Door de eeuwen heen gaan diverse verhalen door. De verhalen van wereldleiders, verhalen van geestelijke leiders die mensenlevens tot op de dag van vandaag beïnvloeden. Het heeft tegenwoordig een negatieve klank door de aanslagen ‘in naam van allah,’ maar de invloed hoeft natuurlijk niet altijd negatief te zijn. Niet iedereen denkt extremistisch. Er is ook een andere kant. De verkondiging van Liefde en Nederigheid zou de mensheid zeker opknappen, als dat wat meer zou worden gehoorzaamd. De verhalen op Het Marathonduivenjournaal hebben geen eeuwigheidswaarde, maar vermaken de lezers op dit moment en een korte periode erna Als je geluk hebt, kun je er ook nog wat van leren. Het eerste vervolg op de introductie van een paar hoofdrolspelers leest u in deze bijdrage. De voorbereidingen op het marathonseizoen zijn in volle gang. En we kijken even bij een paar hoofdrolspelers in de keuken.

 

De Zorgverlener

Het Hok van Binnen editedTer herinnering: De Zorgverlener woont sinds de herfst van vorig jaar op de Zorgboerderij. Hij start dit jaar met een koppel oude duiven die hij heeft overgewend van het oude adres en groep zomer- en late jongen van 2014, die op een twaalftal (taartjongen) na, in hun geboortejaar geen mand hebben gezien. De Zorgverlener is al vrij snel in het voorjaar gaan africhten op korte afstanden van rond de 20 km om zijn oude duiven te leren hun vizier op het nieuwe adres te krijgen en zijn onervaren jaarlingen mandervaring op te laten doen. In de loop van de tijd is hij de afstanden gaan vergroten en zijn laatste africhting was zo’n 100 km in België. Vorige week heeft hij zijn vliegploeg ingemand voor een vlucht van 190 km. De duiven kwamen bewonderenswaardig goed naar huis, zelfs de jaarlingen die voor het eerst in de vrachtwagen zaten. Hij heeft er in deze aanloopperiode wel een paar verspeeld, maar dat mag geen naam hebben en het waren gek genoeg in verhouding meer overwegende oude duiven, dan onervaren jaarlingen. Hij kan verder gaan met zo’n 40 vliegduiven, waar je best wat mee kan uitrichten in het komende vliegseizoen. Daarnaast is De Zorgverlener bezig met het kweken van een jonge duivenploeg, zodat hij volgend jaar gelijk op aantal is en hij ‘de zeeën kan bevaren en de strijd aan kan gaan met de metadoren’ in onze marathonduivenwereld.

 

 

 

De Barcelona-man

Resumé: De Barcelona-man is een echte Barcelona-speler sinds hij in 2008 in de Nationale Top 100 van de uitslag kwam van een mooie Barcelona-vlucht. Alles staat bij hem in het teken van deze klassieker. Wat heeft de Barcelona-man tot nu toe gedaan aan voorbereiding dit seizoen? Hij heeft zijn duiven meer laten trainen rondom het hok, dan andere jaren. Hij heeft zijn duiven vervolgens drie maal op 10 km afgericht. In de tussentijd is hij samen met zijn vrouw een weekje op vakantie geweest. Toen hij een week thuis was, ging hij inkorven op een vlucht van 290 km. Het weer leek goed, wel kopwind, maar het moest kunnen. De duiven (lees: onbevlogen jaarlingen) mochten er ook rustig een paar dagen over doen, vond hij. Daar leren ze van. De vlucht werd gelost en het weer rondom de losplaats viel tegen. Het verloop van de vlucht was traag. Ik vreesde voor zijn onbevlogen jaarlingen …… De Barcelona-man bleef zoals altijd uiterlijk rustig. ’s Avonds miste hij nog 6 jaarlingen (van de 13) en de volgende dag kwamen er nog twee. De oude duiven waren thuis. ‘De schade viel mee,’ zei hij mij vandaag. Dat is ook zo. Ik denk dat menigeen die hetzelfde zou doen hooguit 20% thuis zou krijgen. Jaarlingen die als jong nooit een mand hebben gezien. 3x worden afgericht op wél 10 km dan ineens naar bijna 300 km … … wind op kop … … slechte start vanaf de losplaats … … traag verloop en dan nog geen derde van je onervaren duiven missen. Dat valt zeker mee. Het is niet de manier zoals velen van ons het zouden doen, maar onze Barcelona-man doet het zo. En dat is zijn goed recht. Wij gaan kijken hoe het seizoen verder bij hem verloopt.

 

jaco-handtekening