Afgelopen weekend werd de Koninginnevlucht van de middaglossing gevlogen … St. Vincent. Op vrijdagmiddag om 13 uur werden de duiven gelost met in Frankrijk Noorden tot Noordwesten wind. Later draaide wind wat naar het Westen en zelfs even naar Zuidwest. Het werd geen makkelijke, maar zeker ook geen loodzware editie. Een mooie vlucht werd het zeker wel. In sector 3 waren bijna 3.000 duiven mee. De snelste viel bij Adriaan en Dave Zoetbrood uit Apeldoorn, die hierdoor een prachtige sectorale overwinning aan hun palmares konden toevoegen. Mannen … van harte gefeliciteerd !!!

St. Vincent sector 3
In sector 3 (midden en Oost Nederland) waren 2.951 duiven mee. De winnaars van deze sector komen uit Apeldoorn en zijn vader en zoon Zoetbrood (Adriaan en Dave). Ze klokten hun winnende doffer om 11.25 uur op een afstand van 1.095 km. De winnende snelheid was hierdoor 1.171 mpm. Nummer twee kwam 67 mpm te kort en was van J.C. Heutink uit Genemuiden. Het brons lag klaar voor A. Wolff en F. Sellies uit Wezep. De Top 10:
1. A. Zoetbrood en zn, Apeldoorn
2. J.C. Heutink, Genemuiden
3. A. Wolff en F. Sellies, Wezep
4. R. Rozeboom, Breukelen
5. Koos Steenbeek en zn, De Bilt
6. J. Basseman, Enschede
7. Arjan Beens, Genemuiden
8. W. Strijbosch, Didam
9. Harold Zwiers, Den Ham
10. Eddie Peperkamp, Arnhem
J. C. Heutink had 75% prijs met 4 duiven mee. Zijn tweede duif is terug te vinden op plaats 81. R. Rozeboom had er 2 van de 3 in de prijzen. De tweede zit op plek 172. Arjan Beens had er 3 van de 4 in de prijzen. Harold Zwiers 6 van de 9. Zijn nummer 2 en 3 zitten op de plaatsen 34 en 100. Op plaats 13 begint Herman Koopman uit Almere. Hij had er 4 van de 5 in de prijzen. Jay Lissenberg uit Utrecht heeft er 6 van de 8 in de prijzen. Hij start met de 17e prijs. Jan Willems uit Nijverdal heeft 5 prijzen van de 7 gezette duiven. Hij begint op plaats 31 en heeft er 4 bij de eerste 100. 4 van de 5 hebben Comb. Ter Beek uit Biddinghuizen en Gerrit Knol uit Zwolle. Ter Beek begint met de plaatsen 51 en 66 en Gerrit Knol zit op de 60e plaats. Siem en Karst Kolk hebben 6 prijzen van de 7 St. Vincenters. Zij beginnen met de prijzen 54 en 94.

De winnende liefhebbers
De winnaars van St. Vincent in sector 3 zijn Adriaan (62 jaar) Zoetbrood en zijn 26-jarige zoon Dave. Adriaan is vanwege een bedrijfsongeval thuis komen te lopen en Dave werkt in de archiefvernietiging.
Adriaan heeft vanaf zijn 15e jaar duiven en Dave is als kleine jongen op een natuurlijke manier in de hobby van zijn vader op- en meegegroeid. De duiven hebben de beschikking over een hok van 7 meter met 4 afdelingen en een hok van 6 meter met 3 afdelingen. In de hokken zitten duiven afkomstig van Dries Wolf, Piet Visser en Herman Brinkman.

De winnende duif
De winnende duif is een prachtige doffer, ‘de 315’ van 2015. Zoals alle duiven bij de mannen Zoetbrood is deze duif gespeeld op totaal weduwschap. Het is een prachtige kras doffer.
De winnaar van St. Vincent in sector 3 komt uit twee duiven van Herman Brinkman via Dries Wolf. Eerder in zijn loopbaan won deze doffer onder meer de 4e NPO Limoges.

Het seizoen
Adriaan en Dave starten met 24 vliegduiven en ze hebben 12 kweekkoppels. In februari zijn de duiven gekoppeld. De duiven, ook de winnende doffer, hebben een jong grootgebracht en zijn daarna op weduwschap gegaan.
In het begin van het seizoen zijn de duiven afgericht op 50 km, om vervolgens naar de vitessevluchten te gaan. Via de midfond zijn de duiven naar St. Vincent gegaan en straks Perigueux en de andere middaglossingen. De duiven krijgen voer van Beyers, Versele Laga en Matador. Na de Startmengeling krijgen de ze in het vliegseizoen de mengelingen Vlieg, Turbo en Fond. Verder krijgen de duiven de Zoontjes-mengeling en krijgen ze regelmatig pinda’s. Elke twee weken worden de duiven gecontroleerd bij de dierenarts. Als het nodig is, krijgen de duiven wat toegediend … anders niet!

De Beleving
Duivensport is voor Adriaan en Dave passie. Het gezin Zoetbrood is betrokken bij de hobby van vader en zoon. Binnen de sport sparren de winnaars van St. Vincent regelmatig met Joep Bodelier, Gert Jan Beute, Piet Visser, Dries Wolf en Karst en Marcel Visscher. Gert Jan Beute heeft na vorig seizoen geholpen met selecteren.

De winnende duif net na thuiskomst

Tot Slot
Adriaan en Dave zijn blij met deze overwinning en zijn de kweker van deze duif, Dries Wolf, erg dankbaar. Het was een mooie happening afgelopen weekend … een moment op niet te vergeten. Mannen … nogmaals gefeliciteerd en succes op de komende vluchten !!!