In verschillende fases van het duivenjaar vraag ik duivenliefhebbers regelmatig naar hun ‘kijk op de zaak’ of hun manier van aanpak in die verschillende delen van het jaar. Vaak zijn de antwoorden kort en bondig en uitermate geschikt om een indruk te krijgen hoe deze liefhebber het ziet en doet. Dit keer vroeg ik Jan Verstegen uit het Brabantse Nistelrode hoe zijn voorbereiding op het seizoen ervoor stond en of hij al gekoppeld had. Deze liefhebber fluit zijn deuntje aardig mee op de middaglossing van de marathonduivensport en hij heeft zijn sporen door de jaren heen goed verdiend. Zijn antwoord op mijn vraag was heel uitgebreid en ik kreeg heel veel informatie. Genoeg voor een compleet item op Het Marathonduivenjournaal. Het is een leuk en informatief stuk geworden voor de lezer die graag leest, hoe anderen het doen. Nu kunt u lezen hoe Jan ervoor staat en hoe trots hij is op zijn liefhebberij … lees en geniet met Jan en mij mee …

Jan, onze duivenhoudende Beatle-fan vertelt: ‘Ik heb de duiven op 14 februari gekoppeld.  Een paar weken voor het koppelen, begin ik met half om half wintervoer en kweekvoer. Voor de rest krijgen de duiven niks aparts. De dierenarts heeft mest en enkele duiven onderzocht en niks gevonden. Dus heb ook nergens voor gekuurd … O ja … voor een wat oudere doffer ben ik ook een paar weken voor het koppelen tarwekiemolie over het voer gaan doen. Dit is om hem beter te laten bevruchten. Of het echt helpt … weet ik niet, maar voor het geval het helpt, heb ik het gedaan. De eerste ronde eieren van de betere duiven worden verlegd onder andere koppels voor zover dat uitkomt met de data. Anders worden ze natuurlijk niet verlegd. De tweede ronde die dan komt is ook voor mezelf. De derde ronde voor bonnen. Ook komen er hier al een paar jaar een aantal jongen van een bevriende liefhebber en er gaan er ook naar hem toe.

De oude duiven zijn deze week voor het eerst los geweest. De jaarlingen komen al een paar weken buiten. Dus ze zijn nog niet gelapt. Als het weer het toelaat wil ik dat volgende week doen startent met de jaarlingen. De ouden kunnen nog even wachten … die gaan straks met de midweekse vluchten mee. Mijn seizoen begint met het koppelen, dat is voor mij de echte start. In de winter staat alles op een laag pijl hier.  De duiven krijgen binnen in het hok of ren wekelijks een bad. De kwekers in de ren en de vliegers in de gang achter het hok. Buiten is het gevaarlijk vanwege de roofvogels. Na het bad kan achter het hok de deur open, zodat het snel droog waait.

De duivensport is in de loop van de jaren wel veranderd. We hebben tegenwoordig veel meer vluchten, zodat het aantal duiven per vlucht is gedaald. In 1991 waren er nog meer dan 24.000 duiven op St Vincent. Mijn eerste duiven kwamen van G. Kivit en daarna heb ik nog duiven gehad van Jack van der Wegen. Verder doe ik samenkweek met combinatie Versteegde-van Dommelen. Verder heb ik nog enkele duiven van Rob Hoekstra, combinatie Verhagen-vd Steen en … de laatste aanwinsten komen van Harold Zwiers. Daar heb ik nu de eerste eitjes bij en ruil ieder jaar met Ronnie Leusink een stel jonge duiven.

Miss Veronica speelde een paar jaar geleden de 26e  nat. St Vincent. De doffer is een kleinzoon van ‘Snelle Jelle’ via combinatie Versteegde-van Dommelen. De Contador speelde de 9e nat is een jong uit de samenkweek van comb Versteegde-van Dommelen. Verder heb ik de Jander hier gekweekt, die de 1e nationaal Dax won. Wel uit duiven van Huub Kivit. Ik had toendertijd een aantal duiven van hem. Janders naam bedacht zijn vrouw … Jan van mij en der was van sanDER … Sander Krouwel uit Tiel … daar kwamen de ouders vandaan. Er zijn liefhebbers die een eerste in fondclub Zuiderkempen hebben gespeeld met duiven van mij … rechtstreeks of nazaten daarvan.

In 2015 werd ik hokkampioen van de Kring en 7e in de Zuiderkempen. In 2016 1e onaangewezen kampioen van de meerdaagse fond in de Kring. In 2001 speelde ik de 9e nationaal St. Vincent met Paulien. Een jong van deze duivin ging naar comb. Leusink uit Neede. Uit deze duif kwam een jonkie terug. Uit dit duifje kweekte ik ‘De Stoere’, die in 2009 de 9e nationaal Tarbes won.’

‘Jaco, wat denk je nu? Die vraag ik nooit meer wat … hij is zo lang van stof?’ Integendeel … Jan, ik ben blij met je verhaal. Het geeft een mooi beeld van welke melker je bent … je bent een topper … en ik denk dat vele lezers met mij dit verhaal met plezier hebben gelezen. Dank je wel, Jan !!!