Het seizoen voor de marathonspelers is een aantal weken gestopt en de vraag is hoe hebben de mensen achter de verhalen het er af gebracht. Zijn ze tevreden, liep het wel of niet zoals verwacht of gehoopt. We lopen en bellen ze in meerdere edities, allemaal eens na. Vandaag de laatste twee over het seizoen 2015 … De Relaxten en De Zorgverlener …

Duiven vliegen in het schemer edited

De Relaxten

Deze broers zijn ontspannen duivenliefhebbers, die in ‘het stille seizoen’ een plan maken en dat in de zomer op een relaxte manier uitvoeren. Zich niet druk maken om details, maar wel zien of het goed verloopt of niet. Ze richten zich op drie ZLU-vluchten en op die drie vluchten moet er geschitterd worden.

Na een matig optreden op Bordeaux ZLU volgden twee hele goede vluchten. Op Barcelona hadden ze een prima uitslag. Eén duif in de top 10 nationaal en de tweede zat ook nog bij de eerste 75 nationaal. Verder hadden ze van de ruim 30 ingekorfde duiven er iets meer dan een derde in de prijzen. Iets wat je goed kunt noemen, want ze hadden deze vlucht al weer een paar jaar niet gevlogen met hun duiven.

De laatste missie van het seizoen kwam vier weken later dan Barcelona en was Perpignan. Op deze vlucht gingen iets meer dan 20 duiven mee. Wederom klasseerden de Relaxte broers zich bij de beste 10 nationaal en ook de tweede duif zat bij de eerste 50 van Nederland.  Net als op Barcelona won meer dan een derde van de duiven een prijs in het nationale spel. Een seizoen om met de nodige hoeveelheid trots op terug te kijken.

In de zomer wordt er nauwelijks omgekeken naar de jaarlingen, omdat de oudere duiven het moeten doen op de drie uitgekozen ZLU-vluchten. Nu … in het najaar krijgen de jaarlingen de aandacht. Deze jaarlingen worden nu pas opgeleerd en zullen na de nodige ‘eigen’ lapvluchtjes een paar keer worden ingemand op de taartvluchten, zodat ze de eerste ervaring op kunnen doen voor het komende seizoen. Omdat er bij de taartvluchten deelnemers zijn uit een grote regio komen, kunnen ze zien of de duiven hun kompas goed ontwikkelen en deze ervaring kunnen ze meenemen naar volgend jaar. Het zal afhankelijk van het weer zijn hoeveel taartvluchten ze mee gaan doen. Afstand is niet belangrijk. Dat komt de komende jaren immers wel. In de winter met mooi weer worden ze ook nog wel een paar keer zelf gelapt en dan zijn ze klaar voor 2016.

ZLU-hokje edited

De Zorgverlener

Deze jonge liefhebber was in het najaar verhuisd naar zijn Zorgboerderij. In 2015 speelt hij met overgewende oude duiven en onervaren jaarlingen. Het ging boven verwachting goed met De Zorgverlener. Rond de 50% prijs op de vluchten Bordeaux ZLU, St. Vincent ZLU en Orange. Verder waren de verliezen bij de onervaren jaarlingen minimaal. Dus een goede start op het nieuwe adres. De laatste vluchten van dit jaar waren Narbonne, Bergerac en Perpignan. Die verliepen minder goed als de eerste drie vluchten. Toch werd er zowel op Narbonne als Perpignan een middenmootprijs gepakt in de ZLU, maar het prijspercentage was minder goed. Op Bergerac pakte De Zorgverlener zijn deel en startte wederom met twee duiven in het midden van de uitslag.

Op de natour heeft hij een deel van zijn jongen van 2015 ingespeeld. Hij begon met 34 jongen en heeft er uiteindelijk 25 overgehouden. Geen slecht resultaat als je kijkt naar wat er gemiddeld bij de liefhebbers achterblijft. Daarbij komt dat hij wat nieuwe kweekduiven heeft, waar hij jongen uit heeft gekweekt en dat moet ook allemaal maar in ‘jouw cultuur’ passen. Dus heb je uit zulke koppels vaak meer uitvallers. Voor de taartvluchten heeft hij nog 30 jongen om in te spelen.

Ik vroeg hem wat de pluspunten waren van het seizoen 2105. De Zorgverlener: ‘Ik heb relatief weinig verliezen. Het nieuwe hok bevalt goed al moet er nog wel een kleine aanpassing komen. En ik heb in het verleden een duif gekweekt, die voor een bon is weggegaan, die dit jaar een vaasje heeft gewonnen bij de ZLU op Barcelona. Ik ben daar heel trots op.’ Dat is natuurlijk terecht! Welke aanpassing ga je doen? Deze jonge liefhebber antwoordt: ‘ Ik ga een plafond maken in de ren, de duiven gaan nu hoog zitten in de ren en daar is precies de luchtstroom en dat geeft af en toe wat kleine probleempjes bij de luchtwegen en dat is simpel te voorkomen door er een plafond in te maken.’ Al met al is hij tevreden over zijn eerste jaar op zijn nieuwe adres, al heeft hij wel vaak het idee, dat zijn overgewende duiven af en toe eerst naar het oude adres gaan. In de toekomst heeft hij daar steeds minder last van.

Jong vol verwachting edited

Jong die verwachtingen schept … uit beste duivin met een nieuwe kweekdoffer

Dit waren de verhalen voor 2015. In de winter gaan we de mensen nog een keer langs, waar ze zoal mee bezig zijn in de wintermaanden en in het voorjaar nemen we de plannen voor 2016 met ze door. De verhalen zijn door veel lezers met veel plezier gelezen. Alle reden om daar mee verder te gaan.

jaco-handtekening