Internationaal Pau, editie 2023, werd een prachtige klassieker. De omstandigheden waren gemaakt voor de sterke duiven in goede conditie. Een dag later dan gepland werden de duiven op zaterdagochtend om 7.20 uur gelost. Op de lossingsdag hadden de duiven Oost tot Noordoosten wind en liepen de temperaturen langzaam op naar zomerse waarde. Op zondag moesten voor de Nederlandse duiven de laatste kilometers worden afgelegd onder een warme zon en hoge luchtvochtigheid. De winnende duif had daar niet veel last van. Hij kwam om 5.04 uur aan in Strijen bij Ad Fortuin. Hij moet in de nacht wat kilometers hebben gemaakt, waaruit blijkt dat hij super in conditie was en erg gemotiveerd om zo snel mogelijk het thuisfront te bereiken. Voor Ad was dit zijn 4e overwinning in de nationale competitie van de ZLU in zes seizoenen. Een geweldige prestatie die ik niet snel overtroffen zal zien. Wat een sterk hok met duiven en wat moeten de hokken op het erf van deze meervoudig winnaar uitermate geschikt zijn voor postduiven om iedere keer tot zulke prestaties te komen. Ad heeft het enorm goed in de vingers om dit allemaal voor elkaar te krijgen.
De winnende liefhebber
De Internationale overwinning van Pau is behaald door de 62-jarige Ad Fortuin uit Strijen. Ad is in het dagelijks leven projektleider in de gebouwautomatisering. Hij won in 2018 al Nationaal Agen ZLU, een jaar later Internationaal St. Vincent en in het afgelopen seizoen Perpignan. Op Pau pakt hij zijn vierde nationale overwinning op de Internationale vluchten.
Ad: ‘Ik kwam in contact met de duivensport door een liefhebber, die op de lagere school kwam vertellen over zijn hobby. Tot 2012 heb ik het programma gespeeld met duiven van Piet van de Merwe. Toen ik overging naar de marathonvluchten ben ik verder gegaan met duiven van mijn vriend Hugo Batenburg.
De duiven bevolken een hok van 15 meter hok. Hierin zitten 6 afdelingen. Ieder jaargang heeft zijn eigen afdeling. Hierin blijven ze tot het einde van hun vliegcarrière.’
De winnende duif
Ad klokte zijn winnaar om 5.04 uur op een afstand van 1.004 km. Met de winnende snelheid van 1.064 mpm klopte hij de tot dan toe snelste internationale duif uit Frankrijk. Daar waren op zaterdagavond enkele duiven bij de magische grens van 1.000 mpm uitgekomen. De snelste duif daar haalde een snelheid van 1.044 mpm. Ook in Engeland haalde de winnaar een mooie snelheid en wel 1.044 mpm.
De winnende duif van Ad is een tweejarige nestdoffer. Hij was samen met zijn duivin ingemand op een jong van 3-4 dagen. Zijn duivin won trouwens de 49e nationaal, nadat ze vorig jaar de 3e (inter)nationaal Narbonne won (snelste duif van Noord en Zuid Holland).
De winnende duif word ‘Joep’ genoemd, maar heeft ook een ‘nickname’ vernoemd naar zijn voorouders ‘Loyd’s New Laureaat’. Hij won vorig jaar, als jaarling, eerst de 159e nationaal Agen ZLU en daarna de 3e nationaal Bergerac in sector 2 tegen 5.655 duiven (27e nationaal van heel Nederland tegen 25.618 duiven). Van Pau kwam hij zo fit thuis, dat hij gelijk met Ad wilde stoeien (zie filmpje).
Zijn grootouders hebben zich bewezen. Van vaderskant zijn de grootouders ‘Loyd’, die bij Team de Jaeger de 1e Internationaal Barcelona 2018 won en ‘Dochter Sumerian Fighter’. Deze ‘Sumerian Fighter’ won de 1e Internationaal Barcelona in 2017 bij Leon Roks. Moeder van ‘Joep’ komt uit ‘New Laureaat’ (1e Internationaal Barcelona 2012) met de winnares van de 1e Internationaal Agen 2017. De vader en moeder van Joep zijn duiven van Batenburg- van der Merwe.
Het seizoen
Ad start het seizoen met 100 vliegduiven. Op een enkele na zijn dat rechtstreekse duiven van Batenburg-van de Merwe. Er zitten 7 kweekkoppels bij Ad en de andere jonge duiven worden op de hokken bij Hugo Batenburg geboren.
Half februari worden de oude vliegduiven gekoppeld en de jaarlingen zijn een maand later aan de beurt. De winnende duif heeft in deze periode een jong groot gebracht. Vanaf het begin worden de duiven wekelijks gespeeld in Afdeling 5 Zuid Holland … tot aan 10 dagen voor Pau.
De verzorging
De duiven krijgen voer van het merk Beyers. Standaard krijgen de duiven de Jellema standaardmengeling. De laatste vier dagen voor inkorving wordt dat Jellema Power. Naast het voer krijgen de duiven alleen grit en veel mineralen. Pinda’s zitten in het voer van de laatste 4 dagen.
Wat doe je aan medische begeleiding? Ad: ‘In voorseizoen worden de duiven geënt tegen paramixo, pokken en salmonella. twee dagen voor de vlucht individueel een orni/slijm-pil van Van der Sluis en Stephan Göbel en gele druppels tegen ‘tricho’ tijdens de vluchten als ik dit constateer. Voor het seizoen worden de duiven wel gecontroleerd door een dierenarts. In het seizoen controleer ik iedere duif die meegaat zelf op ‘tricho’ op de dag van inkorven.’
Houdt u van natuurproducten of medicamenten van een dierenarts? Waarom? Onze winnaar van Perpignan: ‘Voorheen heb ik best wel natuurproducten gebruikt, maar nu houd ik me maar bij de feiten die ikzelf constateer of de dierenarts (Stephan Göbel).’
De Beleving
Hoe beleef je de duivensport? Deze topper uit Strijen: ‘Ik ben vrij nuchter. Als het lukt is het prachtig als het wat minder gaat, heb ik er ook geen moeite mee.’
Is je gezin betrokken bij uw hobby? Ad: ‘Mijn vrouw vond het leuk … volgens mij heeft mijn jongste zoon wel gevoel voor duiven, maar hij is er niet actief meer bezig.’
En nu voor Ad een open deur-vraag … Heb je andere liefhebbers waar u mee samenwerkt? Zo ja, wie? Wat doet u samen? De meervoudig winnaar van ZLU-vluchten: ‘Alles doe ik samen met Hugo Batenburg, maar ook met Michel Verweij en Jelle Jellema is regelmatig overleg.’
Wat is er zo mooi aan de duivensport? Ad: ‘Met gelijkgestemde deze hobby beleven.’
Heb je nog een leuke anekdote omtrent deze overwinning? Ad: ‘Er schiet me niet 1-2-3 iets binnen …… ‘
Tot Slot
Wat zou je nog graag kwijt willen in de reportage? Ad: Dat we wat verdraagzamer zijn naar de organisaties en hun besturen wat ook maar vrijwilligers werk is als ik hoor hoe er gereageerd wordt op de dag uitstel van Pau pfffffffff…….’
Ad bedankt voor je goede verhaal en ik weet zeker dat dit niet je laatste mooie prestatie zal zijn dit seizoen! Dit bleek wel weer op Agen. Bij zowel de oude duiven als de jaarlingen pakten Ad vroege duiven!
Recente reacties