Eén van de hoofdrolspelers in ‘de Verhalen’ is De Zorgverlener. Waarom De Zorgverlener zult u zeggen? Dat is vrij eenvoudig: Deze duivenliefhebber is een begin dertiger, die een Zorgboerderij heeft. Hij zorgt samen met zijn vrouw niet alleen voor hun twee zoontjes, maar ook voor vier jongeren die permanent bij hen in de Zorgboerderij wonen. Daarnaast geven zij op werkdagen dagbesteding aan een groep mensen. De meesten van de mensen van de dagactiviteit hebben te maken met een beperking, namelijk niet-aangeboren hersenletsel. Door hun beperking gaat het soms wat langzamer en/of hebben zij problemen met hun motoriek. Op de zorgboerderij doen ze allerlei klusjes, timmeren ze hokken voor de dieren, repareren ze waar nodig en helpen ze bij het verzorgen van de dieren. Dankbaar werk voor beide kanten.

 

De Zorgboerderij is geopend in de herfst van 2014 en daarvoor woonde De Zorgverlener in het centrum van een groot dorp. Nu woont hij in de binnenvelden. De beste oude duiven werden overgewend naar het nieuwe adres en voor de taartvluchten van vorig seizoen werd een koppel jongen gefokt. Daarnaast werd er ook nog een groep late jongen gekweekt. In de toekomst heeft hij ruimte voor 24 vliegkoppels en een 40 jongen.

 

Het-Hok-van-Binnen

 

Het hok dat hij heeft gebouwd met hulp van vrienden en vader staat tegen een stal aan. Het hok is aan de voorkant open, windvrij gemaakt met windbreekgaas. De afdelingen zijn diep, doordat er een gang voor loopt. Deze gang kan hij dicht doen. In het hok hangt een aangenaam klimaat. Hoe de duiven er op gaan spelen, is de grote vraag vooral voor De Zorgverlener zelf. De voortekenen zijn goed.

 

Voor het komende seizoen stelde hij de volgende doelstelling op:

Het doel is om zo snel mogelijk een goede stam duiven te krijgen, en zo snel mogelijk de accommodatie zo te krijgen dat ik met deze stam duiven op een nieuwe locatie vroege duiven kan pakken. Dus de duiven moet ik constant goed observeren om dit doel te bereiken

Dit gaan we komend seizoen bij De Zorgverlener in de gaten houden. Hoe pakt hij het aan? Wanneer corrigeert hij? Hoe corrigeert hij als het nodig is? Hoe houdt hij de duiven gezond? Hoe maakt hij ze ‘klaar’ voor de vluchten? Enz …..

 

Mijn volgende opdracht aan De Zorgverlener was om zijn uiteindelijke doel onder woorden te brengen:

Een sterke solide basis creëren waarin zich constant duiven laten zien die zich kunnen meten met de absolute top.

Hoe heb je de weg in gedachten om die doelen te bereiken?

Plezier houden in de sport, geloven in mezelf en mijn duiven, harde selectie, altijd opzoek naar verbeteringen, en er vooral alles voor over hebben. Ik heb ergens gelezen ”de motivatie van de liefhebber is belangrijker dan de motivatie van de duif” daar sluit in mij volledig bij aan.

 

Het mooie van De Zorgverlener is, dat hij een duidelijk doel voor ogen heeft en dat hij het eveneens goed in zijn hoofd heeft zitten, hoe hij dat gaat doen. Verder lees je tussen regels door, dat hij kritisch naar zichzelf durft te kijken en dat hij bereid is dingen aan te passen. Het unieke aan de situatie van De Zorgverlener is, dat hij afgelopen najaar is verhuisd en duiven moet houden op een hele andere plek, dan dat hij gewend was. Een plek die misschien wel meer mogelijkheden biedt.

Al met al is hij een duivenliefhebber, die het volgen meer dan waard is.

 

 

 

jaco-handtekening