Duivensport in voor en tegenspoed

Van de mooie plannen om mijn laatjes af te gaan richten en dan vanaf week 1 mee te gaan geven is niet veel terecht gekomen.  Dit door iets te weinig tijd, een zweepslag in mijn kuit en denken dat het zo ook wel goed zou komen. Afgelopen weekend bleek niets minder waar.

Voor onze vereniging was dit week 2 dat we in konden korven en omdat ik een handje vol gekregen oude duiven heb die ik toch mee wilde geven om met die duiven misschien straks op de fond toch nog soms mee te kunnen doen, dacht ik dat ik ook wel 10 laatjes even kon proberen. Dit werd een fiasco. Ze hadden zaterdag een wat lastiger wedvlucht dan gehoopt van ongeveer 180km. Mijn 4 bevlogen oude overgewende duiven waren die dag wel weer thuis maar van de 10 laatjes was er niet 1 thuis en nu 3 dagen later zijn er maar 3 van de 10.

Wat zijn de oorzaken die ik kan bedenken:

  • Niet afgericht
  • Lastig vluchtje want het staat meer dan een half uur open en er misten nogal wat , ook ervaren duiven , op de hokken , met het afslaan.
  • Dit punt vind ik persoonlijk het meest doorslaggevend , deze groep laatjes hebben deze winter wel gedeeltelijk buiten gevlogen maar nooit echt getrokken. Ze vliegen prima maar zijn nooit lang uit zicht. Zelf denk ik dat dit de reden is dat ze hun oriëntatie nog niet getraind hebben. Uit ervaring weet ik dat als jongen er uit knallen en vervolgens over de hele dag terug keren deze afstand als begin geen enkel probleem is.

En nu? We gaan de plannen wijzigen en maar eerst eens op stap met dit groepje laatjes om ze te leren hoe het oriënteren werkt. Als ik ze een paar keer heb weggehad ga ik ze korven voor een Duffel als het weer redelijk tot goed lijkt. Daarna maar eens kijken hoe dat gaat en dan maar instappen in de afdeling.

Duivensport een mooie hobby? Jazeker! Geweldig om te ervaren hoe ik weer geholpen wordt met jongen en zeker niet alleen uit jaarlingen maar juist uit kweekduiven. De eerste afdeling begint al mooi vol te raken met duiven van Cees Nijdeken , Dekker en Zn, Wout Nijboer, Jan Morsink , Jan Polder, John Bakker , Jelle Jellema en eigen kweek. Al deze jongen hebben mij precies 0 euro gekost of een bonnetje gekocht en de rest erbij gekregen. Dank jullie wel toppers! Later dit jaar volgen er nog wat van Piet de Vogel , Arjan Beens, Roel Versteegde en AP Overwater.

Ik hou jullie op de hoogte en als er weer wat te melden is horen jullie het van mij. Succes gewenst

Benno Kastelein