Deze keer is het voor mij de beurt om De Topper aan U voor te stellen. Voor mij is iedereen die met duiven speelt en de duiven goed verzorgd en open staat voor verbeteringen en een visie durft te ontwikkelen een topper. In deze verhalen komen daarom ook allemaal toppers aan bod. Echter als het gaat om regelmatige topuitslagen en kopduiven, dan is deze Topper heel constant en behoort hij vanaf 2010 tot nu toe bij de Besten van Nederland. Willem van Hanegem zou zeggen: “Dit is een echte Toppert!”

 

De Topper heeft geen groot hok. Hij woekert met zijn ruimte, op een dusdanige manier dat het voor hem, zijn gezin en voor zijn duiven goed toeven is en blijft in het tuintje achter het huis. Naast een tuinhok van een meter of vijf, heeft hij in de schuur een hok gebouwd voor de jongen en kwekers. De hokken zijn luchtig en droog. De duiven stralen je tegemoet. Hij heeft de laatste jaren verschillende keren op teletekst gestaan en heeft twee maal een nationale vlucht gewonnen. Hij houdt de duiven zo natuurlijk mogelijk. Veel natuurproducten gebruikt hij om de duiven gezond te houden. Als het nodig is, worden de duiven gekuurd. Maar dan moet er wel wat geconstateerd zijn. Het liefst kuurt hij niet. Deze week vertelde hij mij een verhaal dat een dierenarts ‘knap veel geel’ had ontdekt bij zijn duiven. Hij heeft de duiven toen een paar dagen Usnea (natuurproduct op basis van baardmos) gegeven en bij de volgende controle was ‘het geel’ weg.

 

De doelstelling voor het jaar 2015 is zoals altijd zoveel mogelijk vroege duiven pakken op nationaal niveau. Een doelstelling die bij De Topper past. Hier moeten het komend jaar ook meer ZLU-prijzen bij als het aan hem ligt. Hij gaat daar meer aan mee doen, dan dat hij de laatste jaren heeft gedaan. In de toekomst hoopt hij een keer een hele vroege duif te pakken op Barcelona. Dit alles probeert  onze Topman te doen door zijn duiven goed op te leren, te trainen en in te spelen op inspeelvluchten. Ritme is noodzakelijk voor goede resultaten.

 

Zoals gezegd krijgen de duiven veel natuurproducten om gezond te blijven en voor het seizoen en ook tijdens het seizoen worden de duiven door een dierenarts gecontroleerd. Verder komen de duiven tijdens het inspelen niet op vluchten met twee nachten mand. Zodat besmetting in de mand ook geminimaliseerd wordt. En de neststanden komen hierdoor ook niet in gevaar. Naast de meeste nestkoppels heeft De Topper ook een paar koppels op weduwschap om mee te spelen.

 

De Topper zal af en toe ‘in zijn keuken’ laten kijken en laten zien hoe hij zijn hobby beleeft. Ogenschijnlijk heel ontspannen, maar o zo gedreven.

jaco-handtekening