli’, werd daarmee de 7e Asduif ZLU met 2 prijzen van dat jaar. Toen Henri tijdelijk stopte met de duivensport kwam deze doffer naar mij , omdat hij gefokt was uit een duivin, die Henri van me gekregen had in 2015. Inmiddels is Henri weer begonnen en zijn er wat jonge duiven van mij naar hem gegaan voor de herstart. ‘Calli’ zit echter nog steeds bij mij op het kweekhok, nadat Henri mij die gegeven had om wat mee samen te blijven kweken.
De moeder van ‘Lio’ heet ‘Joy’. Opa van moederskant is een kruising van de soorten van IJsbrand Kaptein (Stamkoppel) en Gerrit Veerman (Inteelt ‘Betuwekoppel’). De oma van moederskant komt van de Gebr. Jacobs. ‘Joy’ is een dochter van mijn stamkoppel, waarmee ik nooit gevlogen heb. Ze lijkt als twee druppels water op ‘Agnes’ (duivin ‘Betuwekoppel’) van Gerrit Veerman. Deze ‘Joy’ werd door mij meteen voor de kweek terug gehouden.’
… wordt vervolgd …
Recente reacties