Op vrijdagmiddag half twee werd het startsein gegeven voor de laatste klassieker op de middaglossing van 2022 … Bergerac. In sector 3 waren 7.488 duiven mee. De snelste duif is eigendom van André en zijn zoon Jeroen Driessen uit Wijchen. De week ervoor maakten ze een super uitslag op Agen. Met 13 duiven mee en 12 prijzen begonnen ze met de 8e, 14e, 23e, 33e en 61e nationaal tegen 3.042 duiven en nu de eerste nationaal in dezelfde sector 3. De mannen spelen al meerdere decennia geweldig en daar wordt nu aan hun erelijst deze prachtige overwinning toegevoegd.

De winnende liefhebbers
Deze vader en zoon combinatie bestaat uit de 58-jarige André en de 31e jarige Jeroen Driessen uit Wijchen. Dit dorp onder de rook van Nijmegen heeft al verschillende goede liefhebbers voortgebracht. André en Jeroen Driessen zijn er daar twee van.
André is timmerman van beroep en Jeroen is ecoloog.
Gerrit Peters, de schoonvader van André, heeft André in contact gebracht met de duivensport in 1985. Sinds dat jaar is André actief … daarvoor had hij wat duifjes voor de lol. In de begin jaren had hij wat duiven van het soort van Jan Cools via zijn schoonvader en daar kwamen duiven van plaats- en clubgenoot Ad van Heijst bij. De kruising van deze duiven pakten heel goed uit.
De duiven hebben de beschikking over 6 meter tuinhok en een zolderhok van 1,5 bij 1,5 bij 1meter, waar een schuinte in de kap zit. Dus daar is het heel krap, maar de duiven komen daar super op.
De huidige stam bij André en Jeroen bestaat uit duiven van hun oude stam duiven, aangevuld met duiven van Jeroen van Heumen, Pieter Guelen, Jos Janssen en Marcel Diesveld waar ze regelmatig mee samen kweken.

De winnende duif
De winnende duif is een prachtige donkere witpen doffer. De duiven worden ingespeeld op weduwschap en als de overnacht vluchten beginnen, worden ze op nest gezet. Deze winnende doffer werd ingekorfd op jongen van 10 dagen.
De donkere witpen doffer gaat door het leven als ‘Mike Tyson’. Zijn vader won een 4e en een 6e nationaal Cahors en was Duifkampioen van de Afdeling 8 GOU. Opa van vaderskant komt van Jeroen van Heumen en oma van vaderskant komt uit een doffer van John Willems uit Ewijk. Moeder komt van Pieter Guelen uit een doffer van Jan Ernest (vader van o.a. 1e jaarling van de NU op Bergerac) met een duivin van Albert Klaassen.
‘Mike Tyson’ is vorig jaar om drie uur geconstateerd van Bergerac/Libourne.

Het seizoen
Dit seizoen is begonnen met ongeveer 60 vliegduiven. Daarnaast hebben André en Jeroen slechts drie kweekkoppels. De duiven zijn eind februari gekoppeld. Van de oude vliegduiven zijn de eieren overgelegd naar de jaarlingen. De winnende doffer zit op Bergerac voor het eerst op een jonkie.
De duiven zijn vanaf het begin mee gegaan met de vluchten in de vereniging. Iedere week tot twee weken voor de eerste overnachting. Daarna zijn ze maar twee keer zelf weg gebracht. De laatste weken helemaal niet omdat ze bij huis heel goed aan het trainen waren.
De duiven krijgen voer van Mariman en Versele Laga. Daarnaast krijgen ze ook All-In-One van Beyers en P40. In het seizoen krijgen ze van Mariman Kweek/Vlucht en Champions Plus en Superstar Plus van Versele Laga. De laatste drie dagen krijgen ze in potjes Koopman All-In-One, P40, Energiemix, Tovo en ongeveer 6 pinda’s per dag.
Wat doe je aan medische begeleiding? André: ‘Na de vitesse een geelkuur en voor de eerste overnachting 3 dagen Belgatai daarna controleer ik de duiven zelf op het geel en houd zelf de gezondheid goed in de gaten. Een Paramixo-enting en druppelen tegen luis voor het seizoen. Geen paratyfus enting of kuur. We komen nooit bij een dierenarts, maar de mest laten we wel eenmaal per jaar controleren. Zij krijgen een dag in de week Probiotica van Dipo Producten. Dat gebruiken we al 10 jaar.’

De Beleving
André vertelt over de beleving van hun gezamenlijke hobby: ‘Wij vinden het vooral mooi om duiven zo te verzorgen dat ze in staat zijn om deze prestatie neer te zetten en hebben steeds meer moeite om bewezen duiven in te korven. Het is een soort afscheid nemen van duiven, waar je al lange tijd plezier aan hebt beleeft. Jeroen is secretaris van de vereniging.  Wij beleven  de duivensport met het gehele gezin, anders is het niet vol te houden. Als ik werken ben dan doet mijn vrouwtje Els de jongen binnen halen en voeren. Het opwachten doen we vaak samen alleen zaterdagochtend was Jeroen er niet, omdat ik zei voor 8 uur komen er geen duiven. We hebben een groep met marathonduivenliefhebbers uit Wijchen en daarbij zit ook oud-Wijchenaar Jeroen van Heumen. Met hen delen we vooral ervaringen, teleurstellingen en triomfen. Ik geniet van de duiven ook als ze zo trainen als de laatste weken.’ 
Heb je nog een leuke anekdote omtrent deze overwinning? André: ‘Deze duif zit zodra ik in het hok kom op mijn schouder en pikt in mijn oor … daarom de naam ‘Mike Tyson’. Verder was ik de laatste weken extra gemotiveerd. De strijd in de vereniging met Jos Janssen om het fondkampioenschap heeft zeker bijgedragen aan de uitslagen van afgelopen 2 weken, die motivatie stimuleert dat je er nog meer voor doet.’

Tot Slot
Wat zou je nog graag kwijt willen in de reportage? André: ‘Wij vinden dat de middaglossing vaak onder vuur wordt genomen soms terecht of onterecht, maar bij de ZLU gaat het zeker zo vaak verkeerd. Gun iedereen zijn eigen spelletje! Wij willen wil ook iedereen bedanken voor de vele reacties en vooral de vereniging waar we in de bloemetjes gezet zijn.’ En dat hebben jullie verdiend. Wat een toppers en dat al heel veel jaren! André en Jeroen … nogmaals van harte gefeliciteerd met deze meer dan mooie overwinning en geniet er nog lang van na !!!!