De editie 2018 van Agen gaan we ons nog jarenlang heugen. Een vlucht die lekker pittig was. Dat gold . vooral voor de jaarlingen. De cracks konden zich uitstekend laten zien en deden dat ook. De winnaar van deze kraker was Ad Fortuin uit Strijen. Hij had de snelste jaarling en ook de snelste duif van de oude duiven en jaarlingen bij elkaar. Dan praten we over ruim 10.500 duiven. Een prachtige prestatie van een jaarling met een afstand van bijna 70 km meer dan de kortste afstanden in Nederland. In het Midden van Nederland waren de prijzen om 8 uur op zondagochtend verdiend. Voor een zware vlucht zoals deze Agen is dat eigenlijk best vlot. Zeker omdat het een jaarlingen-concours betreft. Wat maakte de vlucht zo pittig? De stevige Noordenwind en de warme temperatuur. 1.000 mpm voor de snelste duiven zat er in Nederland niet in. Dat zegt genoeg.

De winnende liefhebber
Ad Fortuin is de gelukkige eigenaar van de klasbak die de snelste Agen-duif van alle ZLU-duiven was. Hij is projectleider in de Gebouwadministratie.
De start van de duivensport voor Ad is bijzonder. Ad: ‘Op lagere school ging de hele klas (10 jongens) postduiven houden … ik was toen 9 jaar. Ik heb jaren programma gevlogen met duiven van o.a.  Piet van der Merwe en Marijke Vink (rassen Koopman, Klak en Tournier). Vanaf 2010 ben ik overgeschakeld naar uitsluitend zware fond met voorkeur voor de ZLU-vluchten. Op het moment heb ik twee hokken … in totaal 15 meter groot, verdeeld in 6 afdelingen. De duiven worden gespeend in een afdeling en blijven daar dan heel hun leven. De huidige stam is bijna helemaal gebaseerd op duiven van Batenburg-van der Merwe.’

De winnende duif
De winnende duif is een duivin. Zij werd ingemand op jongen van 3 dagen. Ze is gekweekt door Hugo Batenburg. De vader is ‘Zoon Orion met Sylvie’ van Jelle Jellema. Sylvie won de 3e internationaal Barcelona 2014. De moeder komt uit New Laureaat, de internationaal Barcelona-winnaar en belangrijkste stamduif van Batenburg vd Merwe. Deze topdoffer stond gekoppeld aan een dochter van ‘de Jonge Witbuik’.
Natuurlijk was het voor de winnende duivin haar eerste marathonvlucht. En gelijk de laatste, want is verhuisd naar het kweekhok van Hugo Batenburg.

Het seizoen
Het seizoen is gestart met 96 vliegduiven (36 overjarige duiven en 60 jaarlingen). Daarnaast heeft Ad nog 3 kweekkoppels. Veel jonge duiven worden bij Hugo Batenburg gekweekt. De duiven zijn half maart gekoppeld. De vliegduiven hebben de eerste ronde overgebroed en toen op weduwschap gezet. In deze hoedanigheid zijn ze ook ingevlogen. Ze zijn elke week met de afdeling mee gegaan als training.
De duiven krijgen voer van Beyers. In het marathonseizoen is dat Beyers Weduwschap en Beyers Sport Cribbs. Naast het voer krijgen de duiven pinda’s en allerhande uit de bekende emmers. Na thuiskomst krijgen ze Wonderpigeon in het water en bij vluchten waarbij ze langer dan 5 uur in de lucht hangen … eiwitpoeder over het voer. De duiven worden met regelmaat gecontroleerd door Dr. Marien uit België. Als het nodig is, krijgen ze wat en anders niet.
Vorig jaar heeft Ad natuurproducten van Belgavet geprobeerd, maar dat is niet goed bevallen. Het voer werd plakkerig en de duiven aten er niet goed van. Daar is hij mee gestopt. Hij vaart nu op dat gebied helemaal op de kennis van Dr. Marien.

Tot Slot
Duivensport is voor de Agen-winnaar een leuk tijdverdrijf. Hij heeft een druk bestaan. Naast zijn vaste baan werkt hij parttime voor PIPA. De duivensport is geen gezinssport bij de familie Fortuin. Er is wel belangstelling (metname van zijn 3 zonen), maar daar blijft het bij.
Er is een goede samenwerking met Hugo Batenburg. Hij levert de meeste jongen, zodat hijzelf sneller te weten komt welke koppels de goeie geven. Wat is er zo mooi aan de duivensport? Ad: ‘De duiven verzorgen en ze zo goed mogelijk aan de start te brengen. Als de kwaliteit er is en het dat lukt is dat natuurlijk heerlijk. Heb je nog een leuke anekdote omtrent deze overwinning? De man uit Strijen: ‘Niet speciaal omtrent de overwinning, maar wel over de duif. Op Koningsdag 2017 moest ik voor PIPA naar Jelle Jellema. Die ochtend bracht Hugo een duif die hij geleend had van Jelle en vroeg mij deze mee te nemen voor Jelle. In een mandje zaten twee jongen. Hugo zei: Geef de doffer aan Jelle en speel jij maar met zijn jongen. De winnares was één van die twee jongen.’
Tot slot … Ad van harte gefeliciteerd nogmaals met je prachtige overwinning. Bedankt voor de medewerking aan deze reportage. Ik wens je veel succes met het verdere seizoen!