Op de eerste drie vluchten van de ZLU in het seizoen 2018 zaten de winnaars van het Fondunie 2000 eerste of tweede nationaal van de nationale uitslag. De Fondunie raakten hierdoor verwend bij de sterke Noordelijke competitie over de nationale ZLU-vluchten. Toen de eerste duiven in het ZLU-concours vielen, dacht ik: Straks komt er weer een podium-winnaar bij de ZLU van onze Fondunie 2000-deelnemers tussen. Op St. Vincent was het geen podium voor de winnaar op de ZLU … wel een prachtige 11e plaats nationaal. Hieruit bleek dat de laatste loodjes op St. Vincent dit keer zichtbaar zwaarder waren voor de duiven van de afdelingen 6 tot en met 11 (zeg maar de Noordelijke helft van Nederland). De prachtige prestatie van de duif die in de Fondunie 2000 de beste was, is eigendom van Albert Poulisse uit Kerkdriel. Een liefhebber die elk jaar veel vroege prijzen pakt en daarmee bewijst dat hij een geweldig hok met marathonduiven heeft.

Fondunie 2000
In de Fondunie 2000 waren 438 duiven mee. Op vrijdagochtend werden de duiven om 7 uur gelost. De winnaar viel om kwart voor acht in Kerkdriel bij Albert Poulisse op een afstand van 1.030 km. De winnende snelheid kwam uit op 948 mpm. Dit was 6 mpm sneller dan de nummer twee Herman Koopman uit Almere. Hij won op zijn beurt weer van Bernard van der Horst uit Groesbeek. De top 5 werd volgemaakt door de gekende combinatie Baas en Berg uit De Kwakel en de tweede duif van Herman Koopman. Albert Poulisse en Pieter Woord hadden 4 prijzen van de 6 gezette duiven. Pieter begon op de 10e prijs.

De winnende liefhebber
Ruim twintig jaar terug maakte ik al eens een reportage voor de Fondkrant bij Albert Poulissen uit Kerkdriel. Zijn duiven hadden in die tijd een generaal kampioenschap bijeen gevlogen bij de sterke Fondclub ‘Tiel en Omstreken’. De jaren erna lag zijn focus op de dagfondvlucht om in het begin van deze eeuw weer terug te schakelen naar de marathonvluchten.
Albert Poulisse, inmiddels 63 jaar, was schilder van beroep en eigenaar van een schildersbedrijf. Dit bedrijf heeft hij inmiddels over gedaan aan zijn zonen. Deze zaak bestaat 200 jaar en zijn zonen zijn de 6e generatie die het bedrijf runnen.
Hoe ben je in de duivensport terecht gekomen? Albert: ‘Als kind op de kleuterschool al. Ik keek vol verwondering naar die duiven in de lucht en vond het bijzonder dat die zij hun eigen thuis konden terugvinden. Toen ik communie deed (ik was 6 jaar) kreeg ik van pa een duiventil. Hier haalden pa en ik duiven voor bij een vriend van pa. Vanaf die tijd heb ik bijna altijd duiven gehad. Behalve in diensttijd en de 4 jaar dat ik in seminarie zat. Halverwege de jaren ’70 speelde ik combinatie met een vriend. In 1978 zijn we getrouwd en een paar jaar later, in 1984, hebben we dit huis gekocht aan de dijk in Kerkdriel. Het huis is 300 jaar oud. In die jaren en de laatste jaren op ons vorige adres heb ik al volop marathonvluchten gespeeld. In 1994 wilde ik eens wat anders en heb dagfondduiven aangeschaft bij Ad de Volder uit Goirle (buurman van mij zus). Veertien duiven van zijn kwekers. Die duiven heb ik tegen elkaar zetten en ben er uit gaan kweken. Daar bleek een topkoppel (Ad en Greet) tussen te zitten. Ik kweekte daar zes zonen uit en die hebben het geweldig gedaan. Zij hebben samen (incl. kleinzonen) 17 maal op teletekst gestaan. Deze duiven vormen ook de  basis van mijn marathonduivenstam.’ In de tijd dat Albert weer op de marathonvluchten ging spelen had hij drie kinderen van Ab en Greet en die heeft hij gekruist met marathonduiven. De marathonduiven kwamen van Gebr. Kuijpers, Wim van Leeuwen, Jan Doppenberg jr en Hennie Wennekers. De huidige stammoeder komt uit een ingeteelde duif van de Superkweker met een zoon van Ad en Greet. Zij won driemaal de 6e nationaal op St. Vincent (2x) en Cahors. Bij andere liefhebbers doen deze duiven het ook super.
Verder is Albert naast duivenliefhebber ook bestuurder. Hij is voorzitter van club en de regio en is de penningmeester van de Marathonsectie van de NPO.

De winnende duif
De winnende duif is een doffer. Hij was 14 dagen aan het broeden en toen heeft Albert er een jong onder gestopt van ongeveer een week. Een paar dagen later ging hij de mand in. Deze winnende doffer is 3 jaar oud. Op de eerste St. Vincent was hij de zesde duif … net na de prijzen. In 2017 won hij op Dax de 3e prijs in het NIC. Ook op Cahors heeft Albert hem nog gedraaid (bij de eerste 50 van de afdeling). Als jaarling won hij de 2e van Cahors in het NIC. Het was voor St. Vincent ZLU de eerst getekende, dus Albert had goed vertrouwen in hem en dat heeft hij waar gemaakt.
De moeder van deze St. Vincent-kanjer is een kind van de 3x 6e nationaal (de stammoeder) met een ingeteelde Smaragd (broer x zus) van Wim van Leeuwen (een ingeteeld naar de Smaragd met een ingeteelde van de zus van de 1e nat Barcelona van Laban van Noordenne, ook door Wim van Leeuwen gekweekt). Kinderen van deze koppeling zijn weer op elkaar gezet en een kind hieruit stond gekoppeld aan de stammoeder. Vader is van Jan Doppenberg … uit de 5e nationaal St. Vincent met de 2e nationaal St. Vincent.

… wordt vervolgd …