Op de eerste drie vluchten van de ZLU in het seizoen 2018 zaten de winnaars van het Fondunie 2000 eerste of tweede nationaal van de nationale uitslag. De Fondunie raakten hierdoor verwend bij de sterke Noordelijke competitie over de nationale ZLU-vluchten. Toen de eerste duiven in het ZLU-concours vielen, dacht ik: Straks komt er weer een podium-winnaar bij de ZLU van onze Fondunie 2000-deelnemers tussen. Op St. Vincent was het geen podium voor de winnaar op de ZLU … wel een prachtige 11e plaats nationaal. Hieruit bleek dat de laatste loodjes op St. Vincent dit keer zichtbaar zwaarder waren voor de duiven van de afdelingen 6 tot en met 11 (zeg maar de Noordelijke helft van Nederland). De prachtige prestatie van de duif die in de Fondunie 2000 de beste was, is eigendom van Albert Poulisse uit Kerkdriel. Een liefhebber die elk jaar veel vroege prijzen pakt en daarmee bewijst dat hij een geweldig hok met marathonduiven heeft.
Het seizoen
Het seizoen is gestart met 120 vliegduiven (de helft jaarlingen). Naast de vliegploeg heeft Albert nog 17 kweekkoppels. Voor zichzelf heeft hij in 2018 100 jongen gefokt. Dat zijn er normaal 70-80. Waarom het er nu meer zijn, weet Albert ook niet te vertellen. Het ging vanzelf.
Hoeveel meter hok heb je tot je beschikking en hoe zijn de afdelingen verdeeld? Onze schilder in ruste: ‘Negen meter vlieghok op de zolder voor de oude vliegers en beneden 8 meter met een ren voor de jongen en de kwekers. De kweekduiven zijn half februari gekoppeld. 10 eieren waren toen bevroren, want dat was in die koude winterweek. De vliegers zijn 15 april gekoppeld voor de pennenrui en om de vormpiek wat later in het seizoen te krijgen. De winnende duif heeft 2 jongen groot gebracht. Het nest erna is hij op eitjes op St. Vincent ingemand. Ik kijk niet naar middag of ochtendlossing, maar na de stand (iets minder belangrijk) van de duif en vooral naar de vorm van het moment. Vanaf het begin van het seizoen zijn de duiven ingespeeld.’ Albert benut verschillende mogelijkheden hiervoor: de afdelingsconcoursen van de eigen afdeling 7, de samenwerking-africhtingen met Brabant 2000 op zondag en de doordeweekse inkorvingsmogelijkheid in Rosmalen. Hij is nestspeler en benut al deze mogelijkheden zodat de nesten niet snel overstuur raken en om ritme te houden. De St. Vincent-winnaar: ‘Het gaat om ritme … minder om kilometers. Ik speel in tot de eerste dagfondvlucht. Daarna speel ik alleen marathonvluchten en ik rijd wekelijks naar Maastricht … op een dag in de week dat het uitkomt.’
Het systeem
Albert voert het voer van Jan de Werd, de Patagoon, van €12,50 per zak. Na het seizoen krijgen ze 25% Gerst. In de winter, vanaf de kerst, krijgen de duiven 75% Gerst. Dit graan haalt hij bij de boer. Vanaf het begin van het seizoen krijgen de duiven weer 25% Gerst. Het is belangrijk dat de duiven niet te vet zijn … dan trainen en vliegen ze beter. Ze komen zo ook niet vet uit de winter. In het seizoen is het belangrijk dat je werkt naar een hoogtepunt. Je kunt geen maanden achtereen pieken. De duiven krijgen tot half mei 25% Gerst … daarna gaat het eruit en dan komt er energiemix bij en extra maïs (van dezelfde boer). Iedere dag krijgen de duiven vers grit. Medisch wordt er weinig gedaan. Ze worden wel gecontroleerd door Nanne Wolff. Albert: ‘Duiven moeten van nature gezond zijn. Zieke duiven moeten maar dood gaan. Toen ik er zo over ging denken, gingen er 20 duiven dood. Later vielen er minder slachtoffers en na een paar jaar ging er niets meer dood. De duiven krijgen niets. Alleen een combi-enting voor paramixo en paratyphus. Er is weleens een duif die besmet is met coli of het geel, maar dat herstelt zichzelf. Ik geef geen natuurproducten uit een pot of fles voor de duiven. Wel dingen uit de natuur … paardenbloemen en Asprilla-algen.’ Hij heeft dit van een professor in de ortho-monuculaire geneeswijze.
De Beleving
Hoe beleef je de duivensport? De man uit Kerkdriel: ‘De duivensport loopt terug en veel mensen klagen over van alles en nog wat. Albert houdt van een positieve manier van kijken op zijn hobby. Probeer plezier te maken met elkaar en in de vereniging én door met elkaar de schouders eronder te zetten. Dat geldt ook voor willen presteren. Als duivenliefhebber moet je hét zien. Als je het niet ziet, moet je luisteren naar goede liefhebbers en dat toepassen. Dat mankeert er helaas vaak aan bij de mindere liefhebbers … goed luisteren.’ Albert beleeft zelf veel plezier aan de duivensport. Albert: ‘Mijn vrouw is barvrouw. Samen en met veel plezier samen met mevrouw Tilly Vogel. De sfeer in de club is goed. Ik hoop dat ze dit nog lang mogen doen. Op 23 september organiseren we een tijdrace vanuit Maastricht. Vanaf één hok. Mijn mede-bestuurslid Jan Hooymans zorgt voor de aankleding (muziek). Er is genoeg te eten en te drinken en het is reuze-gezellig.
Heb je andere liefhebbers waar u mee samenwerkt? Albert: ‘Ik werk samen met Jan Doppenberg en Henny Wennekers. Ik heb duiven van Piet Kuijpers, Ben van Holland, Wim van Leeuwen en Nanne Wolff en ik heb diverse leuke contacten. Ik geniet ook op deze manier van de duivensport.’
Tot Slot
Albert: ‘Jeroen van Heumen uit Oss had nog nooit gehoord van een graanjong onder een broedende duif schuiven. Op Marseille had hij dat ook gedaan. We zijn benieuwd hoe dit bij hem uitpakt.’ Albert heeft nu twee toppers op het hok. De snelste duif van sector 3 en 4 van Pau 2017 (9e internationaal) en de winnaar van St. Vincent ZLU 2018 bij de Fondunie 2000. Hij is blij met de vroege duif! Albert … van harte gefeliciteerd met deze overwinning en succes de komende weken !!!
Recente reacties