Het seizoen voor de marathonspelers is een aantal weken gestopt en de vraag is: Hoe hebben de mensen achter de verhalen het er af gebracht. Zijn ze tevreden, liep het wel of niet zoals verwacht of gehoopt. We lopen en bellen ze in meerdere edities, allemaal eens na.
De Topper
Het seizoen van Onze Topper verliep niet top. Aanvankelijk pakte hij zijn prijzen goed met regelmatig één of meerdere duiven bij de eerste 100 nationaal. Zelfs een teletekstnotering op Aurillac. Toch kwam de klad er in. De laatste twee middaglossingsvluchten waren niet om over naar huis te schrijven. De eerste duif ging soms nog wel, maar het prijspercentage was niet De Topper waardig. Op Cahors maakte hij twee prijzen van de 10 gezette duiven en op Bergerac drie prijzen van de 19 ingekorfde duiven. Ver onder zijn niveau. Hij verspeelde op deze laatste vlucht ook nog eens zes duiven, waaronder de teletekst-duif van Aurillac. Op Bergerac speelde zijn eerste duif nog wel bij de eerste 50 tegen ruin 2.500 duiven, maar dat was eigenlijk het enige lichtpuntje van de laatste twee middaglossingsvluchten. De laatste drie vluchten met een ochtendlossing gingen wel naar de tevredenheid van onze grootmeester op de marathonvluchten. Op Orange pakte hij de twee duiven bij de eerste 70 in zijn sector tegen ruim 5.000 duiven. Zeven van zijn dertien Orange-gangers hadden prijs. Op Marseille pakte hij 100% prijs met twee duiven mee. Op Perpignan (tegelijk gevlogen met de matige Bergerac) won hij 50% prijs met zijn acht duiven. Zeven duiven waren dezelfde dag thuis en nummer acht kwam de dag erna.
Metname de wedvlucht vanuit Bergerac zorgde voor een bittere nasmaak van het marathonseizoen. ‘Dit seizoen is niet zoals De Topper het graag ziet,’ vertelt De Topper zelf. Aan de andere kant weet hij, dat niet elk seizoen even top is. Op verschillende vluchten dit jaar heeft hij laten zien bij de besten van zijn afdeling te horen. In de eindstand staat hij dan ook ruim in de Top 5 van zijn afdeling op de Meerdaagse Fond (incl. Orange). En ook op de dagfond staat hij in de Top 10 van de gehele afdeling. Volgend jaar gaat hij proberen wat meer te genieten van zijn hobby. De kortere vluchten voor het programma laat hij schieten en ook de jonge duivenvluchten laat hij aan zich voorbij gaan. Verder zal men hem vaker zien meedoen op de ZLU-vluchten, omdat dit mooie vluchten zijn. ‘De afgelopen jaren voelde ik me geleefd,’ vertelde hij mij, ’Voorzitter van de club, vaak de duiven wegbrengen naar de verzamelplaats … alle vluchten meedoen van het programma. Het werd echt te gek.’ Duivensport is om te genieten en dat is De Topper volkomen met me eens en dat wil hij vanaf volgend seizoen meer gaan doen!
De Hobbyist
Genieten van de duivensport doet de Hobbyist zeker. Als hij in het najaar tot en met het voorjaar geen last had van roofvogels, had hij helemaal geen reden tot klagen. Helaas is dat wel het geval. De laatste twee vluchten heeft hij acht duiven gespeeld. Twee bleven er weg, één vloog er prijs en de overige vijf deden ervaring op. ‘Het kan beter,’ zegt De Hobbyist,’ maar wat ze echt waard zijn, zien we de komende jaren. Na deze vluchten is De Hobbyist op vakantie gegaan en genoten van een andere omgeving en de rust. Nu hij weer terug is, neemt hij de tijd om de jongen zelf op te leren. Het begint in deze periode al wat lastiger te worden met de roofvogels, maar dat moet in de omgeving waar De Hobbyist woont op de koop toe nemen. Hij is in het najaar van plan zijn vliegploeg terug te brengen tot 50 duiven en doet dit op basis van prestaties van duiven die hij her en der wegzet. Van de koppels waar hij regelmatig van terughoort, dat ze goed afkomen, houdt hij de broertjes en zusjes aan. Uit koppels waar al verschillende jaren geen goede nazaten komen, gaan ze weg. Natuurlijk kijkt hij ook naar de prestaties van zijn eigen duiven, maar daar is de basis nog te smal voor, omdat hij nog te weinig heeft gespeeld. Maar teruggaan naar 50 vliegduiven is een ‘must’ om het overzicht te kunnen houden over zijn ploeg. De duiven die bij hem steeds boven komen drijven, is de stam die hij al jaren bezit en de duiven die hij in de loop van de jaren van een duivenvriend uit de buurt van Nijmegen heeft gehad. We gaan zien hoe het verhaal van De Hobbyist zich voort gaat zetten.
Recente reacties